Articolul a fost publicat în expose.ro în mai 2020

Sunt din ce în ce mai multe business-uri care au o componentă tehnologică, fie că vorbim de produse tech (chiar și în domeniile noi cum ar fi proptech, fintech sau health tech), fie că vorbim de firme de servicii (cum ar fi software development sau RPA).

Din păcate cei mai mulți antreprenori care își crează un startup nou au o viziune limitată sau neclară cu privire la acesta și drept urmare este inconcret scopul business-ului: dacă este făcut pentru a crește (și dacă da, care este volumul la care se așteaptă), dacă este făcut pentru a fi o sursă de venit pasivă (din nou, dacă da, care este volumul real la care se pot aștepta), sau dacă este făcut pentru un exit (mai devreme sau mai târziu business-urile de succes trec printr-o etapă de vânzare sau fuziune). …


In ultima perioada exista din ce în ce mai multa concentrare pe conceptul de startup, exista din ce in ce mai multe comunitati care vorbesc despre acest subiect (un exemplu bun ar fi chiar acest site), exista din ce in ce mai multe conferinte care dezbat direct sau indirect ideea de startup, exista tot felul de carti si de cursuri care sa te invete cum sa fii un antreprenor de succes si sa incepi un startup.

Din pacate, in România nu exista o scoala publica pentru startup-uri, conceptul este atins foarte general in diverse facultati, insa nici profesorii nici elevii nu au pregatirea necesara pentru a-l cuprinde. Insa, daca ne uitam putin la nivel global, una dintre cele mai bune universitati care abordeaza acest subiect este MIT, care, impreuna cu profesorul Bill Aulet a scris in 2013 cartea numita ”Disciplined Entrepreneurship”. …


Banca Națională a României a dat zilele trecute un comunicat prin care a transmis o serie de recomandări privind investițiile în criptomonede, înclinând balanța mai degrabă în descurajarea tranzacționării acestora, decât prin a susține oamenii să studieze și să decidă singuri dacă vor să investească sau nu.

Comunicatul a venit într-o perioadă în care bursa NASDAQ a avut o scădere semnificativă într-o perioadă scurtă. …

About

Cristian Filimon

Business Development, Go-To-Market Strategy, Building MVPs, Product Management, Process Optimization & Automatisation

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store