Mobil Ticaretin Geleceği Dijital Asistanlarda

Ceylan Parlakay Özdemir
3 min readMay 22, 2016

--

Gartner’a göre 2020 yılında telefondaki işlemlerin 40%-50%’sini Facebook M, Siri, Cortana ile Google Now gibi dijital asistanlar yapacaklar. Rapor aynı zamanda e-ticaretin önümüzdeki üç yıl içinde dijital asistanlar üzerinden yürütülen mobil ticarete dönüşeceğine işaret ediyor.

Facebook into the bot market

Bugün ise, henüz Yapay Zeka’ya geçiş dönemi olarak nitelendirilen Bot dönemindeyiz. Geçtiğimiz günlerde Facebook geliştirici konferansı F8’de Messenger için hazırladığı botları tanıttı. Tüm dünyada 1 milyara yakın aktif kullanıcının bulunduğu Messenger uygulamasının içinde insanlara anında cevap verecek bir Bot yazabiliyor ve o Bot sayesinde müşterilerinizi dilediğiniz şekilde yönlendirebiliyorsunuz.

Evet Bot’lar artık içimizdeler ve ihtiyaç anında hemen yardıma hazırlar diyebiliriz. Bot aslında internette verilen bir görevi yerine getiren programlara verilen isim. Genellikle tekrar eden görevlerde kullanılıyorlar. İlk olarak sohbet programlarında görülmeye başlayan botlar, akıllı telefon teknolojisini gelişmesi ile uygulamalara geçiş yaptı. Telegram, Slack, Microsoft, Kik ve son olarak Facebook (Messenger) bot platformunu kullanıma sunan isimlerden sadece birkaçı. Bizle sohbet ediyor, araştırıyor, bilgilendiriyor, hava durumu ve haber paylaşıyorlar. Onlar aslında, son birkaç yıldır uygulamalarla adeta bölünen web dünyasını, bize tekrardan birleştirmeyi hedefliyorlar.:)

Bir de Chatbot’lar var, onlar da kullandığımız sohbet uygulamalarında yaşayan botlar. Görevi bizimle sohbet etmek, sorduğumuz sorulara cevap vermek ya da çeşitli konularda bizi bilgilendirmek. Müşteri temsilcisini aradığımızda bizimle iletişime giren botlar chatbotlar için en iyi örnek fakat chatbotları bunlarla sınırlamamak lazım önümüzdeki yıllarda çok daha gelişmiş, yapay zeka seviyesinde chatbotlarla karşılaşabiliriz. Örnek vermek gerekirse; Kik uygulamasının sohbet botu Sephora kullanıcılara makyaj ipuçlarını interaktif bir şekilde paylaşıyor. Burger King ise Messenger üzerinden siparişimizi alıyor.

Peki tam olarak Facebook Messenger Bot nedir derseniz, Messenger için geliştirilen bu chatbotlar haber takibi, online alışveriş, hava ve yol takibi, müşteri ilişkileri gibi alanlarda hizmet verecekler. Şimdilik sadece geliştiriciler için kullanıma sunulan “bots for messenger” platformu kullanıcılara Messenger uygulaması üzerinden birçok işlemi yapma imkanı sağlayacak ve bu işlemlerle ilgili kişiselleştirilmiş bildirimler alabileceğiz. Örneğin bir e-ticaret sitesinden yaptığınız alışverişin durumunu Messenger uygulaması üzerinden botlarla sohbet ederek öğrenebileceksiniz ya da aradığınız bir ürünü bu bot yardımıyla anında bulabileceksiniz. Yapmamız için gereken tek şey Facebook Messenger’daki arama çubuğuna botu olan markayı yazıp süreci başlatmak. Tabi markalar bizi unutmuyor:) Uyarılarla, hatırlatmalarla bizle iletişimde kalıyorlar (tabii biz istersek).

Mesela CNN ekranımıza günün manşetlerini getirebiliyor. Ya da hava durumu merak ettiğimizde botlarla yazışarak günlük ya da haftalık hava durumu tahmini alabiliyoruz. Ya da açıktık, hemen Messenger üzerinden yazışarak yemek siparişi verebiliyoruz.

Türkiye’de bunun ilk örneği ise yakın zamanda Popeyes’den geldi ve Türkiye’nin siparişe yönlendiren ilk Messenger Bot’unu hayata geçirdiler. Popeyes Türkiye’nin Facebook sayfasından mesajla ulaşılabilen bot sizi karşılıyor ve verebileceğiniz siparişler için şirketin sitesine yönlendiriyor. Aynen bir arkadaşınız gibi listenizde bekleyen ve selam vermenizle harekete geçen sipariş Bot her hafta yeni bir aşamayla daha akıllı hale gelecek.

Özetle; 2020’de Facebook M, Siri, Cortana ile Google Now gibi dijital asistanlar mobil uygulamaların yerini alıp her işimizi görüp bizim için online alışveriş yapacaklar. Böylece dijital asistanlar sayesinde mobil uygulamalar akıllı botlara dönüşmüş olacak. Özetle, e-ticaretin geleceği artık dijital asistanlarda diyebiliriz.:)

--

--