De impact van de coronacrisis op artiesten heeft geen introductie nodig. Wie nu nog bezig is met een tijdelijke oplossing, is te laat. Om maar direct met de deur in huis te vallen: Elk artiest en creator kan zijn plannen voor 2020 in de prullenbak gooien. De coronacrisis is here to stay, althans voorlopig. Tijd voor een nieuwe strategie, toegepast op deze nieuwe realiteit.

Met mijn personal brand The Fanbase Builder help ik artiesten en creators met een beter merk, een grotere fanbase en meer omzet. We hebben de afgelopen weken veel waardevolle dingen geleerd, die we direct kunnen toepassen voor een betere digitale strategie. …


Nieuw jaar, nieuw decennium, nieuwe bedrijfsnaam! Na vijf jaar ondernemen neem ik afscheid van mijn agency label ‘SMOOTH&GOOD’ en start ik mijn personal brand ‘The Fanbase Builder’.

Image for post
Image for post

Personal brand vs. agency label

De keuze voor een personal brand heb ik bewust gemaakt. SMOOTH&GOOD heb ik altijd gezien als een digital marketing en branding agency. Een ‘agency’ impliceert dat er meerdere mensen aan een opdracht werken. Dit was — en is — ook altijd het lange termijn doel van SMOOTH&GOOD.

Ik kom er echter steeds meer achter dat ik me best comfortabel voel als ik vanuit mezelf communiceer, in de ‘ik-vorm’. Dit doe ik in mijn nieuwsbrief, maar ook in coachingsgesprekken met artiesten, workshops voor cultuurmerken en talks, panels en gastcolleges waar ik iets mag vertellen over het groeien van een fanbase. …


Alweer twee weken geleden was de muziekindustrie op een jaarlijks weekendje weg naar Eurosonic Noorderslag in Groningen. In veel panels én gesprekken op de wandelgang kwamen deze twee buzzwords voorbij.

Image for post
Image for post

Buzzword 1 — De artiest-fan relatie

In mijn nieuwsbrief van 30 december 2019 schreef ik al dat ik verwacht dat 2020 draait om fans en niet om cijfers. Ik had niet gedacht dat dit op Eurosonic Noorderslag al het geval zou zijn. Analisten en marketeers spreken massaal over de artiest-fan-relatie.

Fandom als currency

In zijn geweldige keynote spreekt Mark Mulligan — download hier zijn slides — over fandom als tomorrow’s currency. Tegelijkertijd bestaan er op dit moment geen tools om de relatie tussen artiest en fan op te bouwen. Socials richten zich te veel op sales (“luister album”, “koop tickets”), streaming is té passieve consumptie. …

About

Carlo Kiksen

I’m a digital strategist for artists and creators, based in the Netherlands. I write in Dutch & English about music, marketing and branding.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store