This Holiday Season, How To Tell If Your Friend/Family is going through abuse (Greek)

Αυτές τις Γιορτές, Πώς να Καταλάβετε αν η Φίλη/Συγγενής σας Υφίσταται Κακοποίηση…

Οι γιορτές και η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η κατάλληλη εποχή για να ξαναέρθουμε κοντά με την οικογένειά μας και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο μαζί με τους αγαπημένους μας. Ωστόσο, αυτή η περίοδος μπορεί να είναι πολύ στρεσογόνα για όσους βρίσκονται μέσα σε μια σχέση κακοποίησης.

Οι θύτες χρησιμοποιούν τακτικές απομόνωσης πάνω στα θύματά τους προκειμένου να τα αποστασιοποιήσουν από τους φίλους και τους συγγενείς τους. Έτσι ελέγχονται ευκολότερα ενώ τους είναι αδύνατο να ζητήσουν εύκολα βοήθεια. Οι πιέσεις τις εορταστικής περιόδου μπορεί να οδηγήσουν σε ολοένα και αυξανόμενες τριβές και, συχνά, στη βία. Έτσι, τα σημάδια της κακοποίησης μπορεί να γίνουν πιο εμφανή στον περίγυρο. Για τις γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, οι γιορτές μπορεί να είναι η μόνη περίοδος όπου έχουν την ευκαιρία να ξαναέρθουν κοντά με τους αγαπημένους τους, και να ξεφύγουν από αυτή την απομόνωση.

Αυτή την εποχή του χρόνου, ας κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά για σημάδια ενδοοικογενειακής βίας και ας υποστηρίξουμε τους αγαπημένους μας που μπορεί να δίνουν μια σιωπηλή μάχη.

Αναγνωρίζοντας τα Σημάδια της Κακοποίησης

Έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά; Ότι κάτι έχει αλλάξει στο πώς η φίλη/συγγενής σας συμπεριφέρεται; Μήπως η φίλη/συγγενής σας φαίνεται:

 • Να συμπεριφέρεται πιο «σφιγμένα» όταν είναι μαζί με τον σύντροφο/πεθερικά/συγγενή της; «Περπατά στις μύτες των ποδιών της», προσέχοντας τι θα πει/πότε θα μιλήσει;
 • Να είναι πιο αγχωμένη απ’ ότι συνήθως;
 • Να έχει κατάθλιψη;
 • Να λαμβάνει πολλά υποτιμητικά σχόλια από τον σύντροφό της;
 • Να είναι αποκομμένη και εξουθενωμένη όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά;
 • Να καλύπτει μέρη του σώματός της που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν θα κάλυπτε (για παράδειγμα να φοράει ένα κασκόλ ή φουλάρι μέσα στο σπίτι για να κρύψει τυχόν μελανιές) ;

Οι θύτες συνήθως έχουν την καλύτερη συμπεριφορά όταν είναι μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του θύματός τους, οπότε ακόμα κι αν εκείνη αποφασίσει να τους εκμυστηρευτεί το πρόβλημά της, να μη την πιστέψουν ή την πάρουν στα σοβαρά. Μην αφήσετε τους γοητευτικούς τρόπους του θύτη να σας ξεγελάσουν, είναι μέρος του στόχου του να διατηρήσει το θύμα του υπό τον έλεγχό του και απομονωμένο από οποιαδήποτε υποστήριξη ή βοήθεια. Ο θύτης μπορεί να φαίνεται «καλός» και στοργικός κατά την εορταστική περίοδο όταν είναι μαζί με την οικογένεια αλλά απλά και μόνο επειδή τα πράγματα φαίνονται να είναι λιγότερο τεταμένα, δε σημαίνει ότι ένας θύτης έχει αναμορφωθεί. Δυστυχώς οι θύτες σπάνια αλλάζουν. Θυμηθείτε, οποιοσδήποτε μπορεί να είναι θύτης, δεν υπάρχει μία «κατηγορία» ατόμων που να έχει ή να μην έχει την τάση για κακοποίηση.

Πώς να πλησιάσετε ένα δικό σας άτομο αν νομίζετε ότι υφίσταται κακοποίηση

 1. Πλησιάστε την ιδιαιτέρως — Πηγαίνετε σε ένα δωμάτιο ή χώρο όπου δε θα σας ακούσουν και που δε θα σας ενοχλήσουν.
 2. Αν αποφασίσει να σας μιλήσει για την κατάστασή της, ακούστε με έναν μη-επικριτικό τρόπο και προσπαθήστε να μη την διακόψετε.
 3. Μην αρχίσετε να βρίζετε τον θύτη, μπορείτε όμως να την ενημερώσετε πως η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη.
 4. Να είστε ευαίσθητοι — Μπορεί να ντρέπεται για ό,τι συμβαίνει. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να φοβάται να μιλήσει για την κατάστασή της, φοβούμενη ότι ο θύτης μπορεί να βλάψει εκείνη ή ακόμη κι εσάς αν αποφασίσει ν’ αποκαλύψει το τι συμβαίνει.
 5. Μη την πιέζετε — μπορεί να απειλείται από τον θύτη και να φοβάται για την ζωή της. Μπορεί επίσης να φοβάται ότι θα της βλάψει τα παιδιά ή ότι θα της τα πάρει.
 6. Βεβαιώστε την ότι δεν είναι δικό της το φταίξιμο — Οι θύτες τείνουν να κατηγορούν τα θύματά τους, πείθοντάς τα ότι ήταν η κακή τους συμπεριφορά που προκάλεσε την επίθεση, ότι στην πραγματικότητα δε θέλουν να τα βλάψουν, κι ότι αν θα είναι πιο φρόνημα, δε θα τα ξαναπειράξουν.
 7. Αποδεχθείτε ότι μπορεί πραγματικά να αγαπάει και να νοιάζεται τον θύτη της — μετά από ένα επεισόδιο κακοποίησης, έρχεται η περίοδος που ονομάζεται «μήνας του μέλιτος» κατά την οποία ο θύτης είναι ιδιαίτερα καλός και στοργικός καθώς φοβάται μη χάσει το θύμα του. Πολλές γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση πιστεύουν ότι αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο του θύτη τους, κι ότι αν είναι αρκετά καλές, δεν θα τις ξαναβλάψει. Είναι αυτό το τρυφερό, στοργικό πρόσωπο για το οποίο η φίλη/συγγενής σας μπορεί να τρέφει αισθήματα, οπότε με το να τον βρίσετε ή να τον κατηγορήσετε με έναν έντονο τρόπο, μπορεί να την κάνετε να πάρει μια αμυντική στάση ή να κλειστεί στον εαυτό της.
 8. Πείτε της ότι την αγαπάτε ανιδιοτελώς, ότι δεν είναι μόνη της.

Αν αρνηθεί ότι υφίσταται κακοποίηση:

Μη την πιέσετε. Πείτε της ότι νοιάζεστε γι’ αυτήν και ότι θα είστε εκεί αν σας χρειάζεται, όταν θα είναι έτοιμη.

Τι να Κάνετε Μετά

Η φίλη/συγγενής σας μπορεί να μην ξέρει τι να κάνει, και μπορεί να μην θέλει να αφήσει τον θύτη της ακόμα. Μπορείτε να της προτείνετε κάποια πράγματα ώστε να αποφύγει τα επεισόδια κακοποίησης όσο το δυνατόν γίνεται. Μερικές ενδεικτικές ερωτήσεις που μπορείτε να τις κάνετε:

 • Πώς μπορεί να νιώσει πιο ασφαλής στο σπίτι;
 • Υπάρχει κάποιο δωμάτιο στο σπίτι που να μπορεί να κλειδωθεί όπου θα μπορεί να καταφύγει σε περίπτωση κινδύνου;
 • Μπορεί να τροποποιήσει με κάποιο τρόπο το δωμάτιο όπου λαμβάνουν μέρος τα περισσότερα βίαια επεισόδια (π.χ. η κουζίνα, η κρεβατοκάμαρα) ώστε να αποφύγει να στριμώχνεται ανάμεσα στα έπιπλα;
 • Μπορεί να κρύψει μερικά επικίνδυνα αντικείμενα;
 • Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να ζητήσει βοήθεια; (για παράδειγμα εφαρμογές-apps που στέλνουν αυτόματα μήνυμα όταν βρίσκεσαι σε κίνδυνο)
 • Ποιες υπηρεσίες είναι στη διάθεσή της; Αστυνομία; Κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόρει κλπ και πώς μπορεί να τους προσεγγίσει;

Προτείνετέ της να έχει ένα κουτί «πρώτων βοηθειών»: μία τσάντα κρυμμένη κάπου (ή με ένα άτομο εμπιστοσύνης, ίσως εσάς) με:

 • Χρήματα για διαμονή σε ξενοδοχείο,
 • Χρήματα για ταξί,
 • Έγγραφα όπως η ταυτότητά της, το πιστοποιητικό γάμου, το πιστοποιητικό γέννησής της, το διαβατήριό της,
 • Άλλα έγγραφα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να υποστηριχθεί οικονομικά, π.χ. συμβόλαια σπιτιού ή έγγραφα κυριότητας γης, μπλοκ επιταγών, μερικά ρούχα ή άλλα σημαντικά έγγραφα της καθημερινής της ζωής.

Αν η φίλη/συγγενής σας αποφασίσει να φύγει, υπάρχουν μερικά πράγματα/επιλογές που ίσως θα ήθελε να λάβει υπόψη:

 • Την πιθανότητα να ζητήσει περιοριστικά/ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου ο θύτης να φύγει από την οικεία.
 • Ασφαλιστικά μέτρα για την επιμέλεια των παιδιών.
 • Αν η φίλη/συγγενής σας επιλέξει να φύγει από τον κοινό τόπο διαμονής, θα χρειαστεί την παρουσία αστυνομικού ώστε να μπορέσει να πάρει τα πράγματά της από το σπίτι με ασφάλεια.
 • Αν παραμείνει στο σπίτι που μοιραζόταν με τον θύτη, θα χρειαστεί να αλλάξει κλειδαριές.
 • Ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο θα πρέπει να μείνει μαζί της για κάποιο διάστημα.
 • Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του σπιτιού για την περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσουν με την αστυνομία.
 • Αλλαγή τηλεφωνικού αριθμού σε απόρρητο.
 • Αλλαγή βάρδιας στην δουλειά και ενημέρωση των συναδέλφων της να μην δώσουν τυχόν πληροφορίες στον θύτη.
 • Αλλαγή δρομολογίων προς και από την δουλειά.
 • Ενημέρωση στο σχολείο ότι ο πατέρας δεν έχει νομικό δικαίωμα να παραλαμβάνει τα παιδιά.
 • Αν ο θύτης είναι εξαιρετικά βίαιος, τότε να αλλάξουν σχολείο τα παιδιά.
 • Αλλαγή super-market, θρησκευτικού ναού κλπ
 • Ενημέρωση των γειτόνων για το πρόβλημα και παράκληση να τηλεφωνήσουν στην αστυνομία έτσι και αντιληφθούν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο.
 • Αν αποφασίσει να κινηθεί νομικά, ή να πάει στην αστυνομία, ζητήστε της να διαβάσει το How To Build Your Own Domestic Violence Case Without A Lawyer (στα Αγγλικά).

Written by Evangelia.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.