Copyright or copyleft; why not both?

Beide copy’s hebben een krachtig standpunt. Terwijl copyright beschermd, geeft copyleft iets meer vrijheid. Kijk eens aan! Twee woorden dat we online heel graag horen: bescherming en vrijheid. Dus waarom combineren we ze niet samen?

Auwch.. pijnlijk als uw werk gekopieerd wordt

“Aaah! Verdomme nee!” is exact mijn reactie toen ik ontdekte dat iemand ergens op de wereld met een design waar ik aan gewerkt had geld aan het verdienen was. Auwch, dat is echt pijnlijk. Ik had een design gemaakt en geupload op een website waar ik er geld aan kon verdienen naarmate het aantal likes. Helaas ging dat niet door, maar toen zag ik een maand later exact mijn design op een ander account dat wél geld kon verdienen.

Heb ik daar iets aan gedaan? Ik wou een mail sturen naar de site, maar bekeek zijn design is goed en dacht: “shit.. die heeft het echt wel beter gedaan als mij.” En toen besefte ik wat hij mogelijk dacht: zo een leuk idee, niet zo een goeie design, dit kan ik beter. Denken wij niet allemaal zo?

Copyleft vs copyright

Het punt is: beiden kunnen werken als je maar correct omgaat met het werk. Sommige kopiëren werk met de bedoeling ideeën te lenen, anderen willen alleen maar stelen en geld verdienen. Ik vrees dat copyright het verschil hiertussen te weinig ziet.

Copyright is té streng voor alles, terwijl copyleft meer open staat en meer kansen geeft aan artiesten om te leren van elkaars ideeën. Voor mijn eigen werk ben ik dus meer fan van copyleft, maar copyright blijft nog steeds belangrijk want hun aangeboden bescherming is sterk.

Mijn kleine designtjes zijn een copyleft, een sterke online campagne met een krachtige slogan en design een copyright. Het is belangrijk om te weten wanneer je welke moet gebruiken.