Illustratie door Felix van den Horst

Beperk verspreiding van coronavirus met de juiste luchtvochtigheid in gebouwen.

Dit is het eerste artikel in de reeks “Hoe het binnenklimaat onze gezondheid beïnvloedt”. In deze reeks leggen we de impact van luchtkwaliteit uit aan de hand van verschillende wetenschappelijke artikelen. Daarnaast laten we zien wat jij kunt doen als gebouweigenaar, facilitair manager en medewerker om gezond te blijven. Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bastiaan Veneman, Technisch Facilitair Contract Manager van de Universiteit Twente en Ton Burgers van Condair.

Afbeelding 1: Verandering in ventilatieadvies van ASHRAE door de jaren heen. [2]
Afbeelding 2: Overdrachtsmethoden van het coronavirus [4]
Afbeelding 3: Luchtvochtigheid en de overdracht van virussen [8]

Om meer inzicht te geven zijn we het gesprek aan gegaan met Bastiaan Veneman (Universiteit Twente), Ton Burgers (Condair) en nemen we een kijkje in de keuken van Pleun Meuwissen, Facilitair en Huisvestingsmanager (OGD ICT-diensten).

“De focus zou in eerste instantie op veiligheid, gezondheid en behaaglijkheid moeten liggen en daarna pas op energiebesparing.”

Pleun Meuwissen — OGD ICT-diensten

“We zullen de komende tijd ons best moeten doen om mensen naar kantoor te krijgen. Een kantoor moet namelijk meerwaarde geven, daarbij is de kwaliteit van de werkomgeving van groot belang.”

— Pleun Meuwissen, Facilitair en Huisvestigingsmanager OGD ict-diensten

Your access point to inspiring articles on improving your well-being and office environment.

Your access point to inspiring articles on improving your well-being and office environment.