Column: Discriminatie vanwege hartaanval, mag dat?

Het antwoord is simpel: nee, dat mag niet. Artikel 1 van de Nederlandse grondwet is daar heel duidelijk over. Ik citeer: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Wat is er aan de hand? In April 2017 kreeg Erick de Hollander een hartaanval in de sauna van Thermen Soesterberg. Best wel vervelend, zoiets verpest flink je dag én omstanders zullen best wel geschrokken zijn. Een paar dagen later ging Erick terug om de medewerkers van de sauna te bedanken voor hun goede zorg, bosje bloemen en chocolade.

Op vrijdag 30 juni 2017 was er het NK Opgieten, Erick had via Internet kaartjes besteld. Bij de kassa kreeg hij een toegangspasje, badjas, slippers en handhoek. Tot zover ging alles goed, maar toen daar stond ineens Ruben Hilberink voor zijn neus die hem meedeelde dat hij weg moest wezen. Reden? Ruben had geen zin dat Erick nog een keer een hartaanval zou krijgen in de sauna. Nee, alsof Erick daarop zit te wachten…

Vervolgens kreeg Erick ook nog een brief dat hij niet meer welkom is, want coke gebruiken terwijl je naar de sauna gaat is not done volgens Thermen Soesterberg. Even voor alle helderheid: wat Erick buiten de sauna — en dus niet op hun terein of in het pand zelf — doet of gebruikt, dat is zijn eigen verantwoording. Het is trouwens best hypocriet van Thermen Soesterberg dat zij Erick’s cokegebruik erger vinden dan bezoekers die zichzelf lamzuipen in de sauna. We gaan voor het gemak er vanuit dat de gemiddelde saunabezoek(st)er geen dagelijkse gebruiker is van alcohol. Gevolg: ze kotsen de boel onder, schoppen herrie en in het meest vervelende geval belanden ze in het ziekenhuis dankzij een (mogelijk dodelijke) alcoholvergiftiging.

Is alcohol dan echt zo erg? Ja, net zoals cocaine is alcohol een harddrug. Het verschil is dat alcohol een legale harddrug is en coke niet. Maar goed, hoe weten ze nou dat Erick een coke gebruiker is? Simpel: de eerste vraag die een ambulancebroeder- of zuster stelt is of je alcohol of andere drugsoorten gebruikt hebt, hoe je gezondheid is, welke medicatie je gebruikt en ook of je ergens allergisch voor bent. Integenstelling tot andere drugsgebruikers is Erick erg open over zijn gebruik, dus hij vertelde de ambulancebroeders dat hij dagelijks zo’n 2,5 tot 4 gram coke gebruikt.

Ik las Erick’s verhaal op zijn Facebook en was geschokt, voor mij reden om contact met hem op te nemen met de vraag of ik daar een item over mocht maken. Erick gaf aan niet zo happig te zijn, want hij zat niet te wachten op sensatiemedia zoals hij dat noemde. Ik legde hem uit dat ik een integer item wilde maken. Afijn, een paar weken later was het dan eindelijk zover: ik ging — samen met Erick — verhaal halen bij Thermen Soesterberg.

Met draaiende camera overvielen we hen, de paniek onder het personeel breekt los en dat had als resultaat dat zij ons niet te woord durfde te staan. Sterker nog: het enige wat wij te horen kregen is dat wij moesten oprotten, zo niet dat zij dan de politie zouden bellen. Erick gaf aan dat dat prima was, want ja, ze zouden zichzelf alleen maar meer voor lul zetten als ze dat echt hadden gedaan. Blaffende honden bijten niet en dat bleek ook in hun geval zo te zijn, want ze besefte blijkbaar dat dreigen met politie geen effect op ons had. Als een stel angsthazen rende de medewerkers snel naar binnen, uiteraard gaven we hen zowel off-camera als per telefoon de mogelijkheid om te reageren. Thermen Soesterberg bleef zijn rug recht houden, het enige wat zij konden zeggen was dat ze “geen commentaar” hadden.

Moeten ze dan reageren voor de camera? Nee, natuurlijk niet. Er is geen enkele wet die een bedrijf verplicht na een poging tot ‘overvaljournalistiek’ voor de camera te reageren, maar ja, er is wel een morele plicht om weerwoord te geven. Wat zou de werkgever van Ruben’s actie vinden? Ik neem aan dat hij daar niet blij mee is, immers, zulke medewerkers zou je niet in je bedrijf willen hebben lijkt me. Ik vraag me oprecht af hoe Ruben het in zijn botte kop haalt om iemand — die daar al 4 jaar een trouwe klant is — zo te grof behandelen? Over hartproblemen gesproken: Erick heeft twee jaar geleden in Thermen Soesterberg een vrouw gereanimeerd die een hartstilstand kreeg. Gelukkig heeft ze het overleefd, maar niet dankzij het personeel, want die wisten niet wat ze moesten doen. Met andere woorden: als Erick op dat moment niet aanwezig was geweest dan was ze daar doodgegaan.

Trouwens, Erick is niet de eerste die de mindere kant van dit saunabedrijf leerde kennen. Op TripAdvisor.nl laat Merijn geen spaan heel van Thermen Soesterberg. Ik citeer: “Ik heb twee opgietingen meegemaakt. De eerste was heel tof. De opgieter was echt een tovenaar met zijn handoek en maakte er een mooie show van. De tweede opgieting was in de vijversauna. Jammergenoeg was er geen uitzicht op de vijver. Voor het raam was een bank gezet waar mensen op konden zitten. De opgietster had weinig controle over haar handoek en kreeg de boel niet aan het zweten. Ze hield het na een krappe 12 minuten ook voor gezien. Jammer. Op een gegeven moment ging het brandalarm af voor een minuut of vijf. Je schrikt je natuurlijk lam en ik had verwacht dat het personeel ons wel zou informeren over wat te doen. Er was niemand van het personeel te zien.”

Het klinkt misschien grappig, maar dat is het niet. Een rondzwaaiende natte handdoek die tegen je nek of hoofd aankomt kan ernstig letsel veroorzaken. Wat dan? Als je “geluk” hebt dan hou je er alleen een hersenschudding aan over, als zo’n handdoek je nek raakt dan kan door die klap je aders beschadigd raken met als gevolg dat ze kunnen gaan scheuren en dat heeft als resultaat dat je binnen 2–3 minuten doodbloed.

Raoul liet op ZooVer.nl weten dat hij ook niet happy is. Ik citeer: “Fantastische faciliteiten, maar waarom maakt de Thermenorganisatie er een veel te drukke sauna fabriek van. Leek wel if ik op een warme zomerdag op een zwembad was. Jammer, de plaatjes oo de site zagen er zo mooi uit. Horeca personeel ook onervaren en was gedwongen om grite afstanden te overbruggen. Niet mijn idee van een relaxte saunadag.”
Zo zijn er nog wel meer nare ervaringen van bezoekers te lezen. Maar goed, dé vraag der vragen blijft helaas onbeantwoord. Immers, worden andere bezoekers ook geweiegerd die daar een hartaanval- of stilstand hebben gehad? Eén ding is een feit: Thermen Soesterberg weigert elke vorm van wederhoor, hiermee laten ze duidelijk zien dat ze niet tegen kritiek kunnen en dat gedrag doet me denken aan een kleuter die niet tegen zijn verlies kan.

Tot slot nog een extra-gratis advies voor Ruben Hilberink: zoek professionele hulp.

Op dit artikel rust auteursrecht. Neem gerust contact op indien u dit artikel wilt herpubliceren.

Like what you read? Give Chris de Boer a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.