Herfst vanuit Ayurvedisch oogpunt

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat de herfst begonnen is. De dagen worden korter, de bladeren veranderen van kleur en het is duidelijk geen korte broeken weer meer. ☔️
Het leek me leuk om iets te vertellen over de herfst vanuit Ayurvedisch oogpunt.

Ten eerste even een “korte” uitleg over wat Ayurveda precies is. Ayurveda is vermoedelijk de oudste holistische geneeskunst van de wereld. Volgens schattingen is Ayurveda zo’n 5000 jaar oud. Het woord Ayurveda is een samenstelling van het woord ‘āyus’, dat leven betekent en het woord ‘veda’, dat wetenschap/kennis betekent. Ayurveda kan zodoende ook wel vertaald worden als “kennis of wetenschap van het leven”.

Ayurveda richt zich op het in balans houden van lichaam en geest en ziet iedereen als een unieke entiteit. Ayurveda beschrijft mensen, dieren en planten volgens drie verschillende types, die ook wel “dosha’s” worden genoemd. De dosha’s beschrijven fysieke en psychologische samenstellingen en kenmerken. Er zijn drie dosha’s in het Ayurvedische systeem: Vata, Kapha en Pitta. De dosha’s verbinden de vijf basiselementen; ether/ruimte, lucht, water, vuur en aarde. Al deze elementen komen in iedereen voor, maar in verschillende samenstellingen. Deze drie dosha’s moeten in balans zijn om een paard (en mens) in goede gezondheid te houden.

Om een beeld te geven van de drie verschillende constituties een paar voorbeelden:
🐴Vata: Magere en delicate paarden. Intolerant voor koud, winderig en droog weer. Erg intelligent. Kunnen angstig en bang zijn voor confrontatie. Denk bijvoorbeeld aan de arabier.

🐴Kapha: Stevig gebouwde paarden die gevoelig zijn voor gewichtstoename. Geduldig en liefhebbend. Kunnen hebzuchtig en bezitterig worden als ze uit balans zijn. Denk bijvoorbeeld aan de haflinger.

🐴Pitta: Gemiddeld gebouwde paarden, met een hekel aan hitte of zon. Toegankelijk en intelligent, maar kunnen een beetje agressief en gemakkelijk geïrriteerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan KWPN’ers.

Seizoenswisselingen hebben invloed op het lichaam en de geest. Hierdoor is het paard tijdens een seizoenswisseling tijdelijk kwetsbaarder en het immuunsysteem even zwakker. Herfst is het Vata seizoen. Vata is een combinatie van de elementen lucht en ruimte/ether. Zodra het kouder en winderiger wordt, verhoogt de Vata dosha in íedere constitutie. Maar dieren/mensen met voornamelijk Vata in de constitutie zullen de gevolgen van deze verhoging van Vata het meest merken. 🍃🍂

Wanneer Vata uit balans is, kunnen problemen zoals angst, spierspasmen, pijn in de onderrug, pijnlijke gewrichten, constipatie, diarree, een gevoelige maag, circulatieproblemen en artritis optreden. Vata is beweeglijk, koud, droog en hard. Met het tegenovergestelde; stabiliteit, rust, warmte en zachtheid kun je deze energie verminderen. Verwarmende kruiden en bijvoorbeeld warme slobber zijn welkom tijdens deze periode. Daarnaast is de start van de herfst een goed moment om het immuunsysteem een handje te helpen met behulp van Cranio Sacraal Therapie en/of Guasha therapie.

Holistisch therapeut voor paarden. Voor een fysiek en mentaal gezond paard. www.depaardentherapeut.nl

Holistisch therapeut voor paarden. Voor een fysiek en mentaal gezond paard. www.depaardentherapeut.nl