5 λόγοι για να ξεκινήσεις το δικό σου podcast

Christodoulos Ypodimatopoulos
4 min readMar 5, 2020

--

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησα το δικό μου podcast (Creative Mind Sessions) και δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο χαρούμενος γι’αυτό.

Όχι μόνο κατάφερα να γίνω καλύτερος άνθρωπος μέσα απ’ όλα εκείνα τα οποία μου δίδαξε η διαδικασία δημιουργίας περιεχομένου, αλλά νιώθω και την ιδιαίτερη τιμή για το γεγονός ότι τα επεισόδια μου έχουν “κατέβει” εκατοντάδες φορές από ανθρώπους απ’όλη την Ελλάδα.

Συχνά με ρωτούν εάν αξίζει ο χρόνος και ο κόπος τον οποίο δαπανώ σε αυτό, καθώς πολλοί σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα podcast, αλλά διστάζουν. Για το λόγο αυτό λοιπόν, παρακάτω μάζεψα πέντε λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να ξεκινήσει το δικό του podcast αμέσως.

Είναι εύκολο και δεν κοστίζει

Το να ξεκινήσεις το δικό σου podcast δεν είναι και τόσο δύσκολο όπως διάβασες και στο άρθρο αυτό. Χρειάζονται λίγα ή και πολλές φορές καθόλου χρήματα για να κάνεις την αρχή. Όπως ανέφερα και άλλες φορές, ο εξοπλισμός δεν είναι απαραίτητο να είναι ότι πιο ακριβό κυκλοφορεί στην αγορά. Προφασιζόμενος ότι δεν έχεις τα χρήματα για το τέλειο μικρόφωνο ή την τέλεια κονσόλα, αποτελεί λόγος απραξίας. Ένας υπολογιστής με σύνδεση στο ίντερνετ, και ένα μικρόφωνο των 50 ευρώ, είναι ότι χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να ηχογραφείς.

Μοιράζεσαι το μήνυμά σου

Ποιός άλλος καλύτερος λόγος να υπάρξει. Έχεις δουλέψει, έχεις δώσει χρόνο και κόπο σε κάτι που αγαπάς πολύ και πλέον η εμπειρία σου είναι προφανής. Έχεις τόσα να μοιραστείς και ψάχνεις τον τρόπο. Το podcast σου παρέχει τη δυνατότητα να μεταδώσεις το μήνυμά σου στον κόσμο εκεί έξω και να καταφέρεις να επηρεάσεις δεκάδες, εκατοντάδες ανθρώπων.

Γνωρίζεις ανθρώπους

Ένας ακόμα καλός λόγος για να ξεκινήσεις το δικό σου podcast είναι το να γνωρίσεις ανθρώπους που πριν δεν θα είχες τη δυνατότητα. Εάν για παράδειγμα το podcast σου, έχει να κάνει με το marketing και την επιχειρηματικότητα, μπορείς να καλέσεις για καλεσμένο σε ένα από τα επεισόδια σου, κάποιον επιχειρηματία ή μάρκετερ που θαυμάζεις και θα ήθελες πολύ να γνωρίσεις από κοντά. Μην απογοητευτείς με τις αρνητικές απαντήσεις στην αρχή. Εσύ να επιμένεις σε αυτό που κάνεις γιατί το αγαπάς και δεν θα αργήσει πολύ μία θετική απάντηση.

Voice is the next big thing

Γράφω στα αγγλικά τον τίτλο γιατί δεν θα μπορούσα να το αποδώσω τόσο καλά στα ελληνικά. Καταρχάς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η ολοένα αυξανόμενη τάση χρήσης των συσκευών βοηθών φωνής (voice assistants) όπως ονομάζονται, ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία με τέτοιου είδους τεχνολογία. Τέτοιες συσκευές είναι το Google Home και η Alexa του Amazon. Έπειτα σκέψου ότι το podcast είχε τέτοια απήχηση, γιατί έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο να κάνει παράλληλα πράγματα ταυτόχρονα. Λόγου χάρη να βγάζει τον σκύλο βόλτα και να ακούει την αγαπημένη του εκπομπή που τόσο πολύ ήθελε, αλλά την έχασε γιατί έπρεπε να παέι τα παιδιά κολυμβητήριο.

Συνδυάζοντας την παραπάνω γνώση επομένως, θεωρώ πως είναι θέμα χρόνου η Google να ξεκινήσει να ενσωματώνει τα podcast και εν γένη την “φωνή” στα αποτελέσματα αναζήτησής της. Εάν λοιπόν είστε από αυτούς τους φιλόδοξους που δεν κοιτούν αλλά σχεδιάζουν το μέλλον, ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε να ξεκινήσετε τώρα το δικό σας podcast.

Οικονομική ευκαιρία

Το άφησα τελευταίο μιας και δεν θεωρώ αυτοσκοπό του podcasting το να κερδίσεις χρήματα. Παρόλα αυτά, είναι ένας λόγος ο οποίος θα παρακινήσει αρκετούς να ξεκινήσουν. Για να το πετύχεις αυτό θα πρέπει πρώτα απ’όλα να χτίσεις ένα πιστό κοινό παρέχοντάς του πολύτιμη γνώση και αξία. Πράγματα τα οποία χρειάζεται δηλαδή και εσύ καταφέρνεις να του τα παρέχεις με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να σταματήσει να σε ακολουθεί και να σε ακούει. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να δημιουργήσεις εισόδημα μέσα από το podcast σου, όπως για παράδειγμα να πληρώνεσαι από διάφορους χορηγούς για να κάνεις προώθηση τα προιόντα ή τις υπηρεσίες τους στα επεισόδιά σου ή ακόμα να τους φιλοξενείς σε επεισόδιο αφιερωμένο μόνο για εκείνους. Όπως επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το podcast σου για να προωθήσεις τα δικά σου προιόντα ή υπηρεσίες τα οποία είναι στα ενδιαφέροντα του κοινού σου.

Προσοχή!! Ας γίνω κουραστικός αλλά θα το επαναλάβω. Η αξία που θα προσφέρεις ή και αυτή την οποία θα αντιλαμβάνεται ο ακροατής σου, θα πρέπει να είναι δυσανάλογα μεγαλύτερη από καθετί άλλο.

Εσύ έχεις ξεκινήσει ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις τώρα το δικό σου podcast; Τι ήταν αυτό το οποίο σε παρακίνησε να ασχοληθείς με το podcasting; Θα ήθελα πολύ να μάθω περισσότερους λόγους που κάποιος δημιουργεί ένα podcast, οπότε εάν θέλεις θα μπορούσες να το μοιραστείς με όλους εμάς.

Εάν το άρθρο αυτό σου φάνηκε χρήσιμο, σκέψου ίσως την επόμενη φορά να το μοιραστείς και με άλλους likeminded τύπους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το podcasting ή να με ακολουθήσεις στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Καλή αρχή!!

--

--

Christodoulos Ypodimatopoulos

▪️ Active podcaster and Host of Creative Mind Sessions podcast ▪️ Currently making videos on YouTube about all things podcast in Greece