AdWords #101 Cheat Sheet

Ömercan Çelikler
10 min readJun 21, 2018

--

Bu yazıyı yazma sebebim kendi AdWords bilgilerimi tazelemek ve bilmediğim özellikleri öğrenmekti. İlerleyen zamanlarda da #101 kodlu yazılarım genelde kendime çıkarttığım notları sizlerle düzenleyerek paylaştığım yazılar olacak. Bu yazıyı paylaşın ve birlikte öğrenelim. 😊

Bu yazı eğer ilginizi çektiyse daha önce AdWords üzerinden reklam verdiğinizi ya da vermeye çalıştığınızı düşünüyorum. Bu yüzden reklam verdikten sonra benim de ilk başlarda çok sık yaptığım bir hatadan başlamak istiyorum.

Kendi reklamınız sayfanın neresinde ya da yayınlanıyor mu diye Google’a yazmak oldukça basit fakat bunu yapmamak gerekiyor. Reklamlarınızı tetikleyen aramalar yapmak, tıklama olmadan gösterimin artmasına neden olur ve tıklama oranlarınızı düşürür. Aynı zamanda reklamınızın sık sık görünmesini de engelleyebilir. Hatta Google reklamlarınızı size göstermeyi bırakabilir.

Bunun için en basit ve kullanımı kolay araç Reklam Önizleme ve Teşhis Aracıdır. Bu işlemi gizli sekme üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Fakat gizli sekme kullandığınızda IP’nizin ve konumunuzun gizlenmediğini belirtmeliyim.

Reklam Önizleme ve Teşhis Aracı’nın belli sınırlandırmaları bulunuyor.

  1. Bu aracı kullanabilmek için AdWords hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor.
  2. Önizleme ve Teşhis Aracını kullanarak reklamlardaki linklere tıklayamıyorsunuz. Linkler gözüküyor olmasına rağmen reklam verenler kullanıcının yönleneceği Nihai URL ile Görünen URL’yi farklı girebiliyor. Bunun sebeplerinden bir tanesi anahtar kelimeye özel bir landing sayfası hazırlamış olmaları olabilir.

Bu da rakiplerinizin landing sayfalarını ve reklamlarını incelemenizde zorluk yaratabilir. Bu yüzden bulunduğunuz konumdan servis sağlayan bir VPN servisi ile anlaşıp gizli sekme üzerinden rakiplerinizi analiz edebilirsiniz, etmelisiniz.

Gelelim asıl konumuza. AdWords 101'e başlamadan önce reklamların nasıl yayınlandığına göz atalım. Bir AdWords reklamı her gösterildiğinde diğer reklamlarla bir açık arttırmaya girer. Fakat bu açık arttırma en çok parayı verenin en üst sırada olduğu bir açık arttırma değildir. Bu açık arttırmada teklif, reklamların kalitesi, açılış sayfasının yani Nihai URL’nin kalitesi ve bu sayfanın kullanıcı deneyimi gibi faktörler yarışır.

Reklam onay süreci:

Reklamlar tabii ki de bir anda onaylanmaz. Reklamlar Google tarafından incelenir ve çoğu reklam 1 iş günü içinde incelenmiş olur. Eğer iki iş gününden uzun sürerse bu formu doldurarak destek alabiliriz.

Reklamlar incelenmeden önce iki farklı durumda olabilir. Bunlar Uygun ve İnceleniyor.

Uygun durumundaki reklamlar hala inceleniyordur ve Google arama sayfalarında gösterilebilir fakat Görüntülü Reklam Ağlarında gösterilmez.

İnceleniyor durumunda olan reklamlar onaylanana kadar gösterilmez.

İncelemeden sonra reklam türünüze göre üç farklı durumda reklamınıza tanımlanabilir.

Onaylandı: Reklam, AdWords politikalarını tamaman uygundur ve tüm kitlelere gösterilebilir.

Onaylandı (Sınırlı): Reklam yayınlanabilir fakat ticari marka kullanımı kısıtlamaları nedeniyle tüm koşullarda gösterilmez. Daha çok Alkol, Telif Hakkı, Sağlık ve Ticari Markalar diyebiliriz. Mesela X firması aynı sektörde faaliyet gösteren Y firmasının ana sayfa sonuç sayfasına rekabet yasalarını aykırı bir reklam verirse Y firması Google’a şikayette bulunarak sınırlı hale geçirebilir.

Yayınlanıyor: Video reklamın YouTube’da gösterilmesi onaylanmıştır.

İpucu: Eğer çok fazla reklam içeren bir hesabınız varsa filtreler kullanabilirsiniz. Bu sadece Onaylanmamış Reklamlar için değil, genel olarak AdWords deneyiminizi de oldukça kolaylaştıracaktır. İstatistikler sayfasının üzerinde Filtre simgesine tıklayarak sadece onaylanmamış reklamlarınızı görebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler

Anahtar kelimeler reklam kampanyalarınızın çok önemli bir kısmını oluşturuyor. Bu yüzden verimli anahtar kelimeleri belirlemek ve bunları belirlerken Google Anahtar Kelime Planı aracını kullanmak çok önemli. Anahtar kelime aracını kullanarak hangi kelimenin ne kadarlık bir hacime sahip olduğunu öğrenebilir ve yeni anahtar kelime fikirleri elde edebilirsiniz.

Anahtar kelimelerinizi reklamlara eklerken üç farklı anahtar kelime türü bulunuyor. Bunlar Geniş, Sıralı ve Tam eşleme. Aşağıda örneklerle bunların nasıl çalıştığını açıkladım.

Reklam grubunuzda eğer harıl harıl direkt anahtar kelime girerseniz geniş eşlemeli olacaktır. Bir anahtar kelimenin Sıralı veya Tam eşleme olduğunu belirtmek için belli bir syntax kullanmalısınız.

Geniş, Sıralı ve Tam Eşlemeleri açıklayan kolay bir tablo.

Geniş Eşleme

Geniş eşlemeli kelimenizle alakalı varyasyonları reklam kampanyanızda yayınlanır.

Google AdWords sistemi; eş anlamlılar, tekil ve çoğul biçimler, olası yazım hataları, kökten türetilmiş varyasyonlar (döşeme ve döşemelik gibi), alakalı aramalar ve diğer alakalı varyasyonlar dahil olmak üzere anahtar kelimelerin alakalı varyasyonlarında reklamları otomatik olarak gösterir. Bu eşleme türü, alakalı eşlemeler sağlamak için müşterinin yakın zamanlı arama etkinliklerini de göz önünde bulundurabilir. Kaynak: Google Yardım Merkezi

Geniş eşlemeli kelime:

Düşük karbonhidratlı diyet planı

Gözüken Aramalar:

karbonhidratsız gıdalar, düşük karbonhidratlı diyetler, düşük kalorili tarifler, Akdeniz mutfağı diyet planları, düşük karbonhidratlı diyet programı

Avantajları:

  1. Anahtar kelime bulmak için gereken zamanı azaltabilir.
  2. Eğer belli varyasyonlarda tık almazsa belli bir zamandan sonra reklam gösterimleri durur.

Dezavantaj:

  1. Tam ve sıralı reklamlarda TO daha yüksek olur.
  2. Anahtar kelimeleriniz çok fazla arama terimiyle alakalıysa, geniş eşlemeli anahtar kelimeler düşük bir Kalite Puanına neden olabilir.

Geniş Eşleme Düzenleyiciler

Örneğin, geniş eşlemeli değiştirilmiş anahtar kelime + kırmızı + ayakkabılar, kırmızı erkek ayakkabıları için bir arama sorgusu getirebilir, ancak mavi ayakkabılar veya kırmızı çiçekler için getirmez. Trafiğin reklamlarla daha alakalı olmasını sağlayabilir ve tıklama oranları (TO) ile dönüşüm oranlarını artırabilir.

Sıralı Eşleme

Sıralı eşlemede, tam olarak anahtar kelimenizi ve anahtar kelimenizin başında veya sonunda başka kelimeler bulunan yakın varyasyonlarını kullanarak arama yapan müşterilere reklamınızı gösterebilirsiniz. Kullanıcının arama terimiyle ne kadar yakından eşleşmesi gerektiğini daha ayrıntılı kontrol edebilmenizi sağlar. Syntax olarak anahtar kelimenizi “anahtar kelime” olarak belirtmelisiniz. Yani anahtar kelimenizi tırnak içine almalısınız.

Sıralı eşlemeli anahtar kelime:

“Tenis ayakkabıları”

Aramalar:

Kırmızı deri tenis ayakkabıları, indirimli tenis ayakkabıları al, kırmızı tenis ayakkabıları

Gözükmez:

tenis için ayakkabılar, tenis ayakkabısı bağcıkları

Avantajlar:

  1. Yeni anahtar kelimeler bularak tam eşleme ile ekleyebiliriz.
  2. İstenmeyen gösterimleri azaltarak TO arttırabiliriz.

Neden kullanılmaz:

Eğer müşterinin ne aradığını biliyorsak, tam eşleme daha iyi bir seçenek.

Tam Eşleme

Tam eşlemeli anahtar kelimemiz: [Tenis ayakkabıları]

Gördüğünüz gibi tam eşleme için anahtar kelimemizi köşeli parantezlerin [] arasına alıyoruz.

Aramalar:

tenis ayakkabıları

Diğer aramalarda asla gözükmez, aslında gözükür fakat bu gözüken anahtar kelimeler, hatalı yazılmış kelimeler, tekil ve çoğul kullanımlar ve kökten türetilmiş varyasyonları kapsar.

Avantajlar:

  1. Aldığımız trafikler ürün ve hizmetle daha ilgili olacaktır.
  2. Diğer eşleme seçeneklerine oranla TO (Tıklama oranımız) daha yüksek çıkacaktır.

Dezavantajlar:

  1. Bazılarına göre zaman fakat bizim işimiz bu değil mi zaten?
  2. Tam eşleme kullandığınızda çok fazla gösterim veya tıklama alamayabilirsiniz.
Negatif Kelimeler ile kullanıcıları doğru yerlere yönlendirip Tıklanma Oranınızı arttırabilirsiniz.

Negatif Anahtar Kelimeler

Negatif anahtar kelimeler, reklamlarınızda istemediğimiz anahtar kelimeleri hariç tutmamıza olanak tanır ve sadece önemli anahtar kelimelere odaklanmamıza yardımcı olur. Daha iyi hedefleme ve ROI oranınızı arttırabilir.

Neyi hedeflemek istemediğinizi bilmek anahtar kelimelerinizin tıklama oranlarını ve kalite puanını arttıracaktır.

Yukarıdaki Tam, Geniş ve Sıralı eşleme mantığı, negatif kelimelerde de geçerlidir. Negatif anahtar kelime listesi oluşturarak farklı kampanyalara ekleyebiliriz. Tam, Geniş ve Sıralı Eşlemeli Anahtar kelimelerin anlamanlarını anlatmadan örnek üzerinden belirtmeyi tercih ettim.

Bu negatif anahtar kelimeleri kampanyanıza ya da reklam grubunuza eklerken yine syntax’e dikkat etmeyi unutmayın!

Negatif Geniş Eşlemeli Anahtar Kelime:

koşu ayakkabıları

Reklam gösterilir:

mavi tenis ayakkabıları, google koşu takımları

Reklam gösterilmez:

Mavi koşu ayakkabıları, Ayakkabılar koşu, Koşu ayakkabıları

Negatif Sıralı Eşlemeli Anahtar Kelime:

“koşu ayakkabıları”

Reklam gösterilir:

mavi tenis ayakkabıları, Google koşu takımları, Ayakkabılar koşu

Reklam gösterilmez:

Mavi koşu ayakkabıları, Koşu ayakkabıları

Negatif Tam Eşlemeli Anahtar Kelime

[koşu ayakkabıları]

Reklam gösterilir:

mavi tenis ayakkabıları, Google koşu takımları, Ayakkabılar koşu, Mavi koşu ayakkabıları

Reklam gösterilmez:

Koşu ayakkabıları

Araya Anahtar Kelime Ekleme

Kullanıcının anahtar kelimesine göre dinamik reklam gösterebiliriz. Reklam metninize eklememiz gereken kod parçası aşağıdaki gibidir:

Örnek başlık:

Basit ve ucuz {KeyWord:Müşteri Takip Programı}

Bu reklamın anahtar kelimelerini belirlediğimiz için müşteri hangi anahtar kelimeyi tetiklerse o dinamik olarak reklamlarda gözükecektir. Bu reklam grubunda Müşteri Tanıma Programı varsa ve Google’da arama yapan kullanıcı bu anahtar kelimeyle arama yapıyorsa reklamımızın başlığı “Basit ve ucuz Müşteri Tanıma Programı” olarak gözükecektir.

Kaynak: Google AdWords Yardım Merkezi

Fakat eğer anahtar kelime reklam grubunuzda bulunmuyorsa ya da anahtar kelime başlığa sığmayacak kadar uzunsa “Basit ve ucuz Müşteri Takip Programı” varsayılan olarak kullanıcıya gösterilir.

Syntax’te belirttiğimiz Müşteri Takip Programı bu gibi durumlarda kullanılmaktadır. Daha detaylı bilgi için tıklayın.

Reklam Grupları Oluşturma

Reklam gruplarının temel amacı AdWords hesabınızı düzenli tutmaktır. Bir reklam grubunun anahtar kelimeleri, bir reklamı görüntülenmesi için tetiklediğinde kullanılacak bir teklif ya da fiyat belirlersiniz. Buna tıklama başına maliyet (TBM) teklifi denir.

Temsili AdWords Kampanya Yapısı

Genel olarak bir reklam grubunun altında 5–20 anahtar kelime bulundurulması en ideali. İki veya üç kelimeden oluşan öbekler detay açısından oldukça avantajlıdır.

Reklam gruplarını oluştururken kafa yormalıyız ve anahtar kelimelerimizi kategorilere ayırmalıyız. Eğer bir cep telefonu mağazamız varsa tüm anahtar kelimeleri tek bir reklam grubunda toplamak oldukça kötü bir fikirdir.

Bunun yerine Akıllı Telefonlar, Aksesuarlar ve Tarifeler adlarında reklam grupları oluşturabilir. Sırasıyla da altlarına alakalı kelimelerimizi yerleştirebiliriz.

Metin Reklamları

Bu satırdan sonra tamamen metin reklamları üzerine yoğunlaşılmıştır ve görüntülü reklamlardan bahsedilmemiştir.

URL Türleri

Görünen URL reklamlarınızda yeşil renkli gösterilen bağlantıdır. Görünen URL ile kullanıcının yönlendirileceği sayfa farklı olabilir. Kullanıcıların yönleneceği adres Nihai URL’de belirtilmektedir.

Uzantılar Hakkında

Bence uzantılar bir reklam kampanyasının olmazsa olmazıdır.

Çünkü uzantılar ek bir maliyet gerektirmeden reklamların tıklama oranlarını Google’a göre birkaç puan arttırmaktadır. Uzantılar görünen reklamların çeşitli yerlerinde genellikle kullanıcıları bir aksiyona teşvik etmekte ve detay bilgi vermekte oldukça başarılılardır. Uzantılar aktifleştirildiğinde reklam daha belirgin olur ve sayfa üzerinde daha fazla yer kaplar.

Uzantı örnekleri

Uzantı biçimleri: Arama Düğmesi, Konum Bilgileri, Web Sitenizin Belli Bölümlerine Link Vermek, Mesaj, Ek Metin ve Açıklamalar

Not: Eğer telefon uzantısından bir müşteri sizi ararsa ya da konum bilginize tıklarsa hesabınıza normal tıklama başına maliyet yansıtılır.

Bu uzantıları siz manuel olarak AdWords panelinizden ayarlamalısınız. Google aynı zamanda otomatik uzantı yaratarak size zaman tasarrufu kazandırabilir. Google otomatik uzantıları web sayfanızda geçen anahtar kelimelerden seçerek dinamik olarak yayınlamakta.

Fakat ben uzantılarınızı manuel olarak ayarlamanızı tavsiye ediyorum. Varsayılan olarak kapalı gelen uzantıları sol taraftaki AdWords panelinden Reklamlar ve Uzantılar seçeceğinden düzenleyebilirsiniz.

Uzantı yazarken metnin kısa olduğundan ve ayrıntılı olduğundan emin olun.

Google tarafından otomatik oluşturulabilecek yanlış site bağlantıları ve ek açıklama bağlantıları tıklama oranlarınızı düşürebilir.

Uzantılar konusunda bir minik trick: Daha alt sıralardaki reklamlar genelde üst konumlardaki reklamlardan daha fazla uzantıya sahip olamaz. Bir reklamda birden fazla uzantı gösterebilirsiniz. Bunun için reklamınızın kalitesini ya da teklifinizi yükseltmeniz gerekebilir.

Etkinleştirdiğiniz uzantılar her açık arttırmada (Biliyorsunuz ki bir kelimenizin TBM’i yani CPC’si belirlenirken diğer reklamlarla açık arttırmaya girmekte. 😊 ) genellikle uygun seçenekler arasından en yüksek performanslı, en yararlı uzantı ve biçim kombinasyonunda gösterilir.

Her reklam veren minimum bir uzantı kullanmalı. Her reklam veren açıklama metni uzantısı kolaylıkla kullanabilir. Uzantıları hesap düzeyinde ekleyerek zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz. Bu sayede her anahtar kelimede “7/24 telefon desteği” açıklamasını gösterebilirsiniz. Reklam metnine ek olarak 2 ila 6 arası açıklama metni gösterilir. Açıklama metinleri bilgisayarda • ile ayrılır. Mobil ve tablette paragraf halinde gözükür.

Tabii ki de bu verdiğim örnek her işletmeye ya da reklam verene uygun olmayabilir fakat eğer reklam verenseniz uzantıların gücünü yok saymamalısınız.

Açıklama metinlerinde şirketinizi vurgulayabilir ve diğer şirketlerden farklarınızı öne çıkartabilirsiniz.

Bütçeler ve Teklifler

Kampanyalar genellikle bütçelerinin yarısını günün ilk yarısında, kalan yarısını da günün ikinci yarısında harcar. Ancak bu her kampanya için geçerli değildir. Talebin en yüksek olduğu zaman akşam saatleri ise, bütçenizin %75’ini akşam saatlerinde harcayabilirsiniz.

Eğer bütçenizin hemen tükenmesini istemiyorsanız ve gösterimleri dengeli olarak gerçekleştirmek istiyorsanız yayınlama yönetimi “Hızlandırılmış” yerine “Standart” olarak kullanın.

Google’a göre “Bütçeyle Sınırlı” kampanyalarda tekliflerinizi düşürmek ironik bir şekilde işe yarayabilir. Böylelikle ortalama TBM’yi azaltarak reklamlarınız daha çok tıklanmasını sağlayabilirsiniz. Eğer tekliflerinizi çok fazla düşürürseniz reklamlarınız diğer reklamlarla rekabet edemeyecek hale gelebilir, bu sebepten dolayı reklamlarınız görüntülenmeyebilir.

AdWords otomatik teklif verme özelliklerini kullanarak farklı stratejiler sunmakta. Bunlar: Tıklama Sayısını En Üst Düzeye Çıkartma (Trafiği arttırma), Arama Sayfasındaki Konumu Hedefle (Görünürlük elde etme), Hedef Geçiş Payı (Reklam konumu sıralamasında diğer reklam verenleri sollama ve sıralamada bu alanı ne kadar meşgul etmek istediğinize yardımcı olur.), Hedef EBM (Daha fazla sayıda dönüşüm), Geliştirilmiş Tıklama Başına Maliyet (Anahtar kelime tekliflerinizi kontrol etmeyi sürdürürken dönüşüm sayısını arttırma), Hedef ROAS ve Dönüşüm Sayısını En Üst Düzeye Çıkartma.

Bunları detaylı olarak burada açıklamak istemedim çünkü eğer açıklarsam bu yazıyı bitirmek çok zorlaşacaktır. Fakat hepsi ha

Trafikteki dalgalanlardan dolayı kampanyanızın maliyeti günlük bütçesinin iki katına çıkabilir. Hatta bazen de günlük maliyetlerinizin günlük bütçenizin 2 katı sınırını aşabilir. Bu gibi durumlarda Google iki katın üzerindeki harcalamaları fazla yayın için verilen kredi olarak hesabınıza iade eder.

Eğer bütçeniz için belirlenen aylık tutar bir ay boyunca değişmiyorsa ve bu hesabın sonunda günlük bütçeniz 10 TL çıktıysa, ay sonunda ortalama gün sayısı (30,4) ile günlük bütçe çarpıldıktan sonra üstüne eklenen her tutar Google tarafından kredi olarak iade edilir. Siz maliyetinizi aşmazsınız.

Manuel TBM

Manuel TBM maliyet teklifi vererek bir tıklamanın maksimum maliyetini kendiniz belirleyebilirsiniz. Google’ın en güzel yanı da gösterim başına değil de tıklama başına ücret alması olduğunu daha önceden belirtmeliydim.

Geliştirilmiş TBM (GTBM)

Manuel tekliften daha fazla dönüşüm elde etmenizi sağlar. Web sitenizde dönüşümle sonuçlanabilecek gibi görünen tıklamalar için manuel tekliflerinizi otomatik olarak ayarlar. GTBM mantık olarak dönüşümle sonuçlanma olasılığı daha yüksek olan reklam açık arttırmalarını arar ve rekabet edebilmek için maksimum TBM teklifini arttırır.

Ortalama olarak maksimum TBM tutarını aşmamaya özen gösterir.

Growth’un temel taşları, #101 yazıları için ipucu olsun.

Remarketing ve Hedef EBM

Remarketing sitenizi daha önce ziyaret eden kişilere tekrar ulaşmak demek. Hedef EBM, belirlediğiniz hedef edinme başına maliyetle (EBM) olabildiğince çok dönüşüm elde etmenizi sağlayacak teklifler belirleyen bir AdWords Akıllı Teklif stratejisidir. Her ikisinin detaylarını daha farklı bir yazıda ele alacağım.

İlk #101 kodlu Medium yazımı burada tamamlıyorum. Hep birlikte öğrenelim ve bildiklerimizi/öğrendiklerimizi paylaşalım. Bu yazıyı olabildiğince çok kişiye ulaştırırsak bu konu hakkında tartışabilir, belki de yanlış bildiğimiz bilgileri düzeltebiliriz.

Umarım bu yazımı beğenmişsinizdir. Aşağıda gösterildiği gibi sayfanın altındaki alkış ikonuna defalarca tıklarsanız ve yazımı paylaşırsanız beni çok mutlu edersiniz! 😊

--

--