香港商界沒有一個是無辜的

香港商界outdate就係人都知,但呢個報告都真係幾令人吃驚。香港傳媒又好,IT界又好,商界都好,日日開口埋口講jargon,原來d jargon到底係咩意思完全係who fucking cares。大佬,你做人做生意咁耐,冇求知慾冇好奇心嘅咩,有咩可能唔去理解係咩嚟?咩cloud,bigdata,AR,AI,blockchain就嚟街邊賣菜阿嬸都識講啦。

最好笑係呢段。

『雖然商業精英認為術語令人難以招架,但他們意識到,投資在科技上將可為業務帶來增長。同一項調查顯示,有 88% 的高速增長企業,會優先投資於資訊科技,相比起增長緩慢的企業,只有 41% 持相同觀點。另外,近半數 (47%) 受訪者認為,資訊科技能協助他們在市場中迎接挑戰,擁有較高效率 (38%) 和較佳的策略 (33%)。』

係咪咁過癮呀,你唔知果d係咩科技,但又咁肯定會投資落去IT嘅?即係香港商界想倒錢落海?咁同你喺街邊買杜千年蟲藥,一轉手賺幾個開有咩分別?香港IT業界人才多的是,如果你哋真係有錢,又肯信d俾你哋更認識技術嘅人,香港會仲咁落後?我希望呢個報告反映嘅係香港商界真係有所改變,令IT業有得發圍,咁我就真係恭喜晒香港IT從業員啦。

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.