Am aflat că are HPV genital. Ce-i de făcut?

Te-a sunat și ți-a spus scurt: “m-a găsit cu HPV”. După ce ți-ai revenit din șoc, începi să te documentezi și să-ți pui întrebări. Plănuiești să te duci la medic, dar chiar și așa tot nu strică sa te informezi puțin înainte. Puțini medici sunt comunicativi. Și câteva întrebări îți trec prin minte.

Ce-o fi HPV-ul ăsta?

HPV este acronimul de la Human Papilloma Virus, mai pe românește Papiloma Virus Uman. Din cele peste 100 de tulpini de HPV, doar unele infectează regiunea genitală. Cele care fac asta, se transmit pe cale sexuală (pe cale intimă, cum am auzit explicat la un post de televiziune foarte pudic).

Cum de-am avut așa un ghinion?

Nu se poate spune că ai fost neapărat ghinionist. Infecțiile genitale cu HPV sunt cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală. În definitiv, care sunt bolile pe care le fac cel mai frecvent persoanele tinere si active sexual? Infarct? Accident vascular cerebral?.

Infecțiile genitale cu HPV sunt atât de frecvente, încât vaccinul împotriva HPV se recomandă a fi administrat înainte de începerea vieții sexuale. De ce? Pentru că vaccinul este eficace doar la cei care nu s-au infectat încă. Iar după începerea vieții sexuale, probabilitatea dobândirii HPV este atât de mare încât vaccinarea are șanse mari să eșueze.

Are risc mare de cancer?

Ai căutat deja pe Google și te-ai îngrozit găsind o sumedenie de rezultate despre legătura HPV cu cancerul de col uterin și cu alte cancere (penian, anal). Înainte să tragi concluzii e bine să-ți reamintești că: a) rezultatele căutării sunt determinate algoritmul de căutare; b) rezultatele căutării nu au legătura cu frecvența cancerului în viața reală; c) nu trebuie să te bazezi exclusiv pe ceea ce citești pe net pentru că riști să faci depresie și să te sinucizi din cauza unei greșeli de tehnoredactare.

Din totalul infecțiilor genitale, 90% sunt produse de tulpini necancerigene de HPV și doar 10% de tulpini cancerigene. Chiar dacă nu știi exact despre ce tulpină e vorba, parcă e mai reconfortant să afli că ai totuși 9 șanse din 10 să fie o tulpină necancerigenă. De obicei, tulpinile de HPV care produc leziuni pe organele genitale externe nu produc leziuni ale colului uterin si nu sunt implicate în oncogeneză. Dar chiar si după ce ai aflat acest lucru si ți-a mai crescut moralul, e bine să nu uiți planul inițial — acela de a consulta un medic.

Cum se tratează?

Există două categorii de tratamente: tratamente pe care ți le poți auto-aplica si tratamente aplicabile de către medic. Alegerea depinde de tipul leziunilor (mărime, localizare, vechime), de cost, de preferințele tale si de experiența medicului. Nu orice fel de leziuni se pot auto-trata acasă. Oricare ar fi tratamentul, el se bazează pe înlăturarea prin diferite mijloace (fizice, chimice, farmacologice) a leziunilor vizibile. Cu alte cuvinte, nu există un tratament al purtătorilor asimptomatici de virus.

Poate recidiva?

Vestea mai puțin bună este că recidivele, mai ales la cei care au dobândit infecția recent, sunt foarte obisnuite si nicio metodă de tratament nu poate garanta absența lor. Recidivele sunt atât de comune încât apariția lor nu trebuie să fie neapărat un motiv de îngrijorare. Dacă nu vei avea recidive (sau acestea vor fi foarte rare), atunci te poți considera norocos.

Vestea bună este că, în majoritatea cazurilor, sistemul imunitar elimină virusul din organism în aproximativ 2 ani de la debutul infecției.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.