Η Aleo με απλά λόγια

Cryptannica
3 min readFeb 19, 2022

--

Aleo = zero knowledge

Η Aleo είναι μια πλατφόρμα που προσφέρει ιδιωτικές εφαρμογές, το επιτυγχάνει αυτό μέσω της χρήσης αποκεντρωμένων συστημάτων και κρυπτογραφίας μηδενικής γνώσης (zero knowledge) για την προστασία των δεδομένων των χρηστών στο διαδίκτυο.

Η Aleo δημιουργεί την κορυφαία πλατφόρμα προγραμματιστών που θα προσφέρει απόλυτη ευχεμύθεια στα blockchains.

Γιατί η Aleo θεωρείται μια από τις πρωτοποριακές τεχνολογίες;

Πρώτον, τα υπάρχοντα blockchain δεν είναι κατάλληλα για πραγματικές εφαρμογές.

Για παράδειγμα, η ιδέα της δημιουργίας των mixers έξυπνων συμβολαίων και σκοτεινών pool στο Ethereum παραμένει εσφαλμένη. Χωρίς απόρρητο, αυτές οι εφαρμογές δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις ενέργειες του χρήστη. Απλώς δεν είναι εφικτό. Για τις εταιρείες, τα οφέλη από τη λειτουργία επιχειρηματικής λογικής και δεδομένων σε μια παγκόσμια συνεπή πλατφόρμα είναι επιτακτικά. Ωστόσο, η έλλειψη ιδιωτικότητας αποτελεί θεμελιώδες εμπόδιο για τη συμμόρφωση με τους κανόνες λειτουργίας. Για να επιτευχθεί η υιοθέτηση στον πραγματικό κόσμο, χρειαζόμαστε blockchain που είναι ιδιωτικά από προεπιλογή.

Δεύτερον, οι τεχνολογίες δεν πρέπει να αναπτύσσονται για χάρη τους.

Για την Aleo, μια τεχνολογία αξίζει να αναπτυχθεί όταν λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα. Αντίθετα, πολλά blockchain δημιουργούνται ως λύσεις για την αναζήτηση προβλημάτων. Σύμφωνα με την Aleo δημιουργία εφαρμογών πρέπει να ξεκινά από την εμπειρία χρήστη και να κινήται προς τα πίσω στην τεχνολογία. Οι καλύτερες τεχνολογίες είναι εύκολες -ακόμα και ευχάριστες- στη χρήση και κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Τρίτον, οι νέες τεχνολογίες προσελκύουν παίκτες που περιπλέκουν την πρόταση αξίας της τεχνολογίας.

Η Aleo περιγράφει ξεκάθαρα ότι το πρατηρεί σε πολλά οικοσυστήματα, σεμπεριλαμβανόμενου του δικού τους. Για παράδειγμα, η πρόσφατη εμφάνιση μηχανισμών επεκτασιμότητας με κώδικα κλειστού τύπου ήταν ένα δεύτερο κύμα στην αρχική εποχή των «επιτρεπόμενων blockchain».

Αυτά είναι όλα τα επιχειρήματα που παραθέτει η Aleo υπέρ τους, με τα οποία προβάλλει τον ευατό της.

Φαίνεται η Aleo να αγγίζει ένα πραγματικά ευρύ και εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, το οποίο απασχολεί τόσο πολύ τους χρήστες όσο και τους προγραμματιστές.

Η αποστολή της Aleo

Μία από τις βασικές αποστολές της Aleo είναι να δώσει πίσω την «δύναμη» στους χρήστες και όχι στα εταιρικά συμφέροντα που την ελέγχουν. Είναι κάτι περισσότερο από το «να κατέχεις τα δεδομένα σου»: έχει να κάνει με την αποκατάσταση και τον επαναπροσδιορισμό της ψηφιακής μας ταυτότητας.

Σήμερα δεν υφίστανται ιδιωτικά δεδομένα, επειδή όλα υπάρχουν στο διαδίκτυο, επομένως τα κατέχει κάποιος άλλος. Στην ουσία, το πραγματικό επιχειρηματικό μοντέλο του διαδικτύου είναι να παρέχει υπηρεσίες με αντάλλαγμα προσωπικά δεδομένα, όσο και να μην το θέλουμε μες. Το διαδίκτυο παρέχει ένα ξεπερασμένο μοντέλο που περιορίζει τα άτομα που θέλουν να διατηρήσουν το απόρρητό τους, αλλά εδώ έρχεται να βοηθήσει η Aleo:
Για παράδειγμα, θα μπορείτε να αποδείξετε σε κάποιον ότι κατέχετε ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο χωρίς να χρειάζεται να εξηγήσετε ή να πείτε πώς αποκτήσατε τα περιουσικά σας στοιχεία. Η υποκείμενη κρυπτογραφία διασφαλίζει ότι ούτε ο επαληθευτής (verifier) ούτε οποιοδήποτε μέρος που παρατηρεί τη συναλλαγή δεν θα μαθαίνει καμία απολύτως πληροφορία σχετικά με το γιατί ο ισχυρισμός είναι αληθής.

Οι χρήστες δεν πρέπει να μοιράζονται τα προσωπικά τους δεδομένα.

Επίσημα σόσιαλ της Aleo

Twitter — https://twitter.com/AleoHQ

Site — https://www.aleo.org/

Discord — https://discord.gg/GyQ4gV5M

--

--

Cryptannica

Ειλικρινής ανασκόπηση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων