Ramazana En Uygun Diyet: OMAD (Günde Tek Öğün)

Cebindeki Koç
3 min readMay 31, 2018

--

Batı dünyası Ramazan diyetini keşfetti!

*Yazımız yemek fotoğrafı içerir.

Oruç tutmak son dönemde Batı dünyasının gündeminde. Orta Doğu ve Müslüman halkların çok iyi bildiği oruç geleneği, şimdilerde Batı’da hücre yenileyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle tercih ediliyor.

Aralıklı oruç ve tam oruç sistemleri, belirli saat aralıklarında beslenerek geri kalan zamanda metabolizmanın dinlenmesini amaçlıyor. Tabii bu esnada metabolizma durmuyor. Sindirime ayrılan enerjiyi bedeni iyileştirmek ve hücre yenilenmesini hızlandırmak için kullanıyor.

Diyet ve sağlıklı yaşam amaçlı oruç sistemlerinin temelinde belirli süre içinde yemek serbest. Aralıklı oruç sistemi 8 saat boyunca yemeyi serbest bırakıyor. Geri kalan zamandaysa hiçbir şey yenmiyor. Katı içeriği olmayan sıvılar ve bitki çayları tamamen serbest. Tam oruç günlerindeyse sadece sıvı tüketiliyor ve hiç yemek yenmiyor.

Günde Tek Öğün Diyeti — OMAD

Şimdilerde bunlara ek olarak hızla taraftar kazanan yeni bir sistem var: OMAD. One Meal A Day, yani Günde Tek Öğün anlamına geliyor. Aslında 8 saatlik sistemin 1 saate indirgenmiş hali. OMAD uygulayanlar, günün sadece 1 saatinde sağlıklı ve tam gıdalar olmak koşuluyla istedikleri kadar yiyebiliyorlar. Tıpkı bizim iftar vakti gibi. Ancak farkı, sahura denk gelen bir karşılığı yok. Yani 23 saat boyunca hiçbir şey yenmiyor. Sıvı alımı ise yine katı içerik olmadığı müddetçe serbest.

OMAD, yalnızca bir beslenme sistemi değil, aynı zamanda yaşamı sadeliğe indirgemeyi amaçlayan bir felsefe barındırıyor. Zamanı kıymetli olan şehir çalışanları arasında rağbet görüyor.

OMAD uygulanırken önemli olan kural, 1 saat içerisinde vücudun ihtiyaç duyacağı tüm besinleri almak. Yeterli miktarda hayvansal protein, vejeteryanlar için bitkisel protein, zengin içerikli karbonhidratlar, lifli besinler, bolca sebze ve şeker oranı dengeli meyveler öneriliyor. Avokado, kinoa, hindistancevizi, tatlı patates gibi süper gıdalar OMAD uygulayanların gözdesi.

OMAD yaparken tek öğünde tüm besinleri almak gerekiyor.

Sağlıklı ama herkese göre değil

Bu tip diyetleri uygulamak başta kolay değil. Özellikle şeker problemi olanların, diyabetlerin bu tip oruç diyetlerinden uzak durması gerekiyor. Aynı zamanda reflü gibi mide asidi problemleri yaşayanlara da çok önerilmiyor. Bu rahatsızlıkları olmasa da başlayanlar halsizlik, baş ağrısı gibi sıkıntılar yaşayabiliyor. Bu durumda bedeni dinleyip zorlamamak ve bir şeyler yemek gerekiyor.

OMAD diyeti, Ramazan orucuna benzerliği ile bu kutsal ayda farklı bir diyet denemek ve yaza girerken son kilolarından kurtulmak isteyenler için ilginç bir alternatif olabilir. Biz Fitwell’de sağlıklı ve uzun soluklu bir beslenme sistemi için 3 ana ve 2 atıştırmalık öğünü öneriyoruz. Metabolizmanın aktif olarak çalışması ve iyi beslenerek kalori harcanması önemli. Bunun yanı sıra oruç sistemlerini ve OMAD gibi radikal yöntemleri denemek, kısa sürede bir kaç kilodan hafiflemek ve özellikle detoks yapmak isteyenler için uygun olabilir.

Lütfen bu tip diyetlere başlamadan önce doktorunuza danışın ve bu diyetlerin sağlıklı insanlara yönelik özel beslenme sistemleri olduğunu unutmayın.

Keyifli, gönlünüzün hoş olduğu, sağlıklı bir Ramazan dileriz…

Not: OMAD hakkında daha fazla bilgi almak için sosyal medyada #omad hashtag’lerini takip edebilirsiniz. Aşağıdaki İngilizce sitede de faydalı bilgiler bulunuyor:

--

--