Тате свири на гайда

Помощ, ще ставам баща!

Без паника. Сложете паркет

“Как да съм добър баща?”, “Времето и сега не ми стига … Как да го разпределям занапред?”, “Какво е важно да правя?”, са все притеснения, които съм забелязал да се въртят в главите на бъдещите татковци. Те минават и през моята глава постоянно като татко на 2.

До този момент съм стигнал до следните изводи:

Незначителни промени

Живота на бащата се променя незначително в сравнение с този на майката при появата на бебе. Нито ни растат кореми, нито кърмим. Бебето се нуждае предимно от майка си до 2–3 годишна възраст, когато е важно да се посрещнат неговите физически нужди.

Ролята на бащата

Задаваме си въпроса “Кой съм аз?”. От него следва на къде да насочим вниманието и енергията си. Например “Аз съм баща, съпруг.” => “Трябва да покрия потребностите на семейството си”.

Ролята на бащата е описана в тази книга. Няма нужда да се превръщаме във “втора майка за детето”. Дори това би било вредно — за детето е полезно да има двама различни родители. Особено в началото се фокусираме в подкрепа на половинката си, да сме глава на семейството, да бъдем министри на любовта (взимаме гледачка и се забавляваме с половинките си).

Практичност и Търпение

На мен това ми липсва най-вече. Когато разбрах новината се втурнах да мисля какви ли не щуротии — нарисувах книжка, направих сам детско легло, мислих дидактически игри, проекти за нови учебни заведения, университети, реформи … Нероден Петко.

Любимата ми приказка от детството Лече-Буболече. Илюстрациите на новото издание не ми харесаха и реших да си направя свои.

Добре е да се фокусираме върху настоящето, да знаем кое е важно и в кой момент. Мисловните карти (напр. https://coggle.it/) са добър начин да се ориентираме в мислите си, да разберем какво да правим или да потърсим информация ако ни липсва.

Тате прави легло

Вместо да правим сами детски легла можем да помислим по следните по-важни според мен неща:

 1. По време на бременност жената има нужда от спокойствие
 2. При раждането жената има нужда от подкрепа от близък човек
 3. В самото началото бебето има нужда само да е до майка си + евентуално одеяло
 4. Когато пролазва/прохожда детето има нужда от топла подова настилка, да не се хлъзга и е от естествен материал
 5. Да обезопасим опасните ръбове на нивото на главите на децата

И т.н и т.н … подробности има по-долу

Нагласа

Някои от нещата, в които вярвам са:

 1. Децата са добре, когато родителите са добре. Жертваме се, страдаме и после да използваме несъзнателно децата си като отдушник. В началото майката се грижи за физическото оцеляване на детето, бащата се грижи за себе си, средата и за майката да са добре.
 2. Не сме съвършени и правим много грешки. “Ако бяхме съвършени щяхме да сме при ангелите”. Често се шегувам, че децата оцеляват въпреки родителите си. Да приемем себе си каквито сме. Да осъзнаем кое наше поведение сме наследили и не харесваме.
 3. Повечето ангажименти покрай новия член ни карат да сме по-организирани и целеустремени.
 4. Родителството е добър път за израстване. Децата са чисти огледала и могат да бъдат нашите най-добри учители. Ако им позволим.
 5. Има редица вярвания включително и религиозни, които помагат. Например: 1) Децата имат душа, същата като нашата. 2) Душите на децата избират семействата си. 3) Бог изпраща децата при нас. … Всички те ни подсказват, да не мислим за децата като наша собственост. Те са уникални и способни личности и нашата задача е да им помогнем да бъдат себе си. Да развият характера си.

Родителството може да е кошмар или най-хубавото нещо в живота ни. Това зависи от нашата нагласа. За мен родителството е добър път за личностно израстване. За да израстнеш трябва да се огледаш отстрани. Както казва Петя от Кооперативната Академия “Децата са чисти огледала, в които можем да се огледаме”. Аз си бъркам в носа => детето си бърка в носа — избирам дали да му се скарам или да променя навика си.

Смятам, че хората сме тук на земята за да научим нещо, да израстем и пътят на родителството е добър начин за това. С тази нагласа то се превръща в приятно и полезно изживяване.

Съвети

Давам няколко съвета за различните етапи от появата на новия член на семейството:

Бременност

Това е важен, определящ и формиращ период. Като партньори нашата задача е да осигурим спокойствие и комфорт на половинките си.

Според Учителя бременната трябва да има досег с красотата и естетиката — природа, изложби, галерии, класически концерти, поезия.

Колкото повече бебето слуша нашите гласове, толкова по-добра е нашата връзка с него след раждане. Децата свикват с гласовете ни и после ги успокояваме по-лесно. За пренаталното възпитание има много написано. Една от първите попаднали ми книги е тази.

Индийските традиции заслужават внимание. Масажи, упражнения, които подобряват здравето, подготвят жената за раждане и след това намалят ефекта на следродилните депресии. Тази книжка е добра посока.

Раждане

Да присъствам или не?

Това е труден момент на изпитание за майката. Има редица техники (дишане, упражнения, масажи), които улесняват раждането. Особено полезни при първо раждане. Когато дойде моментът е добре да има някой до нея, който може да и окаже подкрепа и има нужните познания. Някой близък на родилката, на който тя има доверие на по-дълбоко от менталното ниво (понеже при раждане то не работи както обикновено). В моето семейство аз играя ролята на близък и доверен. Образовах се и тренирахме предварително. Присъствах на двете раждания. За Мария бях подкрепа и преживяването е променящо мирогледа.

Дула е добър вариант. За второто раждане на Мария имахме професионална дула (наша съседка и приятелка), чиято подкрепа беше незаменима. Благодарим ти Йони! Повече за дулите има на http://www.bgduli.com

Подготовка

За подготовка използвах тези статии: https://goo.gl/Rcr2EU

Този филм също помага: https://www.youtube.com/watch?v=hzzSVRK_m6s

Носех си пищови с пози за улесняване на раждането, енергийни бомбони (за да съм спокоен и да не ида случайно за храна, а Мария да роди през това време).

План за раждане и предварителното запознаване с него на всички, които ще вземат участие в раждането повишава вероятността да то протече така, както желаем. Това е нашият: https://goo.gl/7p04oO. А тук можете да потърсите помощ за правата си.

Избор на родилно място

За нас е важно да се чувстваме добре на мястото — да е спокойно, приветливо. Да имаме доверие и добър контакт с персонала. За жалост в повечето заведения е много натоварено — няма време за персонално отношение и спокойствие трудно се постига. Избрахме Тина Киркова и Свети Лазар поради водното раждане.

Друго важно за нас е да сме наясно с правата си, как да си ги търсим и да запознаем всички с нашите желания. Акушерките имат важна роля при раждането (упойки, интервенции, плацента), педиатрите за грижата за бебето — дали да стои с родителите си, в кои случаи да му дават антибиотици (честа практика е да дават излишни неща само за да се ‘застраховат’) и т.н

Това е разказ на Мария за първото и раждане http://www.estestveno.com/node/2142

Първите две години

В началото бебето има нужда от много малко неща и то главно от майката. Татковците можем да се съсредоточим върху грижата за майката и околната среда на бебето:

Домакинство

За да е чисто, подредено, да има сготвена храна е необходимо да се отдели време. Майката на бебето си има вече други грижи. Или викаме тъщата или си вземеме домашен помощник ( https://www.domestina.bg, жалко, че не идват до Бистрица …).

Околна среда

За предпочитане са естествени материали, които не отдават вредни вещества. Бебето ще прекара голяма част от детството си на земята. Добра подова настилка — вълнен китеник за прохождане, дървен паркет …

Избързах да направя (???) легло, което почти не ползваме. Децата са спокойни като спят при нас и за 5 години бащинство безсънните нощи се броят на пръстите на едната ми ръка. Децата сами усещат, когато имат нужда да спят сами и тогава да купим едно легло е въпрос на няколко часа.

Детска количка така и не взехме заради терена в Бистрица. Едно парче плат за слинг и бебето е спокойно.

Занимания

Този филм дава гледна точка по въпроса: https://www.youtube.com/watch?v=tlfy9LplmB4.

Плуването е естествено за децата и може да стане от бебешка възраст.

Според Lawrence J. Cohen боричкането е важна активност за татковци.

Време с бебето

Ако имаме притеснения за разпределянето на времето, можем да разгледаме детето си като проект/стартиращо начинание. Изисква време и средства, важно е да му е добре. Прилагаме Lean моделът — 1) определеме кое е важно в този момент и отделяме специално време за детето/майката (масаж, игра и т.н). 2) взимаме обратна връзка 3) анализираме, коригираме и се връщаме в точка 1)

След това

Детска стая

Когато дойде време за детската стая, започваме с нуждите на детето. Когато говорим за нужди/потребности се обръщаме към Маслоу. Т.е — здравословна и сигурна среда, след това цветове, съоръжения, компютри и пр.

Идеи и критерии за подходящи мебели има тук.

От тази тема за класната стая идват и доста идеи за детската.

Тялото

От 0 до 7 години е период на развиване на тялото. Детето да е здраво, да тича, скача за да може после да развива и останалите аспекти от личността си. Това включва познаване на частите на тялото, грижа за собственото тяло, развиване на фина и груба моторика, сетива. Наред с това развиваме волята (дисциплината) и ритъм. През деня играем, през нощта спим.

В тази статия има няколко примера.

Копиране на поведение

От 0 до 7 години децата копират поведението на тези около тях. Родителите лъжат => децата лъжат. Всеки отговорен родител е добре да си даде сметка какъв е неговия характер, какво детето ще копира от него през този период. Тогава може да реши дали да го промени или да покаже на детето си от къде да вземе тези добродетели (Например “Иди при баба си и се научи на милосърдие”). Добър начин родител да осъзнае и назове собствените си ценности, да научи как се преподават е да посети първите два модула на Добродетели — курс за обучители.

Други занимания

Няколко принципа когато подготвяме игри/занимания с деца:

 1. Децата да правят смислени за живота дейности. Например — Рисуваме заедно за да направим изложба, вместо да изхвърлим рисунката в коша.
 2. Водим се от интересите на децата и извличаме от тях концепции. Детето се радва на капките дъжд — заедно изследваме как те чукат по различен начин по камъните, ламарината, тревата

Още идеи за занимания:

 1. Критерии. Когато избираме е важно да различаваме нещата. Критерии могат да се градят още от ранна детска възраст. Борът има тънки листа, ябълката широки. И двете имат кафява кора.
 2. Потенциали. За развиване на въображението. Тенджерата е барабан, шапка …
 3. Фантазия. Четем класически приказки.
 4. Последователности. Развива алгоритмичното мислене. Мия си зъбите: 1) взимам четката и пастата. 2) слагам пасна на четката 3) търкам всички зъби 4) жабуря докато станат чисти или търкам пак.
 5. Пеем и играем заедно. Песните имат голяма сила. Когато пеем заедно възпитаваме в Любов. Най-добре е когато са прости, да се запомнят лесно и имат смислени текстове. Като тези от книгата “Добродетели — 35 песни за деца с ноти”.
 6. Месечна програма с примерни занимания има тук.

*До голяма степен тезите ми са формирани по време на обученията ми във ФРУД и част от текста цитира/перефразира материала.

Според вас, кое е важното за да сме добри бащи и съпрузи? Какви нагласи за родителството имате и как ги осъществявате на практика? Споделете в Клуба на Таткото.

Like what you read? Give Цветелин Андреев a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.