Friendly Books — hoe werkt het?

Je vrienden kiezen boeken die jij echt moet lezen.

Houd jij van lezen?
Lees jij, denk je, niet alle boeken die jij zou willen lezen?
Denk jij dat vrienden je nog wel een boek zouden kunnen aanraden?

Als het antwoord op al deze vragen volmondig Ja! is, dan is Friendly Books iets voor jou.


Zelf neem ik, als drukke ondernemer, te weinig tijd om gewoon rustig op de bank een boek te lezen. Te weinig tijd om mijzelf te verliezen in de fantasiën van Asimov of George R.R. Martin, of om me te verdiepen in de gedachtespinsels van Tolstoy, Dostoyevsky of Mark Twain. Als ik voor mijzelf boeken aanschaf, blijven ze vaak ongelezen op mijn kamer liggen. Ik heb weinig motivatie om ze daadwerkelijk te gaan lezen. Waarom precies, ontglipt me.

Opeens bedacht ik iets nieuws: waarom kies ik eigenlijk alleen zelf mijn boeken? Mijn vrienden hebben waarschijnlijk wel ideeen welke boeken bij mij passen — en misschien dat een tip van een vriend genoeg stok achter de deur is om het boek uit te lezen?

Het idee is simpel:

 1. Jij kiest vier van je goeie vrienden of familie uit (hoe willekeuriger hoe beter)
 2. Je vraagt ze of ze mee willen doen met dit experiment. Link gerust naar deze pagina.
 3. Je geeft ze als groep, via een WhatsApp of Facebook groep, de opdracht om drie boeken die jij moet lezen, te bestellen. Je geeft ze een bepaald budget, bijvoorbeeld 50 euro. Ze houden de boeken geheim.
 4. Je krijgt van je vrienden één boek per maand om te lezen en moet hem uit hebben voordat je te zien krijgt wat het volgende boek is.
 5. Jij betaalt je vrienden het aanschafbedrag terug. Vergeet niet te vertellen aan de groep hoe de boeken bevielen en of het aanraders zijn!
 6. Deel de liefde en geef je vrienden via Friendly Books ook boektips!

Belangrijke andere regels:

 • Communiceer duidelijk het budget van tevoren naar je vrienden.
 • Het is het leukst om niet zelf te blijven hangen in de chat-groep waar je vrienden.
 • Tweedehands of eigen boeken van vrienden mogen ook, dat scheelt weer geld.
 • Als je bepaalde genres wel/niet en bepaalde boeken niet wilt als suggestie, vergeet dat niet te vermelden van tevoren!
 • E-books of luisterboeken kunnen ook, maar zijn wel minder leuk dan fysieke boeken.

Let op: Je mag dit concept zelf zo aanpassen zoals je wilt, dit is puur een idee.

Het idee lijkt misschien een beetje op hoe een boekenclubje werkt, maar dit is veel persoonlijker. Het heeft als hoofddoel om jou meer aan het lezen te krijgen en jezelf en je vrienden meer met lezen — en elkaar — bezig te krijgen.

Met een beetje geluk krijg jij super leuke, nieuwe boeken te lezen en geven jouw vrienden jouw leeservaring meer betekenis. Wie weet, worden jouw vrienden wel vrienden van elkaar en geven ze elkaar tegelijkertijd ook boektips!

Vragen, of wil je meedenken over dit concept? 
Contact Daan voor meer informatie.