Kanban Nedir? Agile Kanban
Kanban, bir süreç içinde hareket ederken işi yönetmek için kullanılan görsel bir sistemdir. Yalın ürün geliştirme, üretim süreçlerinde başarıyla kullanılan yalın metodolojilere dayanmaktadır. Kanban bir agile proje yönetim tekniğidir.
Kanban, hem süreci (iş akışını) hem de bu süreçten geçen fiili işi görselleştirir. Kanban’ın amacı, sürecinizdeki olası darboğazları belirlemek ve bunları düzeltmektir, böylece iş, optimum hızda veya verimde gerçekleşebilir. Kanban iş akışını optimize etmenize ve ekibinizin tam kapasitesini kullanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış bir yöntemdir.
Kanban İlkeleri/Kanban Tekniği:
1.Şu anda yaptığınız şeyle başlayın: Kanban, mevcut iş akışların üzerinde, var olanı bozmadan yöntemi kullanma esnekliği sunar. Yöntem, mevcut süreçlerin korunmasını gerektiğini kabul eder. Değişiklik olduğunda süreç, ekibin rahat edebileceği bir hızda belirli bir süre içinde kademeli gerçekleşir.
2.Değişimi Kabul Edin: Kanban, sürekli, artan ve evrimsel değişiklikleri teşvik ederek minimum dirençle karşılaşacak şekilde tasarlanmıştır. İş birliği ve geri bildirim formları uygulayarak mevcut süreçte sürekli giderek artan evrimsel değişiklikleri teşvik eder.
3.Mevcut sürece, rollere ve sorumluluklara saygı gösterin: Kanban, diğer yöntemlerden farklı olarak kendi başına herhangi bir organizasyon değişikliği dayatmaz. Bu nedenle, iyi performans gösterebilecek mevcut rol ve işlevlerinizde değişiklik yapmanıza gerek yoktur. Ekip, gerekli değişiklikleri iş birliği içinde belirleyecek ve uygulayacaktır.
4.Her düzeyde liderliği destekleyin: Kanban, tüm üyeler arasında liderliği ve karar almayı destekler. En alt sıradaki ekip üyesinin parlak bir fikri varsa, bu kabul edilmeli ve benimsenmelidir. Çalışanlarınızın optimum performansa ulaşması için herkesin sürekli iyileştirme (Kaizen) zihniyetini teşvik etmesi gerekir. Her seviyedeki insanlar, ürün ve hizmetlerini sunma biçimlerini sürekli iyileştirmek, değişiklikleri uygulamak için fikirler sağlayabilir ve liderlik gösterebilir.
Kanban Metodolojisinin Temel Uygulamaları
1.İş akışını görselleştirin- mevcut iş akışını anlayın- bir öğeyi talepten teslim edilebilir bir ürüne taşımak için uygulanacak adımların sırası nedir? Bu, kartları ve sütunları olan bir Kanban panosu kullanılarak yapılır: her sütun iş akışınızdaki bir adımı temsil eder ve her kart bir iş öğesini temsil eder.
2.Devam Eden Çalışmayı Sınırla — Odaklanma kaybı, ekip performansına zarar verebilir, bu uygulama, devam eden işe sınırlar koyarak kesintileri ortadan kaldırmaya odaklanır. Devam Eden Çalışma için sınırlar uygulayan ekipler, yeni işe başlamadan önce olağanüstü işleri bitirmeye odaklanır.
3.Akışı yönetin — Akış verimliliğini gözlemleyerek ve analiz ederek, sorunlu alanları tanımlayabilirsiniz. Teslim sürelerini iyileştirerek ve gecikmeleri önleyerek sorunsuz bir iş akışı oluştur.
4.Süreç politikalarını açık hale getirin Süreç, ekipteki herkes için açıkça tanımlanmalı ve onaylanmalı: İnsanlar, yararlı olacağını düşünmedikçe bir şeyin parçası olmak için motive olmayacaklar. Herkes açık politikalardan haberdar olduğunda, performans artar.
5.Geri bildirim döngülerini kullanın — olumlu değişimler ve geribildirimler için düzenli toplantılar gereklidir. Bu toplantıların sıklığı değişir, ancak fikir, düzenli olarak, belirli bir zamanda olmalarıdır.
6.İşbirliği yaparak geliştirin — Takımlar süreç hakkında ortak bir anlayışa sahip olduklarında, değişimlerde bir sorun çıkması durumunda bir fikir birliğine varma olasılıkları yüksektir.
Kanban Nasıl Kullanılır?
KanbanFlow/ Kanban Akışı Oluşturalım:
Kanban flow oluşturduğunuz zaman aslında bir Kanban board oluşturmuş olursunuz. Bu board da görselleştirme sayesinde iş süreçlerinin daha kolay takip edilmesine izin verir. İyi bir Kanban flow oluşturmak için 5 temel adımı izlemek yeterli olacaktır:
- Sıralı iş birliği içeren sürekli akışlar tercih edin.
- Proseslerin her adımını dikkatli bir şekilde belirleyin.
- Olası tıkanma noktalarına karşı dikkatli olun.
- Aktivitelere karşılık gelen listeleri oluşturun.
- Kanban kartları için renkler belirleyin ve süreçlerin kontrolünü kolaylaştırın.
Bir oto tamircisi için Kanban Flow:
- Araçların incelenmesi
- Sorun tespiti Bütçe oluşturma
- Bütçenin müşteri tarafından onaylanması
- Tamir işleminin gerçekleştirilmesi
- Sürüş testinin gerçekleştirilmesi
- Aracın müşteriye teslim edilmek için hazır olması
- İşin tamamlanması
Bu adımlar birbirini izlerken aynı zamanda kesintisiz bir iş akışı da oluşturmaktadır. Aynı zamanda oto tamircisinin yapması gereken prosesin tüm adımları açık bir şekilde tanımlanır. Bu senaryoda olası tıkanma, müşterinin fiyat teklifini kabul etmemesi olacaktır. Buna karşılık indirim veya farklı malzeme tedariği gibi önlemler alınabilir.
Kanban Araç ve Yazılımları:
- Kanban Tool
Yerleşik Şablonlar: Hızlı panolar oluşturun ve özelleştirin.
Analitik Görünüm: Kartlarınızın türlere göre dökümü ve zaman raporlarıyla ilerlemeyi takip edin.
Gerçek Zamanlı İletişim: Anlık iletişim ve işbirliği sağlayın. Uygulama Entegrasyonu: 1000'den fazla uygulama ile entegre olma imkanı sunar.
2. KanbanFlow
Pomodoro Zamanlayıcı: (Zaman takibi özelliği) işleri zamanlayıcılarla takip ederek ve zaman tahmini yaparak verimliliği artırın.
Analitik ve Raporlama: İlerlemeyi ölçmek için analiz ve raporlama özellikleri sunar. uygulamalar ile entegre olur.
Kolay Arayüz: Kullanımı basit, özelleştirilebilir ve anlaşılır bir arayüze sahiptir.
3. Miro
İş Akışları ve Planlama: Kanban panoları, Gantt çizelgeleri ve proje zaman çizelgeleri ile iş öğelerini takip edin.
İletişim ve İşbirliği: Gerçek zamanlı iletişim, etiketli yorumlar ve sesli/görüntülü konferans özellikleri.
Beyin Fırtınası Araçları: Görsel beyin fırtınası için önceden oluşturulmuş şablonlar ve çeşitli diyagramlar.
4. Kanbanize
İş Otomasyonu ve Kanban Birleşimi: Çevik proje yönetimi için iş otomasyonunu Kanban tarzı özelliklerle entegre eder.
Bölünmüş Tahtalar: Birden fazla bilgi düzeyini aynı anda izlemek için bölünmüş panolar sunar.
Bildirimler: E-posta ve uygulama içi bildirimlerle pano güncellemelerini ileterek iletişimi destekler.
5. SwiftKanban
Çevik Proje Yönetimi: Scrum ve Kanban panolarını birleştirerek verimli iş akışlarını yönetir.
Veri Görselleştirmesi: Kalıpları izlemek, hızı takip etmek ve performansı optimize etmek için görsel araçlar sunar.
Hikaye Eşleme: İş akışınızı analiz etmek ve geliştirmek için hikaye eşleme özelliği sağlar.
Kanban Filmleri: İş akışı performansını izlemek için Kanban filmleri oluşturabilir.
Entegrasyon: JIRA, TFS, Git gibi birçok araçla entegre olabilir.