REVOLTA LUI ATLAS

Ayn Rand „Revolta lui Atlas” e ultima care pe care am citit-o. Mai mulți antreprenori de succes o recomandă și am decis să văd de ce.

Imaginează-ți o țară cu concurență liberă și largă, așa cum trebuie să fie în capitalism. Acum, apar anumite persoane necunoscute maselor care duc țara într-o antiutopie. Ce înseamnă asta? Business-ul este supus unor legi și controale de-a dreptul tâmpite. Nu ai dreptul să vinzi mai mult de atâtea tone de metal, nu ai dreptul să transportezi mai mult decât N vagoane cu anumite mărfuri, orice patente și brevete devin proprietatea statului, un nou tip de metal revoluționar care depășește oțelul în caracteristici de câteva ori și este mai ieftin, este „îngropat” de comunitatea științifică și alte prostii de genul.

Uite așa un teren de desfășurare a evenimentilor relatate în carte. Ești martor la dispariții misterioase, la lupte pentru dreptul de a fi liber, de a duce afacerile liber și de a scăpa de prostia guvernamentală.

Am să citez o parte din monologul unui personaj principal, mesaj care este relevant și-n zilele de azi pentru multe țări:

„Banii sunt baromentrul bunăstării societății. Când vedeți că comerțul se face nu benevol, dar forțat, când pentru a produce trebuie să obții permisiunea de la oameni care nu produc nimic, când banii se duc nu pentru produse, dar pentru favoruri, când vedeți că oamenii devin mai bogați de la mită sau protecție, dar nu de la lucru, când corupția aduce venit, iar sinceritatea devine sacrificiu de sine, să știți că societatea voastră e la final. Făcând răul condiție a supraviețuirii, nu puteți aștepta ca oamenii să rămână buni.”
„Atlas Shrugged” Ayn Rand