Тате свири на гайда

Помощ, ще ставам баща!

Набавете си качествена информация и бъдете готови да се променяте

Както повечето родители около мен искам децата ми да станат успешни личности и полагам старание това да се случи. След седем години на родителстване осъзнавам, че със сегашните си знания и опит бих подходил различно към трудностите. Вярвам, че ако един родител се подготви с качествена информация, има повече гледни точки по въпросите на родителството и избира съзнателно, то той ще се чувства по-спокоен и уверен.

Друга моя теза е, че да бъдеш родител е шанс за личностно израстване. Децата са като огледала — отразяват околните. Ако искам да се държат добре, трябва и аз да се държа така. Ако искам да се променят, трябва да променя себе си и средата около тях — от детската стая до хората, с които общуват.

В тази статия споделям своята гледна точка, опит и изводи като баща на две деца и съпруг.

Без телевизия и таблети за пълноценна връзка с децата

Слагам това на първо място, понеже напоследък наблюдавам все повече негативни последици от отглеждането на деца пред телевизор и с таблет в ръка. Позитивни не съм забелязал.

Разбирам родителите, които ползват телевизия и таблети в отглеждането на децата си. Децата имат нужда от внимание, родителите — да се погрижат за себе си, домакинството… Изкушаващо е да оставиш детето пред телевизора или таблета, за да свършиш нещо за себе си, работата или просто да пътувате в колата спокойно.

Вкъщи никога не сме имали телевизия и таблети.

Вместо това правим следното:

За да можем да свършим нещо на спокойствие, имаме набор от занимания, които децата вършат с удоволствие самостоятелно — да рисуват в тава с пясък, да преместват кестени или боб от съд в друг, да нижат макарони. Това ни дава поне 30 минути време и едновременно с това заниманието е полезно за децата. В началото има нужда да поиграем заедно на това, за да определим правилата (не се разлива, изсипва). Предполагам, че за различните деца заниманията са различни. Нашите се успокояват, като играят с вода.

Вместо телевизия си имаме сцена — импровизиран подиум със завески, на който пеем, свирим, играем театър или танцуваме. Забавляваме се, децата свикват да се изявяват и общуваме пълноценно.

Технологиите няма да избягат. Започнах да работя с компютър в 5. клас и се справям добре с тях. Същото е и с чуждите езици. На 24 години се научих да говоря португалски за 3 месеца с местен акцент.

Развитие, възпитание и образование

Като един „амбициозен баща“ започнах бащинството с голям ентусиазъм — направих легло, детска книжка, като поотрасна, започнах да уча първата си дъщеря на играта ГО, четяхме и учихме буквите, дори бях ѝ купил програмируеми роботи, когато беше на 2 години. Сега, след един куп обучения и книги по темата за детско развитие и образование, бих оставил настолните игри, четенето и писането за времето, когато детето тръгне на училище, програмирането да е след 5. клас (при желание), а в началото да има повече физическо движение (Потърсете книгата „Размърдай си мозъка. Седем физически упражнения за умни деца“, автори: Лудвиг Конеберг; Силке Грамер-Ротлер).

Не е нужно човек да минава всички възможни педагогически курсове и да изчете всичко написано за развитието на децата, за да се справя по-добре като родител. Има курсове и специалисти по темата. За втората си дъщеря правихме консултации с Любов Миронова — личен педагог. Винаги е ценно да получиш трето (странично) мнение от специалист, независимо колко уверен се чувстваш в подготовката си. След две срещи реорганизирахме детската стая, получихме съвети за преминаване на трудностите на бебешкия пубертет (когато всичко е „не“ и „няма“) като на игра. Имаме списък с дейности, които детето с радост изпълнява самостоятелно, докато ние можем да свършим нещо спокойно, и имаме списък с ясни цели за периода от 0–3 години.

С второто дете ми е по-спокойно — имам повече познания и опит, не бързам излишно в стил „нероден Петко“ и знам, че е нужно да работя преди всичко над себе си, за да съм достоен пример за подражание.

Майките да са добре

Когато съпругата ми се е наспала, погрижила се е за себе си и съм направил жест към нея, всичко вкъщи е песен. Ролята на майката в първите години на отглеждането на детето е водеща и това, което бащите можем да направим, е да подкрепим съпругите си.

Ето това е, което успях да направя:

 • Наехме къща в центъра на село Бистрица. Без шум, близо до гората, голям общ двор с още 2 семейства с деца.
 • Осигурих подкрепа по време на раждането. Тренирахме, четохме, избирахме, планирахме и бях наблизо.
 • Осигурих достатъчно финанси така, че съпругата ми да е в майчинство през първите 3 години от раждането на децата. Нейната работа не беше подходяща за бъдещи родители. Без ясли.
 • Подкрепях — приспивах децата в слинг, играех с тях, миех и сменях пелени.
 • Намерихме помощник в домакинството — миялна машина, сестра ми, съселяни.
 • Почти всяка седмица по една вечер сестра ми гледа децата и ние със съпругата ми излизаме — играем тенис, говорим, слушаме музика, разхождаме се и т.н…

Среда

Друго, за което бащите могат да се погрижат, е обстановката вкъщи. Ценното, което направих, е:

 • Пристроих допълнителна стая към къщата за повече пространство.
 • Махнах мебелите така, че да има място за лазене, тичане и скачане. Нямаме дивани и маси в хола. Сложихме два пуфа и китеник, които лесно се местят.
 • Обезопасих така, че да ни е спокойно — ръбове, шкафове и т.н. Така постоянното „НЕ! НЕ! Не пипай това!“ го няма.

Важно е да се знаят нуждите на децата в различните периоди и средата да се подготви така, че да им съответства. Децата прекарват значителна част от детството си на земята (лазят, седят) и е добре подът да е топъл и да е обезопасено на тяхната височина.

Повечете по темата: https://www.youtube.com/watch?v=0C-2GLU2M3I

Личностна промяна

Да се наблюдаваш съзнателно е първата стъпка в посока личностна промяна. Джани Родари пише в „Граматика на фантазията“ за един учител, който давал на децата да „играят на училище“ в час с кукли и казвал: „Уча си недостатъците“, докато ги гледал. Децата са ценен учител. Достатъчно е да ги наблюдаваш и като се запиташ: „Това откъде го е научило?“, да провериш първо в себе си. И ако не ти харесва, да го промениш в себе си. Дъщеря ми е толкова разсеяна, колкото съм и аз. Дори започна да фъфли, след като си сложих брекети.

Трудно е да се променяме на тази възраст, но и самият опит и желание да го направим е голяма стъпка.

Нагласата, която човек има към родителството, е определяща. Сблъскваме се с постоянни трудности. Ако имаме нагласата, че от опита се учим и израстваме, вероятно ще ни е по-лесно да преминем през тях.

Извод

Не е лесно да си родител, да създадеш семейство и да отгледаш здрави, добри и умни деца. Това, което можем да направим за децата си, е да се постараем, като се подготвим. Да сме готови да се променим.

Можем да четем книги, да ходим на обучения или да търсим съвети от специалист.

Ето моя списък:

 • Списък с ценни статии и видеа: http://elven.bg/za-nas/#articles
 • „Устойчив модел за образование и хармония с децата“, първи сборник. Автор: Любов Миронова
 • Курсове за заети бащи — съботата на третата пълна седмица от месеца в Работилница „ЕлвенА“ (elven.bg)
 • „Размърдай си мозъка. Седем физически упражнения за умни деца“. Автори: Лудвиг Конеберг, Силке Грамер-Ротлер

Статията е редактирана на 22.10.2018. Старата статия е тук: https://medium.com/@cvetelin/%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89-%D1%89%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC-%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0-3-11-2016-65d9c6531829