Leer leven in het hier en nu — deel I
Mindfulness is een hot topic! Overal waar je kijkt word je gebombardeerd met de boodschap: “Leef in het hier en nu!” Klinkt zweverig? Misschien. Maar ze hebben wel een punt. Doordat we continu druk, druk, druk zijn is het soms lastig om in het hier en nu te leven. Terwijl dit juist enorm veel voordelen heeft. Maar wat houdt dat nu precies in, mindful zijn? En hoe kun je dat leren?
Mindfulness
“We gaan zo snel in deze tijd, we zijn zoveel aan het doen dat het steeds moeilijker wordt om gewoon te zijn”, zegt Jon Kabat-Zinn in een interview met Psychologie Magazine. Kabat-Zinn is de grondlegger van mindfulness zoals we het nu kennen. In de jaren ’70 van de vorige eeuw ontwikkelde hij een training voor mensen met een chronische ziekte die moesten leren leven met hun symptomen. Door ze op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met meditatie, liet hij patiënten ervaren dat het leven ook leuk kan zijn met beperkingen. Tegenwoordig wordt mindfulness op veel meer levensgebieden toegepast dan alleen ziekte.
Een frisse blik
Nu denk je misschien bij mindfulness aan een “ohm” zingende monnik in kleermakerszit, maar niets is minder waar. Mindfulness is in de basis een toegankelijke vorm van meditatie en is toe te passen op bijna alle aspecten van je leven. Van mindful eten tot mindful werken tot mindfulness in je relatie. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er mindfulness op toepassen. Het geheim van mindfulness is alles met een frisse blik bekijken. Je verlegt je aandacht naar wat je op dit moment ziet, voelt, hoort of proeft. Hierdoor ontdek je nieuwe dingen en ben je helemaal aanwezig en betrokken bij wat je doet: het hier en nu!
Mindful douchen
Stel, je staat aan het einde van de dag onder de douche. Alle gedachten van de dag stromen door je hoofd: “Ik moet straks nog snel mijn project afmaken”, “Mijn vriendin komt vanavond langs, heb ik nog wel genoeg wijn?” Niet echt relaxed, toch? Wat nou als je dit mindful zou doen? Je sluit je ogen en ademt een paar keer diep in en uit. Je ontspant je schouders en armen en richt je aandacht een paar minuten op je ademhaling. Wees je er vervolgens bewust van wat er op dit moment om je heen gebeurt. Voel de warme waterstralen op je hoofd en je huid, ruik de geur van je heerlijke kokos douche crème, hoor het water kletteren op de muur en de grond. Merk je hoe je meteen meer in het hier en nu komt? En hoe dat meer stilte in je hoofd brengt?
Oordeel niet
Het voelt in het begin misschien een beetje onwennig. Het is echter wel belangrijk dat je ervoor openstelt. Mindfulness betekent namelijk kijken waar je bent, zonder te oordelen over wat je ziet, voelt, ruikt, hoort of proeft en zonder het te willen verbeteren of laten verdwijnen. Als je net begint met mindfulness, willen je gedachten nog wel eens afdwalen en dan is je eerste reactie vaak: oeps, dat mag niet. Maar ‘mag niet’ is een oordeel en dat ‘mag niet’ in mindfulness! De kunst is om op dat moment simpelweg te accepteren dat zulke gedachten er zijn en ze vervolgens zonder te oordelen los te laten. Volgende week ga ik wat dieper in op leren eten in het hier en nu. Door mindfulness toe te passen in eetsituaties en met meer aandacht te eten, echt te proeven en te genieten van het eten op je bord, leer je op een gezonde en bewuste manier met voeding omgaan.
Dit artikel is geschreven voor Women Today.