ITUX Hızlı Başlangıç—Kolektif Eğitimin Planlanması ve İçerikleri
For English writing, please click here!
Merhaba! Ben Burak. ITUX için Beste ile beraber hazırladığımız temel eğitim içeriği yazısına hoşgeldiniz. Yaptığımız desktop research sonrası bir UX tasarımcısının neleri bilmesi gerektiği konusunda aşağıdaki yapıya ulaşmış olduk. Temelden validasyona, stratejiden sunuma kadar öğrenci kulübü çerçevesinde diğer aşamalara geçmeden önce, temel teorik ve pratik bilgilere ulaşmak amaçlı bir çalışma olduğunu söylememde fayda var.
Elimizdeki bu bilgilerle bir Medium publication oluşturmayı ve herkesin bu bilgilere ulaşmasını amaçladık. Bunu yaparken de Türkçe UX bilgi kaynağı oluşturmayı ve alttan gelecek arkadaşlarımızı/diğer üniversitedeki arkadaşlarımızı da bilgilendirmeyi hedefledik.
Saha tecrübesi olan profesyoneller ile iletişime geçerek, birbirimize anlatmış olduğumuz teorik bilgileri onların saha tecrübesi ile harmanlamak gibi bir fikrimiz de var aynı zamanda.Çok yakında eğitime başlayıp Youtube/Medium gibi kaynaklardan erişime açık bir şekilde yapacağız.
İlk aşama#teorik — Profesyonel değiliz fakat internete sahibiz! Yazının devamında yer alan konu başlıklarının teorik olarak anlatıldığı kısımları 1,2,3 ve 4. sınıf arkadaşlarımızdan oluşturmalarını istedik. Bu sayede konuyu anlatmak isteyen kişinin bilgileri derinlemesine edinmesini, oluşturduğu kaynağı kulüp içi/dışı herkesle paylaşarak bir içerik havuzu oluşturmayı planladık. Öğrenci/öğrenme aşamasındaysanız burdan ITUX dokümanlarına ulaşabilir, sizle iletişime geçmemiz için burdan formu doldurabilirsiniz.
İkinci aşama#pratik — Tüm mezun ve saha tecrübesi olan tasarımcıları bekliyoruz! Bu aşamada ise profesyonel hayatta yer alan tasarımcıların konularda tips&tricks, püf noktalar ve deneyimlerini katarak öğrenmenin daha kalıcı olmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Her kurs sonrasında profesyonel kişiden üzerine çalışacağımız bir case vermesi ve öğrendiklerimizi uygulayacağımız bir aşama olacak. Bize yardımcı olmak/deneyimlerinizi paylaşmak istiyorsan bu formdan size ulaşabiliriz!
Ayrıca 35 Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencisi olarak bu kulübü nasıl kurduğumuzu öğrenmek için aşağıdaki yazıya göz atabilirsiniz.
Özet
modül1#Temel Bilgiler— Katılımcı UX ve ürün geliştirme süreçlerinin tümünde gerekli yetenek ve bilgiyi öğrenir.
modül2#Araştırma —Temel bilgileri alan katılımcılar ürün geliştirmenin ve UX’in en önemli adımı olan Araştırma eğitimi alırlar. Kullanıcı araştırmaları, planlama ve teknikleri gibi önemli konuları barındırır.
modül3#Stateji —Kullanıcı araştırmalarından sonraki strateji modülümüz aslında kendi içimizde yapmamız gereken araştırma ve geliştirme aşamasıdır. Katılımcılar sistem tasarımı ve iş geliştirme açısından eğitim alırlar.
modül4#Tasarım — Tasarım modülümüz ürettiğimiz ve geliştirdiğimiz fikirlerimizin artık gözle görülür bir hale getirilmesini ve insanla olan iletişiminin yani deneyimin tasarlanması aşamasıdır.
modül5#Prototip ve Validasyon — Hazırlanan veya somutlaşmış fikrin gerçekten işe yarayıp yaramayacağını anladığımız ve önümüzdeki sisi azaltan modüldür.
modül6#Master — Tüm modülleri tamamlayan katılımcı, ürününü/servisini sunma ve anlatma konusunda eğitim alır. Bu modülün amacı güzel bir bitiriş yapmaktır.
Modül 1#Temel Bilgiler
ITUX Eğitim setimizin ilk modülü olan Modül 1’in amacı Deneyim Tasarımı’nın temel konularını barındırarak katılımcılarımız için bir başlangıç noktası oluşturmaktır. Bu modül barındırdığı konular kapsamında hem Temel Tasarım değerlerinin altyapısını oluşturacak hem de bu değerleri Deneyim Tasarımı’nda kullanabilmeyi öğreneceğiz. Bu modül UX ve ürün geliştirme süreçlerinin tümünde gerekli yetenek ve bilgiyi sağlamaya çalışır.
- UX Tasarımı ve Temel Terimler: İlk konumuzda aslında Deneyim Tasarımını tanıtmayı, terminolojiye bir giriş yapmayı ve bu terminolojiyi nerelerde ve nasıl kullanabileceğimizi öğrenmeyi amaçladık. Persona, grid yapısı, wireframe, UI elementleri, moodboard gibi daha sonra detaylı anlatılacak olan bu terimlerin tanıtılması ve Deneyim Tasarımının temel adımlarının neler olduğunun açıklanması ile eğitimimizin ilk adımını atarak UX’a giriş yapacağız.
- İnsan Zihni ve Kullanılabilirlik: Deneyim Tasarımının yolu insanı ve insanın isteklerini anlamaktan ve bunları doğru uygulayabilmekten geçer. Bu noktada konumuz, insan odaklı tasarımın merkezini oluşturan; insan faktörleri, insanın çevreyi algılayışı, insan — bilgisayar iletişimi, kullanıcı davranışları gibi konuları kapsayan bir bütünden oluşmakta.
- Design Thinking: Tasarım düşüncesi, dünyanın en yenilikçi ve başarılı kuruluşları tarafından benimsenen bir yaklaşımdır. İdeal ürün, arzu edilebilirlik, fizibilite ve canlılığın kesişme noktasında ideal noktasındadır.Tasarımsal düşünme aslında doğrusal olmayan ve sürekli kendini tekrar eden, kullanıcıyı ve problemleri anlayıp yaratıcı fikirler üretmemize yardımcı olan bu sürece temel modülde yer verdik.
- Persona Oluşturma: Personalar kullanıcı kitlemizin imgesel olarak tek bir kişiye aktarılmasıdır diyebiliriz. Personalar tasarım kararlarında önemli bir rol oynar ve bu açıdan tasarımınıza uygun persona yaratabilmek önemli bir aşamadır. Eğitimimizde persona oluşturmanın Deneyim Tasarımındaki yeri ve bunun uygulamaları anlatılacak.
- Customer Journey Map: Customer Journey Map, kullanım haritası da diyebileceğimiz kullanıcınızın sizin ürününüzle veya servisinizle hangi noktalarda, nasıl, kaç kere iletişime geçtiği gibi sorularınızı cevaplayan bir araç. Bu harita Deneyim Tasarımını oluşturmakta bilinen yararlı bir uygulama olmasından dolayı bizim de eğitimimizin bir parçası olarak yer almakta.
- Fikir Geliştirme Teknikleri: Nasıl bir işte çalışıyor olursak olalım aslında yenilenebilmek ve güncel kalabilmek çağımızın getirdiği en önemli sorumluluklardan biri. Bunun için ise, belli sistematik düşünce yapılarının üzerine oturmuş brainstorming, role playing, reverse thinking gibi fikir geliştirme tekniklerini öğrenmek ve uygulayabilmek gerekir. Bu açıdan, fikir geliştirme teknikleri de Deneyim Tasarımı eğitimimizin bir parçası haline geldi.
- Fikir Görselleştirme Teknikleri: Yeni fikirleri görselleştirerek hem daha hızlı hem de daha efektif bir hale getiren mindmapping, flowchartlar, affinity diagramları gibi tekniklerin anlatıldığı fikir görselleştirme teknikleri konumuz, Deneyim Tasarımı eğitimimizin ilk modülünün son parçası.
Modül 2#Araştırma
İkinci modülümüz Deneyim Tasarımının ve aslında tüm tasarım süreçlerinin en önemli aşamalarından birini kapsamakta. Kullanıcı araştırmaları, araştırmayı planlama, araştırma teknikleri gibi önemli konuları içerisinde barındıran çoğu ürün veya servisin tasarlanması ve geliştirilmesinde rol oynayan modülü hem UX hem de ürün tasarımcısı adayları için ekledik.
- Kullanıcı Araştırması Nedir?: Kullanıcı araştırması bir fikrin üretim, geliştirme, tasarım aşamalarında ve hatta bu fikir kullanıcı ile buluştuktan sonraki aşamalarında da yapılan araştırmalardır. Kullanıcının kim olduğu, kullanıcının ihtiyaçlarının ne olduğu veya kullanıcının ne istediği gibi soruları cevaplamamıza yardımcı olan bu konu da eğitimimizin önemli bir parçası olarak yer almakta.
- Araştırma Nasıl Planlanır?: Kullanıcı araştırmalarını planlamak bir tasarım sürecini planlamak kadar önemli ve gerekli bir süreç. Ürün risklerini minimuma indirebilmek/riskleri önceden görebilmek için iyi planlanmış bir araştırma yapmanın kurallarını da bu bağlamda eğitimimizde yer vereceğiz.
- Araştırma Teknikleri: Davranış, tutum, nitel ve nicel olmak üzere 4 ana başlık altında bulunan etnografik çalışmalar, gerilla testleri, fokus gruplar gibi araştırma teknikleri Deneyim Tasarımı kapsamında eğitimimizde anlatılacak.
- İlişki Haritası: Araştırmalar sonucu ortaya çıkan kavram, kişi, görev gibi tüm başlıkların birbirine bağlanabildiği bir araçtır. Araştırma çıktılarını daha genel bir çerçevede gözlemlemek için kullanılan bir araçtır. İlerleyen süreçlerde wireframing, UI veya strateji gibi konularda yol gösterici niteliktedir.
Modül 3#Strateji
Kullanıcı araştırmalarından sonraki strateji modülümüze aslında kendi içimizde yapmamız gereken araştırma ve geliştirme aşaması da diyebiliriz. Fikrimizin ortaya çıkması ve kullanıcı araştırmalarımızın ardından bu fikri geliştirmek için trendleri takip etmek, rakip firmaları takip etmek, ürün/sistemimizin büyük resmini görmek ve elde ettiğimiz tüm bu bilgilere göre kendimize bir yol haritası çizmek için geçtiğimiz aşamaları barındıran modülümüz.
- Trendler: Son dönemin UI/UX trendleri, bunları nerelerden takip edebileceğimizi ve tasarımcılar olarak bu noktadaki rolümüzün anlatılacağı bu konu strateji modülümüzün ilk parçası.
- Benchmark: Rakip ürünleri ve açılacağınız pazarı takip etmek, hem onların arasında hem de onlar ve kendiniz arasında kıyaslama yapabileceğiniz bir uygulama olan benchmark güncel kalabilmek adına atılması gereken önemli adımlardan biri olarak eğitimimizde yer almakta.
- Kart Gruplama: Elimizdeki içeriklerin ve işlevlerin birbiriyle nasıl ilişkileneceğini görmekte kullanılan bir yöntem olmakla beraber Deneyim Tasarımımızın navigasyon ve menü yapısını belirler. Bu aşamada öğrendiklerimiz de bizi eğitimimizdeki bir sonraki aşama olan bilgi mimarisine yönlendirir.
- Bilgi Mimarisi: Bilgi mimarisi Deneyim Tasarımının içeriğini oluşturan her bir bilginin anlamlı ve bulunabilir gruplar haline getirilerek kullanıcı odaklı düzenlenmesi ve kategorize edilmesi sürecinin bütününü ifade eder. Strateji modülümüzün en önemli aşamalarından biri olarak eğitimimizde yer almakta.
- Task Analizi: Bilişsel analiz, işlemsel analiz ve hiyerarşik analiz gibi çeşitleri bulunan görev analizi, hedeflere göre görevlerin belirlenmesi, görevlerin seçilmesi ve ayrıştırılması gibi birçok amaca yönelik yapılan bir uygulamalar bütünüdür. Ayrıca hangi taskın ne kadar efor kullanacağını bir tasarımcının bilmesi yapacağı işe başlarken önündeki sisi azaltmaktadır.
- Site Haritası: Site haritası, arama motorlarına sitemizde yer alan sayfaları ve bu sayfalarda yaptığımız değişikliklere ait bilgileri anlık bildirmemize yarayan dosyalardır. Bunların varlığının ve güncelliğinin önemi bizim yaptığımız her güncellemenin bu arama motorları tarafından bulunabilir ve erişilebilir olmasını sağlar.
- Ağaç Testi: Bu test, görsel tasarımlar ve ek yönlendirmelerden bağımsız ölçüm yapabilmek adına basitleştirilmiş bir ağaç üzerinden tasarımı oluşturan her bir içerik başlığın bulunabilirliği ölçmeye yarar. Bilgi mimarisinde kullanıcıların bilgiye ulaşma yolları ve bu yolların doğruluğu gözlemlenebilir. Bir e-ticaret sitesinin tüm navigasyon/kategori elemanları toplanır ve kullanıcılardan bu elemanları gruplandırmaları istenir.
Modül 4#Tasarım
Tasarım modülümüzde ürettiğimiz ve geliştirdiğimiz fikirlerimizin artık gözle görülür bir hale getirilmesini ve insanla olan iletişiminin yani deneyimin tasarlanması aşamasıdır. Bu modüldeki konular ile Deneyim Tasarımının görünen ve ürünleşen kısmını oluşturmakta. Görselleşmenin ve işlevselliğin birleştiği bu noktaya sona doğru yaklaşmanın ilk aşaması da diyebiliriz.
- Temel Tasarım Prensipleri: Layout, renk paleti ve tipografi bölümlerinden oluşan temel prensipler görselleştirmenin ilk adımı diyebiliriz. Bunların hepsinin değerlendirilmesi ve yaratacağınız deneyimin karakterine göre seçilmesi büyük önem taşır. Verilmek istenilen mesajı ve marka kimliğini büyük ölçüde etkileyen bu prensipler de eğitimimizde yer almakta.
- Wireframe: Wireframe, bir projenin kurgusu, ürün ve hizmetin son kullanıcıyla sunulması planlanan özellikleri fikir edinme imkanı sunan, bilgi hiyerarşisinin tanımlanmasını ve planlanmasını sağlayan bir ön hazırlık uygulaması, tasarım çözümlemesi ve bilgi mimarisi eskizidir.
- Moodboard: Moodboard, Deneyim Tasarımında karakterinizi, renk paletinizi veya modunuzu anlatmaya yarayan bir araçtır. Görsellerin yoğunlukta olduğu, kısa yazılarla desteklenen elle veya dijital ortamda hazırlanabilen bir ilham panosu da denebilir. Bu eğitimde moodboard oluşturma ve kaynaklardan bahsedilecektir.
- UI Elementleri: İçerisinde checkbox, icon, breadcrumb, buton gibi bir çok öğeyi barındıran bir görsel dili oluşturacak her bir parça diyebiliriz. Bu konuda elementlerin neler olduğu, nasıl kullanıldığı ve hangi kriterlere göre seçildiğini öğreneceğiz.
- Grid Yapısı ve Responsive: Her ekranın farklı boyutları olmasına rağmen grid yapıları bu ekran boyutları arası geçişi sağlamak amacıyla kullanılır. Hem layoutunuzu yerleştirmenize hem de her ekrana uyumlu deneyimler tasarlamanıza yardımcı olan grid yapısı tasarım modülünün önemli konularından biri.
- UI Kit: Tasarım modülümüzün son konusu olan UI Kit, hem kitin kendi içerisinde hem de farklı ekranlar arası ortak bir dil kurgulamak ve kullanmak adına işlenen ve tasarım modülündeki tüm konuların bir bütün haline getirilerek görsel bir kit oluşturulmasını kapsar.Eğitim sonrasında her katılımcıdan UI Kit tasarlanması istenecektir.
Modül 5#Prototip ve Validasyon
Yapılan araştırmalar sonucu verdiğimiz tasarım kararları, atadığımız görevler ve hazırladığımız görsel dil ile beraber artık tasarladığımız deneyimin dijital ortamda nasıl görüneceği, kullanıcıların bu deneyimi nasıl kullandıkları gibi soruları cevaplayabilmek adına yapılan hızlı ve efektif çözümlerin bulunduğu bu modül tasarımınızı kabul ettirebilmenin en önemli kısmı. Riskleri önceden görebilmek veya gereksiz efordan kaçınmak amacıyla bu aşamada katılımcılara prototip ve validasyon bilgisi verilir.
- Prototipleme: Fiziksel ve dijital ortamlarda yapılabilen prototipleme, ürünün kullanılabilirliğinin test edilmesi ve hataların erken tespit edilmesi için kullanılan hızlı bir uygulamadır. İçerisinde tüm detayları barındırmadan genel hatlarıyla tasarladığınız deneyimin ne aşamada olduğunu görmek ve düzenlemeler yapmak adına önemli bir adımdır.
- Kullanılabilirlik Testleri: İlk modülde anlatılan İnsan Zihni ve Kullanılabilirlik konumuzun çıktılarının prototipleme sonuçlarıyla kesiştiği ve işlendiği bir konu kullanılabilirlik testleri. Yaptığınız prototipleri, gerçek kullanıcıların deneyimlemesi sonucu ortaya çıkan avantaj ve dezavantajları kolayca gözlemlediğiniz, A/B Testi, 5 Saniye Testi, Göz Takibi, gerilla testi gibi çeşitleri olan bu kullanılabilirlik testleri son aşamaya geçmeden önce yapılması gereken bir aşamadır.
Modül 6#Master
Son modülümüzde ise artık tasarımımızın kullanıcılara sunulması, yazılıma aktarılması gibi görsel ve teknik konuların son ayağı işlenecek.
- Mockup: Sunum aşamasına gelindiğinde tasarladığınız deneyimin telefonlarda ve bilgisayarlarda nasıl gözükeceğinin planlandığı ve hazırlandığı mockuplar her bir sayfanın görsel olarak bulunduğu araçlardır.
- Sunum Tasarımı: Tasarladığınız deneyimin özelliklerini ön plana çıkaran bir anlatımın nasıl hazırlanması gerektiği de bir işin en önemli parçalarından biri olması sebebi ile son modülümüzde yerini almakta. Yaptığınız mockuplar, hazırladığınız görseller, seçtiğiniz tipografi ögeleri gibi önemli Deneyim Tasarımı kararlarınız ile pekişip bütün haline gelen bir sunum hazırlama aşamasıdır.
- Yazılıma Aktarım: Tasarladığınız deneyimin artık gerçek hayata aktarıldığı bu son aşama ilk modülden bu yana edindiğimiz tüm bilgilerle hazırlanan çalışmaların yazılımcılarla beraber çalışarak oluşturulan bir ürün olarak çıktısı elde edilmekte.
Bootcamp bitti, ya sonra?
ITUX olarak yukarıdaki temel düzeyde bilgiyi alıp bilgileri pekiştirmek adına yapacağımız workshoplar/etkinlikler gibi kişisel gelişimimizi sürdürecek planlamaları da yapmaktayız.
Bu süreçte bizimle beraber çalışmak isteyen tüm mezun/öğrenci/şirkletleri iletişim için bekliyoruz.