Sisteme de irigatie pentru pepiniere

Sistemele de irigatie sunt extrem de importante pentru culturile din pepiniere, asigurand o productie sanatoasa.

Dintre sistemele de irigatie pentru pepiniere, amintim:

· liniile de picurare, de o performanta recunoscuta, sub forma de banda de picurare sau tub de picurare

· aspersoare profesionale

· sisteme irristand, de inalta calitate

· microaspersoare

· sisteme mobile de irigatii

Banda de picurare

Are distanta intre picuratori de 10–15–20–30–50 cm, cu dimesiuni diferite. Grosimea peretelui difera in functie de numarul de sezoane (ani) in care este utilizat, precum si de tipul de cultura irigat.

Tubul de picurare

Poate fi cu distante intre picuratori de 10–15–20–30–50 cm sau fara picuratori, simplu sau cu presiune compensate.

Aspersoare profesionale

Pentru pepiniere sau culturi mari se folosesc aspersoare cu debite mari si raza de 12–15 m, iar pentru culturi pomicole sunt recomandate apersoarele cu debite si presiuni scazute, cu aspersie fina.

In cazul aspersoarelor pentru pepiniere, fiti atenti la alegerea dispozitivului de prevenire a scurgerii, LPD. Se pot comercializa doua tipuri: LPD negru, cu presiune joasa, pentru microaspersoare si LPD albastru, de inalta presiune, pentru generatoare de ceata.

Caracteristicile principale ale LPD:

· se foloseste pentru aspersoare si generatorul de ceata

· se beneficiaza de o minima pierdere de presiune, chiar si la debite mari

· LPD se deschide intr-o singura etapa; este fie complet inchis, fie complet deschis

· se demonteaza usor pentru intretinere si curatare

Sistemele irristand, de inalta calitate

Se monteaza pe conducte care au diferite diametre, flexibile si se adapteaza usor pentru diferite tipuri de culturi. Pee le se instaleaza diferite tipuri de aspersoare. Avantajele sistemelor de irigatie irristand sunt: durata de viata mai lunga (se pot utiliza mai multi ani) si capacitatea de adaptare la orice tip de cultura.

Microaspersoarele

Se folosesc, mai ales, pentru culturile din sere, solarii, spatii protejate. Pot avea aspersie fina sau ceata.

Sistemele de irigatie mobile pentru pepiniere

Acest tip de sistem de irigare este foarte practic. Este alcatuit dntr-o bara cu duze care poate curcula pe un sistem de sine, pe deasupra culturii.

Acest sistem permite o irigare automata, uniforma, pe toata suprafata culturii respective. Se recomanda pentru irigarea serelor cu dimensiunea de 9,6 m si poate avea lungimi intre 120 si 140 m. Se poate instala si in sere de alte dimensiuni.

Sistemul de irigatie mobile se actioneaza cu ajutorul unui controler programabil, de unde se pot selecta: viteza, suprafata care nu va fi irigata, suprafata irigata cu fertilizanti sau numai cu apa, numarul de cicluri.

Componentele sistemului

· Sistemul de filtrare, care previne infundarea duzelor

· sistemul de pompare

· sistemul de sine

· instalatia de automatizare

· duzele pentru apa si pentru tratamente fitosanitare

Sistemele mobile pe sasiu

Motopompele de la Novus Constanta au fost imbunatatite si adaptate particularitatilor din domeniul agriculturii romanesti. Se folosesc pe suprafete mari iar pretul lor este mai redus cu 65% fata de sistemele deirigatie provenite din export. Aceste instalatii mobile pe sasiu sunt prevazute cu tambur (arucior si aspersor la capat) si furtun. Ele pot fi deplasate de-a lungul culturilor, dupa caz. Presiunea sursei de apa este cea care genereaza functionarea si deplasarea sistemului. www.Topgradini.ro

In contextul actual, in urma experientei secetei de anul trecut, interesul agricultorilor a crescut vizibil pentru investitiile in sisteme de irigatie performante.