Зміни до бюджету VS місцеві вибори

CPFG
2 min readApr 23, 2020

--

Новий бюджет забрав фінансування багатьох реформ, в тому числі — більше половини субвенції на місцеві вибори.

Замість 2,15 млрд грн, що були виділені у вигляді субвенції в бюджеті до вчорашнього голосування, тепер на них передбачається лише 1 мільярд.

Чи є можливість у ЦВК провести вибори і «вкластися» в цей бюджет? Спойлер: Без змін до Виборчого Кодексу (або ж Конституціі) — ні.

А тепер більш детально.

Відповідно до Конституції України в жовтні 2020 року повинні відбутися чергові місцеві вибори в Україні до усіх без винятку сільських, селищних, міських, районних у містах, районних та обласних рад, а також, вибори сільських, селищних та міських голів.

Не провести вибори в частині рад (пропорційно до фінансування) не можна: це поставить під сумнів легітимність рад, які не будуть переобрані.

Для організації виборів мають бути створені 8,5 тис територіальних виборчих комісій та 29,6 тис дільничих виборчих комісій.

При цьому, оплата роботи членів виборчих комісій — не бажання, а зобов’язання Уряду (згідно з Виборчим Кодексом). Розмір винагороди членам комісій Уряд — з урахуванням вимог Кодексу — визначає своєю постановою. (Власне, їх дві: від 2004 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/966-2004-п і від 2015 років https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/687-2015-п).

За розрахунками ЦВК, робота членів виборчих комісій коштуватиме Урядові 1,4 млрд грн. Тобто вже значно більше, аніж ліміт, який залишили на проведення виборів.

Ще 420 млн грн — вартість виготовлення виборчої документації. Зекономити на цьому не вийде. І близько 400 млн грн — інші видатки (від облаштування кабін для голосування до закупівлі канцелярії).

Іншими словами, дотриматись вимог закону, та зробити це із визначеним обсягом коштів, ЦВК не зможе.

Як завжди, «є одне але».

Частина членів виборчих комісій здійснюють свої обов’язки на постійній основі, і їх робота обов’язково оплачується. А ще частина можуть працювати у виборчій комісії з оплатою їх праці. Але можуть працювати і без оплати.

Ймовірно, на це і розраховують у парламенті, покладаючись на волонтерську роботу членів виборчих комісій. Але питання — чи знайдеться в регіонах достатня кількість громадян, які без грошової винагороди погодяться витратити декілька днів на виснажливу роботу на виборах. Питання чесності та незалежності членів комісій також стане дуже гостроим.

Чи можна вирішити цю колізію? Чисто теоретично — можна. Але для цього потрібно змінити Виборчий кодекс в частині оплати роботи членів комісії. (Або ж змінити Конституцію, та перенести строк проведення виборів, запланованих на жовтень. — Хоча цей варіант, напевно, серйозно розглядати ніхто не буде).

--

--