Tre år med å sette designsystem i rampelyset

Christian Nordström
6 min readMar 28, 2022

For tiden er det lett å ta designsystemer for gitt. Verdien av å ha et system på plass der designere og utviklere kan samarbeide og bidra til effektiv produktutvikling er mer tydelig. Men, det har ikke vært lett å komme seg dit hvor vi er i dag og det kunne ikke gjøres isolert. Vi måtte sette designsystemer i rampelyset.

Faget vekker interesse

Allerede i mai 2018 samlet en gjeng entusiaster seg i lokalene hos Sparebank1 i Oslo for å dele sine erfaringene med å etablere designsystemer der de jobbet. Den tiden hette det “Design System Power Lunch”.

Med Torstein Aas-Hansen i kjøresete tok Gjensidige over ballen galant og ordnet “Breakfast Seminar” i sitt hovedkontor i Schweigaards gate samme år. Alle setene ble reservert på noen få timer, med over 50 på ventelisten, som ga et tydelig hint om at flere var interesserte i å høre mer om designsystem.

Første samling om designsystemer i 2018 hos Sparebank 1, “Design System Power Lunch”

…og så var vi i gang!

Etter suksessen hos Gjensidige, var det NAV sin turn. I tillegg skulle Ruter bli en sterk partner i planlegging av det nye arrangementet. Sergio Haisch (f.t. NAV) og Christian Nordström (f.t. Ruter) møttes for å planlegge hvordan vi kunne dekke deltagerforespørselen allerede vist i forrige samlinger. Vi var nødt å tenke større og få støtte til å realisere arrangement med noen med erfaring hvor design er i fokus og IxDA Oslo ble derfor en naturlig hovedpartner.

Som en fortsettelse til seminaret hos Gjensidige, møttes Sergio, Fredrik Matheson (f.t. IxDA) og Christian i NAV kontoret på Sagene, der vi drøftet de første tankene rundt å samarbeide om fremtidige arrangement. Etter flere kopper kaffer i ulike lokasjoner i Oslo fikk vi sammenstilt en gruppe av frivillige til å ordne det som ble kjent som “Design Systems Meetup 2019”. Denne gangen tok vi utfordringen med full videoproduksjon for å kunne dele foredragene etterpå.

Vi var i første hånd interesserte av å finne ut hvor interessant temaet “designsystem” er i større skala og valgte derfor å holde arrangementet gratis — takket være IxDA Oslo og alle sponsorer. Og interesse var stort — større enn hva vi trodde! I februar 2019 samlet seg 500 personer i Doga for å lytte til flere bedrifter som jobbet med designsystem, for å lære av hverandre og knytte kontakter.

Denne gangen var det 200 personer på ventelisten, som var nok bevis for oss at det var verdt å bruke tid på slike arrangement, og var begynnelsen for vårt samarbeid videre! Vi var gira til å fortsette samarbeidet videre!

Design Systems Meetup 2019 oppstart med “fullt hus”.
Flerkamera-rigg :)
Pause med nettverksbygging og deilig mat fra FunkyFreshFoods.

Korona-hverdagen begynner

I midten av 2019 begynte vi planlegge neste arrangement, med mål om å samle folk en gang per år. Grafikken samt innhold var ferdige av Chris Arnesen (f.t. NAV), nettsiden sto klar for påmelding av Kristian Munkvold (f.t. Gjensidige), kameraene var reservert og vi var ferdige til å gjennomføre “Design Systems Day 2020" i Doga. Men, da ble korona-restriksjonene satt i full sving og vi måtte snu oss 180 grader rundt på noen få dager. Vi endret fra et fysisk til et online-arrangement, og kunne nå invitere deltakere fra flere kontinenter. Vårt lille designsystem arrangement gikk plutselig globalt.

Vi er i ferd med å begynne Design Systems Day 2020 og Alex fra Atlassian er på vent i sin stue fra Australia.

Hvert arrangement har hatt sine tekniske utfordringer, Arrangementet ble en suksess men ikke uten sine tekniske utfordringer eller “Gremlins” som vi kaller de. Den største opplevde vi i begynnelsen av Design Systems Day 2020 da Vimeo crashet og vi måtte raskt finne ut hvordan vi kan fortsette streame. Heldigvis fikk vi alt på plass raskt, og fant en løsning, takk vare noen iherdige og dyktige produksjonsfolk! “Learning by failure” — heter det vel.

Et annerledes år og neste trinn

I 2021 måtte vi stille oss om (igjen). Det var fortsatt ikke mulig å møte fysisk og de fleste var slitne med å sitte foran skjermen dagene lange. Derfor reduserte vi våre ambisjoner om større arrangement, og fant på “Design Systems Hour”. Vi skiftet fra å kun lytte til foredrag til å utføre en intervju og svare på spørsmål fra deltakere. Vi fikk støtte fra Sally Renshaw (f.t. Ruter) som sammen med Torstein utførte intervjuene og formatet gikk ned til en times gjennomgang midt i uken ved lunsj tid, for å treffe deltagere og “forstyrre” deres arbeidsdag minst mulig.

Sally Renshaw intervjuer Gjensidige i Design Systems Hour episode 4.

Til vår glede, så det nye formatet ut til å fungere. Gjennom året klarte vi av arrangere seks episoder. Hver episode hadde 300–500 deltakere hver gang. Til og med de norske episodene hadde deltakere fra alle de nordiske land i tillegg til USA, Tyskland, Japan og Australia — som gledet oss.

Deltakerland i Design Systems Hour episode 6 med Oda.

Hvorfor vi engasjerer oss

Siden 2019 har vi utforsket flere ulike formater, og møtes fortsatt ukentlig for å diskutere mulige måter vi kan gi best verdi til tidligere og nye deltakere. Man kan jo spørre seg hvorfor vi bruker tid på slike arrangement, hva vi ønsker oppnå og ikke minst — hva vi får ut av det?

Det handler i sin enkelhet om at vi brenner for faget, synes det er gøy å jobbe med litt andre saker utover det vi til daglig gjør, og ikke minst at det er givende og lærerikt.

Vi er jo som en liten start-up bedrift der vi finner ut sammen hva vi kan få til med begrenset tidsbruk over kort og lang tid, hvordan vi skal arbeide sammen og fordele oppgaver og hvilke verktøy som egner seg best til det vi gjør. Vi er helt avhengig av ildsjeler, og frivillig arbeid blir ikke noe av hvis ikke deltakere er motiverte å gjøre en innsats, og gi litt kjærlighet til fellesskapet.

Den største motivatoren er at andre synes det vi gjør er nyttig og er til hjelp i hverdagen. Hvis ingen hadde syntes dette var nyttig, hadde vi sluttet for lengst, men hadde sikkert møtt opp for en pils eller kopp kaffe for å snakke om designsystemer og lignende!

Vi lærer noe nytt hele tiden

Enten det handler om å planlegge et arrangement, være i kontakt med ulike bedrifter eller å finne ut hvordan vi får fremgang i vårt samarbeid er det alltid nye momenter. Nå har vi samarbeidet i snart tre år og begynner bli godt kjent med hverandre og hvordan vi jobber sammen.

Nye verktøy kommer ut i jevne mellomrom, og arbeid med designsystem er i konstant utvikling, der hver bedrift har sine egne unike behov som må tilpasses. Vi kommer med andre ord aldri til å bli lei av å jobbe med faget. Tvert om, vi ønsker flere med oss i vårt samarbeid, slik at vi kan bli enda bedre og fordele litt mer oppgaver og tilegne enda mer spisskompetanse til de ulike i gruppen.

Hilsen IxDA Oslo Designsystem,
Chris, Christian, Fredrik, Kristian, Sally, Sergio og Torstein

Mer om våre arrangement:

  • Du kan finne alle våre arrangement på vår nettside.
  • Jobber du med et designsystem som du ønsker vise frem eller bli en del av IxDA DS teamet, kontakt oss ved ds@ixda.no.
  • Du kan også delta i vår Slack gruppe DS Oslo.

Bedrifter som har deltatt: ABB, AHO, Atlassian, DIPS, DNB, Gjensidige, Husbanken, If, Finn, GOV.UK, NAV, Norsk Tipping, NRK, Oda, OMS, Oslo Kommune, Tidal, Ruter, Sparebank 1

Våre sponsorer: AntiDiffer, Bekk, Blank, Bouvet, Bredvid, Ciber Experis, Computas, Designit, EGGS, Finn, Fjord, Forte Digital, Halogen, Fremtind, Inmeta, Itera, Kantega, Knowit, NAV, Netcompany, Netlife, NoA Ignite, Northern Beat, Schibsted, Sopra Steria, Unfold, Visma

--

--