Cranio Sacraal therapie, wellicht heb je de naam al wel eens langs zien komen op het internet. Maar wat is het nou eigenlijk écht? En waarom is het een therapievorm die vrijwel elk paard goed van dienst kan zijn?

Het woord ‘cranio’ betekent schedel en het woord ‘sacrum’ betekent heiligbeen. De schedelbeenderen staan in verbinding met het heiligbeen door middel van de core link. De core link bestaat uit de schedel, de rugwervelkolom, een beschermend vlies rondom het ruggenmerg (de dura mater) en het heiligbeen. Hier vindt de naam van deze therapie dan ook zijn oorsprong.

Het Cranio Sacrale systeem heeft, net als het hart, een eigen pompfunctie. Hierdoor krijgen cellen continu vers hersenvocht toegediend (voeding) en worden afvalstoffen afgevoerd via het bloed. Dit is dus een hele belangrijke basis voor een goed en gezond functionerend lichaam. Bewegingsverlies van het Cranio Sacrale systeem zorgt voor een stagnatie van de aan- en afvoer van hersenvloeistof naar het zenuwstelsel, waardoor het zenuwstelsel zijn afvalstoffen niet meer goed kwijt kan en niet meer goed wordt gevoed. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan zoals een verzwakt immuunsysteem met alle gevolgen van dien, spijsverteringsklachten, disbalans in de hormonen, gedragsveranderingen enzovoorts.

Ervaring heeft geleerd dat verstoringen in het Cranio Sacrale systeem, naast eventueel geboortetrauma, kan ontstaan door onder andere verwondingen (hangen in het halster, uitglijden, krijgen van een trap van een ander paard), verkeerde voeding, langdurige fysieke- of psychische overbelasting, slecht functionerende organen, littekens, medicijngebruik of andere chemicaliën in het lijf. Eigenlijk dus hele ‘alledaagse’ dingen waarmee vrijwel ieder paard op een bepaald moment in het leven in meer of mindere mate te maken kan krijgen.

Tijdens een Cranio Sacraal behandeling worden verstoringen opgezocht met de handen. De verstoringen zijn voelbaar doordat deze plekken bijvoorbeeld warm of juist koud zijn of minder soepel aanvoelen. Vervolgens worden deze plekken behandeld met verschillende zachte manuele technieken om de doorstroming weer op gang te brengen en het zelfgenezend vermogen van het paard op gang te brengen.

De behandelwijze is zeker niet alleen geschikt voor paarden met klachten, maar ook absoluut voor gezonde paarden. Een behandeling werkt ook preventief zodat (ernstige) problemen voorkomen kunnen worden. Het versterkt het immuunsysteem van het paard (bijvoorbeeld handig ter ondersteuning bij seizoenswisseling), geeft de spijsvertering een boost, helpt het paard bij het afvoeren van afvalstoffen, verbetert de atletische vaardigheden, na- of voor tandartsbehandelingen (om spanning die de behandeling op onder andere de kaakspieren heeft veroorzaakt weer los te maken en ter voorkoming van verklevingen (bijv. na een ongeval of operatie).

Holistisch therapeut voor paarden. Voor een fysiek en mentaal gezond paard. www.depaardentherapeut.nl

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store