Fără bani de drumuri la Lopătari

Printr-o hotărâre adoptată în ședința de guvern de astăzi, 22 decembrie 2016, s-a aprobat alocarea din bugetul Fondului de intervenție a sumei de 273,9 milioane lei pentru bugetele locale ale unor unități administrativ-teritoriale din 29 de județe, printre care și Buzăul. Suma alocată va fi destinată refacerii drumurilor județene, comunale sau sătești, a străzilor, podurilor și podețelor, acest lucru contribuind la desfășurarea transportului rutier în condiții de siguranță. Mai multe detalii în documentul oficial.

Pagubele produse în județul Buzău au fost constatate prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgenţă nr. 21/16.08.2016 vizavi de calamitățile naturale de pe teritoriul județului. Prin adresa Instituției Prefectului Județul Buzău nr. 23864/03.11.2016 și a CJ Buzău nr. 14200/03.11.2016, au fost transmise Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Nota de fundamentare și proiectul de hotărâre a Guvernului privind alocarea unei sume din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2016, pentru județul Buzău, în vederea refacerii infrastructurii afectată de calamitățile naturale. În spatele hotărârii de alocare de fonduri au stat procesele verbale ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă privind constatarea pagubelor produse de calamitățile naturale pe teritoriul orașului Pătârlagele și al comunelor Buda, Vintilă Vodă, Măgura, Sărulești, Pîrscov, Tisău, Merei, Siriu, Cătina, Bozioru, Valea Salciei, Calvini, Vernești, Berca și Chiojdu.

Nimic de Lopătari, comuna de la nordul județului Buzău afectată puternic de inundații în luna Iunie 2016. Nimic de Lopătari, nu pentru că la noi nu ar fi fost prăpăd cu inundațiile de anul ăsta, ci pentru că aleșilor noștri locali nu prea le-a păsat de asta și n-au militat absolut deloc la autoritățile de la Buzău în interesul lopătărenilor. Din cauza asta sunt drumurile cum sunt, pentru că aleșilor nu le pasă, nu pentru că nu ar fi fonduri pentru întreținerea drumurilor. Fonduri sunt, dar e o vorbă care zice „Dumnezeu îți dă, dar în sân nu-ți bagă” — dacă nimeni de la primărie nu face nici cel mai mic efort atunci vom rămâne uitați și izolați așa cum am fost și până acum.

Inundații la Lopătari și Mânzălești — Iunie 2016

Cine a trecut cu mașina pe la Lopătari știe exact despre ce vorbesc. Dacă ai vrut să ajungi la Focul Viu de la Terca, la Lacul Mocearu de lângă Plaiul Nucului sau spre vârful Ivănețu ai dat sigur de gropile monstruoase de pe drumul județean 203K. Dacă ai rude și părinți prin satele comunei Lopătari atunci știi exact despre ce vorbesc, probabil cei de la service-ul auto unde-ți duci mașina după fiecare drum te cunosc destul de bine. Comuna Lopătari are să rămână la fel de izolată și ignorată cum a fost și până acum, iar drumurile au să arate din ce în ce mai rău până când nu vom mai putea să ne revedem părinții decât din Paște în Crăciun ajungând la ei cu ghiozdanul în spate. Investitorii nu prea își vor da ghionturi pe meleaguri lopătărene pentru că știu că drumurile le fac viața amară.

Partea cea mai proastă e că la alegerile parlamentare din acest an de grație 2016 poporul a votat aceeași baroni locali PSD care au activat și până acum, așa că e clar că mai bine față de cât de rău ne-a fost până acum n-o să fie. În politică aceeași culoare locală și județeană ar duce la o colaborare și înțelegere mai strânsă, dar nu e cazul și pentru culoarea roșie a social-democraților. Primăria Lopătari nu colaborează bine cu nimeni se pare, iar asta ne face rău mai mult nouă, celor care avem o legătură de suflet cu acele meleaguri buzoiene și cărora ne pasă de viitorul ei mai mult decât i-a păsat Primăriei vreodată.

Resemnați-vă, cetățeni ai comunei Lopătari, sau ieșiți în număr mai mare la vot la următoarele alegeri. Uitați-vă la filmulețul ăsta cu inundațiile din comună din iunie 2016 și obișnuiți-vă, așa va fi în fiecare an până când ne vom responsabiliza și vom ieși la vot mai informați și cu mai multă ambiție.

Sănătate și sărbători fericite!

Scris de Claudiu Constantin — claudiuconstantin.ro

Like what you read? Give Claudiu Constantin a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.