3 natuurlijke tips om luizen bij het paard te bestrijden

Voorkomen is beter dan genezen

Inmiddels kan ik mezelf wel ervaringsdeskundige noemen. Sinds mijn mini op leeftijd is (hij is momenteel 26) krijgt hij ‘s winters steevast luizen. Ondanks de besmettelijkheid van deze vervelende beestjes is het opvallend dat de rest van de paarden in kudde (staan 24/7 in groepsverband) ze niet krijgen. Het lijkt mij dan ook zeker te maken hebben met de weerstand van het paard. De eerste tip die ik wil geven is dan ook om het paard van binnenuit te ondersteunen en de weerstand op peil te houden. Dit kan op meerdere manieren, maar darmgezondheid is eigenlijk wel de eerste stap! Goed ruwvoer is hierbij het allerbelangrijkste. Ik kan elke paardeneigenaar aanraden om zich te verdiepen in wat en waarom je iets aan je paard voert. Dit artikel van Jantine Steehouder is een mooi startpunt.

Wat te doen bij een besmetting?

Maar wat te doen als je paard al luizen heeft? Er bestaan een aantal chemische middelen om luizen mee te doden. Byemite is geregistreerd voor kippen, maar wordt gewoonlijk voorgeschreven door dierenartsen voor de bestrijding van luizen bij paarden. De toxines in een chemisch middel zijn een zware belasting voor de (huid)weerstand van het paard. Zoals net genoemd zie ik een verlaagde weerstand als één van de redenen dat het paard vatbaar is voor luizen, dus deze bestrijden met een middel dat de weerstand nog meer belast klinkt niet logisch.

Gelukkig zijn er een aantal natuurlijke middelen die ook zeer goed werken bij de bestrijding van luizen. Belangrijk is hierbij wel dat de middelen goed tot de huid doordringen. Dit kan erg lastig zijn met een hele dikke wintervacht (zoals bij mijn mini ook het geval was). Deze dikke vacht geheel nat maken om te kunnen wassen is gedurende de koude wintermaanden verre van ideaal (ik spreek uit ervaring, denk urenlang droogföhnen naderhand…). Deze ‘winter’ heb ik er zodoende toch voor gekozen om te scheren. Hou hier dus rekening mee bij het opstellen van je behandelplan!

Diatomeeënaarde

Diatomeeënaarde is mijn redder in nood! Diatomeeën zijn de fossiele skeletjes van eencellige algen. Diatomen zijn zo klein dat er een microscoop voor nodig is om ze te zien. Gemiddeld passen er 50 tot 100 diatomeeën op de punt van een naald. Diatomeeënaarde is 100% natuurlijk en wordt gewonnen uit de bodem van rivieren, meren en zeeën. Het wordt ook wel kiezelaarde, silicium, siliciumdioxide, silicea, E551 of kiezelzuur genoemd.

Diatomeeënaarde bindt door zijn structuur enorm veel vocht en heeft daarmee een enorm drogend effect op de huid. Door het inmasseren van de huid met diatomeeënaarde maak je de leefomgeving van de huid minder aantrekkelijk voor de luizen en andere parasieten. Wat bij ons super werkte was het dagelijks grondig schoonmaken van de deken en deze daarna goed vol strooien met diatomeeënaarde. Ook het paard goed schoonborstelen (en deze borstel vervolgens steeds behandelen met de diatomeeënaarde) en de huid weer opnieuw inmasseren met diatomeeënaarde, ook de plekken waar de deken niet ligt (hals, liezen, buik enzovoorts)! Vervolgens de deken met diatomeeënaarde weer op het paard leggen. Dit dagelijks herhalen totdat je geen levende luizen meer ziet. Het duurt ongeveer drie weken voordat uit een ei een volgroeide, zelf eieren leggende luis is ontstaan. Dus herhaal dit proces nog wel regelmatig in de drie weken die daarop volgen. Ik combineerde dit met een spray van essentiële oliën, daarover lees je straks meer.

Let op: Diatomeeënaarde zelf is absoluut onschadelijk bij orale inname en op de huid, maar door het sterk drogende effect kan het wel irritatie op slijmvliezen en huid veroorzaken. Inademing van dit product dient altijd voorkomen te worden door gebruik van een mondkapje en een stofbril om de ogen te beschermen.

Essentiële olie spray

De spray van essentiële oliën is gebaseerd op het recept van Pure Horse. Ontzettend belangrijk hierbij is dat je zuivere foodgrade oliën gebruikt. Goedkope essentiële oliën zijn absoluut niet geschikt om op de huid aan te brengen en kunnen schade aanrichten! Neem dus contact op met een specialist wanneer je vragen hebt over het gebruiken van de olie.

Het recept:
-30 ml Gefractioneerde kokosolie of een andere neutrale draagolie (jojoba bijvoorbeeld).
-15 druppels Melaleuca
-15 druppels Terrashield
-15 druppels Cypres
-10 druppels Rozemarijn
-10 druppels lavendel

Spray 2 keer per dag voor 10 dagen lang en dep zo nodig op de huid op plekken waar de spray niet bij komt (niet wrijven!!). Herhaal dit na 10 dagen nog een keer ivm uitkomende eitjes. In combinatie met de diatomeeënaarde heb ik 1x per dag gesprayd.

Neem olie

Deze olie heeft antibacteriële en fungicide eigenschappen. Neemolie bevat 1500 tot 3500 ppm azadirachtine, een natuurlijke insecticide. Precies deze stof maakt de neemolie zo interessant bij luizen en andere huidparasieten. Neem olie is daarnaast ook uitermate geschikt is als huidhersteller, wat fijn is als het paard veel gejeukt/geschuurd heeft.

Pure Neemolie heeft een smeltpunt van ca. 22 °C, hierdoor is het bij kamertemperatuur soms erg stroperig. Bij nog lagere temperatuur kan het zelfs gestold zijn. Bewaar het flesje dus niet op stal, maar thuis op kamertemperatuur. Neemolie is donkerbruin van kleur en heeft een sterke knoflook, nootachtige geur en wordt door veel mensen niet als erg prettig ervaren. Masseer de neem olie goed in de huid. Neem onderbreekt de voortplanting van parasieten, dus het zal een week of drie duren totdat er geen nieuwe levende luizen meer bij komen.

Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring met het natuurlijk bestrijden van luizen. Heb je een tip die hierboven nog niet vermeld is, laat het me dan vooral weten!

Groetjes Shelley

Holistisch therapeut voor paarden. Voor een fysiek en mentaal gezond paard. www.depaardentherapeut.nl

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store