Gabe Newell’ın kaos yönetimi: Steam Direct

CRM 114
3 min readJun 9, 2017

Dünyanın en büyük oyun pazarını elinde bulunduran Valve, ¨Steam’in ön elemesi” niteliği taşıyan Greenlight’ı kaldırarak yerine ¨kapalı devre¨ bir sistem olan Steam Direct’i getiriyor.

¨Radikal¨ sayılabilecek bu kararın nedenlerinden bahsedeceğiz ama önce firmanın, 13 Haziran’da faaliyete geçecek olan Direct için Steam Community üstünden yayınladığı duyuruya bir bakalım*:

¨Greenlight’ı Ağustos 2012’de, hangi oyunların oyuncuların dikkatini çekebileceğini öngöremediğimiz için hayata geçirmiştik. O tarihe kadar Steam’de hangi oyunların yayınlanacağına, bünyemizde çalışan küçük bir ekip karar veriyordu ancak sürekli olarak oyunculardan neden ‘X’ oyununun platformda bulunmadığına dair sorular alıyorduk. Bu, bu konudaki özgüvenimizi yitirmemize sebep olmuştu. Greenlight sayesinde oyuncular, kullanacakları oylarla Steam’de hangi oyunların yer alıp, hangi oyunların yer almayacağına karar verebileceklerdi. Greenlight sayesinde; War for the Overworld, Evoland, Rogue Legacy ve Verdun gibi birçok hit oyunu oyunculara ulaştırma şansı elde ettik.

Greenlight’ta bugüne kadar 10 milyona yakın kişi tarafından, 90 milyondan fazla oy kullanıldı. Bu oyunlara 63 milyondan fazla kişi, 3,5 milyar saat harcadı. The Forest, 7 Days to Die ve Stardew Valley gibi Greenlight’tan çıkan oyunlar En İyi 100’e girmeyi başardı.

Beş yılın ve binlerce elemenin ardından, direkt ve öngörülebilir bir başvuru sürecinin geliştiricilerin işini kolaylaştıracağına karar verdik. Bugüne kadar Greenlight’ta oy kullanan herkese teşekkürler.¨

Sistem Nasıl İşleyecek?

Ayın 13’ünden itibaren -halihazırda Greenlight’ta bekleyenler dahil olmak üzere- tüm geliştiriciler, başvurularını Direct üzerinden gerçekleştirerek Valve’ın, oyunlarını onaylamasını bekleyecekler. Geliştiriciler, banka ve vergi bilgilerinin yer alacağı dijital bir form doldurup, hızlı bir onay sürecine girecekler. Ardından, yayınlamak istedikleri her oyun için 100 dolar ödeyecekler ancak oyun, 1000 dolar hasılata ulaştığında bu ücret kendilerine geri ödenecek.

Bildiğiniz gibi, varolan sistemde geliştiriciler, Greenlight oylamasına katılmak için 100 dolar ödeyerek sınırsız sayıda oyun yayınlayabiliyorlar ancak ücret, kendilerine geri ödenmiyor. Valve’ın bunu yapmasındaki amaç, para kazanmak değil**; sahte oyunların, saldırgan troll’lemelerin, kötü şakaların ve lisanssız oyunların önüne geçmekti. Ne var ki ¨Steam’in 100 doları¨, Greenlight’ın hayata geçtiği 30 Ağustos 2012’de de büyük tartışmalara yol açmış, Valve’ın yine başı ağrımıştı.

Gelelim asıl soruya: Valve bu değişikliği temelde hangi amaçla yaptı? Eğer Steam’in açıklamasını yetersiz bulduysanız yazıyı okumaya devam edin.

Oyun Mezarlığı

Her şeyden önce Greenlight, kolay bir “oyun”du. Yani bir oyunun Steam’de yer alması için Greenlight’a girmesi yeterliydi. Diğer yandan, oyunların anahtarları (kodları) karşılığında birçok oy ¨satın alınıyordu¨. Haliyle sonuçlar, oyuncuların gerçek eğilimlerini yansıtmıyordu. Tüm bunlar, büyük bir kirliliğe yer açıyordu. Valve bu sorunları çözmek için oyuncuların kolay yoldan para kazanmak için kullandıkları trading card sistemini düzenlemekten, promosyon algoritmasını değiştirmeye kadar birçok yol denedi ancak başarılı olamadı çünkü Steam, büyük bir popülariteye ve dolayısıyla akıl almaz bir trafiğe sahipti. Firmanın, bu devasa ekosistemi kontrol altına alabilecek köklü bir çözüme ihtiyacı vardı. Bu çözüm -her ne kadar antidemokratik bir çözüm gibi gözükse de- Direct’ti.

Kısacası, Valve için bu, bir tercihten çok bir zorunluluktu. Öyle olmasaydı zamanında çekindiği şeyi yapmaz, sorumluluk almazdı.

Bu hamleyle Steam; kirlilikten, büyük bir bot ordusundan ve manipülasyondan kurtulacak gibi görünüyor. Yani Direct, Valve ve Steam kitlesi için doğru adım olabilir.

Tabii ki bu değişiklik, Valve’ın yaptığı önceki değişikliklerde olduğu gibi birçok tartışmayı beraberinde getiriyor. Örneğin birçok ¨masum kullanıcı¨, Steam’de yayınlanacak oyunlar üstünde artık söz sahibi olamayacağı için bu değişikliğe tepki gösteriyor.

Bize sorarsanız, her şey çok güzel olacak.

*Duyurunun tamamı: http://steamcommunity.com/games/593110/announcements/detail/1265922321514182595

**Valve, Steam’den elde ettiği geliri, Child’s Play adında, hastanelerdeki hasta çocuklara oyun ulaştıran bir hayır kurumuna bağışlıyordu.

--

--