Van goed voornemen naar goede gewoonte — deel II

Cristi Middag
4 min readJun 28, 2018

--

Vorige week hebben jullie kunnen lezen waarom het zo moeilijk is om van een voornemen een gewoonte te maken. We storten ons vol enthousiasme in het veranderingsproces, om na een paar dagen alweer terug te vallen in ons oude patroon. Vaak hebben we goede intenties als het gaat om het veranderen van ons gedrag, maar denken we onvoldoende na over hoe dit er nu daadwerkelijk uit ziet in het dagelijks leven. Daarom is het visualiseren van je gewenste resultaat een belangrijke eerste stap in het ontwikkelen van een goede gewoonte.

Foto van Matheus Ferrero via Unsplash

Van probleem naar oplossing

Een manier om je gewenste resultaat echt voor je te gaan zien is het stellen van de wondervraag. De kracht van de wondervraag is dat je je aandacht heel snel verschuift van het probleem naar het gewenste resultaat. Het laat je nadenken over welke stappen je moet zetten om tot deze nieuwe situatie te komen, wat voor hulpbronnen je nodig hebt en welke belemmeringen je moet overwinnen in het proces. De wondervraag is onderdeel van de oplossingsgerichte benadering, een veelgebruikte methode die zich, de naam zegt het al, focust op de oplossing in plaats van het probleem. Het voordeel hiervan is dat je zelfvertrouwen en zelfinzicht ook meteen een boost krijgen.

De wondervraag

Stel je voor. Je gaat vanavond naar bed. Terwijl je slaapt gebeurt er een wonder. Jouw slechte gewoonte is als sneeuw voor de zon verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de door jou gekozen goede gewoonte. Maar je slaapt, dus op een bewust niveau weet je niet dat het wonder heeft plaatsgevonden. Als je morgen wakker wordt, wat zullen dan de eerste dingen zijn waaraan je merkt dat het wonder heeft plaatsgevonden? Laat nu je fantasie de vrije loop gaan. Schrijf op wat er in je naar boven komt en maak jouw wonder zo concreet mogelijk. Waar wordt je wakker en met wie? Heb je een ochtendritueel? Wat ga je ontbijten? Hoe ziet je dag er uit? Werk je of ga je naar school? Wat doe je als je weer thuis komt, met wie ben je dan? Hoe verloopt je avond? Hoe ziet jouw nieuwe gewoonte er uit? Probeer alles op te schrijven en schrijf ook op hoe je je erbij voelt.

Waar sta je nu?

Nu je jouw gewenste resultaat helder voor je ziet is het tijd om te bepalen waar je nu staat. Wees hierbij niet te kritisch naar jezelf. Het is namelijk belangrijk om erachter te komen hoeveel werk je nog te verrichten hebt om uiteindelijk bij je gewenste resultaat terecht te komen. Pak een vel papier en teken een horizontale lijn met aan de linkerkant van de lijn het getal 0 en aan de rechterkant van de lijn het getal 10. Op deze schaal, waar 0 staat voor een situatie waarin er nog niets van het gewenste resultaat zichtbaar is en 10 voor de dag dat je het gewenste resultaat hebt bereikt, waar zou je zeggen dat je vandaag bent? Zet een streepje op de schaal. Hoe is het je al gelukt om te komen van 0 tot waar je nu staat op de schaal? Schrijf alle oplossingen, hulpmiddelen, succesjes en bruikbare omstandigheden op die in het verleden voor jou hebben gewerkt. Ten slotte schrijf je op hoe het er uit als je een stapje hoger op de schaal zou staan en en hoe zou je vandaag nog een stapje vooruit kunnen zetten.

Maak het visueel

Er zijn verschillende manieren waarop je met de wondervraag en wonderschaal aan de slag kunt gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een moodboard maken met daarop afbeeldingen en inspirerende quotes die van toepassing zijn op jouw gewenste resultaat. Je kunt dit op de ouderwetse manier doen door te knippen en plakken, maar je kunt ook een online moodboard maken op bijvoorbeeld Pinterest. Het voordeel van het papieren moodboard is dat je het op een zichtbare plek kunt zetten, zodat je regelmatig herinnerd wordt aan je gewenste resultaat. Het handige van een online moodboard is dat je het gemakkelijk kan aanpassen. Beide moodboards hebben dus zo zijn voordelen. Daarnaast is het ook gewoon heel erg leuk om een moodboard te maken!

Repeat

Ga gewoon eens starten met de wondervraag. Het hoeft niet meteen perfect te zijn. De wondervraag is namelijk een proces en geen gegeven. Als je over een tijdje nieuwe ideeën of inzichten hebt, dan schrijf je hem opnieuw. Het is ook goed om regelmatig stil te staan bij jouw proces, zodat je echt kunt zien en voelen dat je stappen in de goede richting maakt. Pak dus iedere maand jouw wonderschaal er bij en stel jezelf opnieuw de bijbehorende vragen. Volgende week ga je je eigen gedrag onder de loep nemen. Je ontdekt hoe het komt dat je, bijvoorbeeld, aan het einde van de dag toch steeds op de bank eindigt in plaats van in de sportschool.

Dit artikel is geschreven voor Women Today.

--

--

Cristi Middag

Owner & Founder of Afternoon Writings // Content Counsellor