Over ‘Power users’ en privacy

Het adoptie dashboard van Microsoft gebruik ik om het gebruik van Office 365 services te meten. Dat is veelbelovend, want ik wil weten of medewerkers ze gebruiken. Zo niet, dan zetten we extra zeilen bij om een service meer succesvol te laten zijn.

Eén van de zeilen is de Super user. De Key user, de Koploper, de Ambassadeur. Ik heb ze in vele soorten en maten voorbij zien komen. Microsoft noemt ze de ‘Power user’ en identificeert ze op het adoptie dashboard. Ze hebben, namelijk:

“… very thorough product knowledge and can help lead the digital transformation in your organization by example.”

Eens. Helemaal mee eens. Maar veel organisaties lijken meer moeite te hebben met het identificeren van deze gebruikers dan Microsoft en ik. “Privacy van persoonsgegevens”, hoor ik dan. En dus kiezen veel organisaties voor het anonimiseren van de data.

Denk ik hier te lichtzinnig over? Of denk ik meer vanuit het voordeel voor de groep (enthousiaste Super users), dan uit bezwaar van het individu (“daar ben ik niet van gediend!”)? Mijn ervaring is dat mensen heel positief reageren op de uitnodiging om Super user te zijn. De meesten zien het als een erkenning en vinden het geen bezwaar om de nieuwe middelen aan te bevelen en hun collega’s verder helpen. Wat is jullie ervaring?