Food Q&A

1. Approximately how many animals are killed per year for food in the US?
 a) 1 million
 b) 10 million
 c) 100 million
 d) 1 billion
 e) 10 billion (correct answer: even if somewhat unimaginable, this is tragically the correct answer)

2. Approximately how many chickens are crammed into a typical factory farm shed with very little room to move and little natural light?
 a) 4
 b) 40
 c) 400
 d) 4,000
 e) 40,000 (correct answer: yet some have as many as 200,000 chickens)

3. What is the average age at which chickens are killed for their meat?
 a) 67 years old
 b) 16–17 years old
 c) 6–7 years old
 d) 6–7 months old
 e) 6–7 weeks old (correct answer: at about 43 days, they are still babies, but look like oversized adults)

4. What is the average age at which pigs are killed for their meat?
 a) 12 years old
 b) 9 years old
 c) 6 years old
 d) 3 years old
 e) 3–6 months old (correct answer: these piglets are still so young, innocent, and cute)

5. What is the average age at which cows are killed for their meat?
 a) 13 years old
 b) 10 years old
 c) 7 years old
 d) 4 years old
 e) 1–2 years old (correct answer: even though these gentle animals would likely live to about 15 years old)

6. What percentage of US livestock are raised on factory farms?

a) 10%
 b) 25%
 c) 50%
 d) 75%
 e) 99% (correct answer: nearly all meat in the US is supplied by factory farms)

7. What amount of antibiotics is routinely given to livestock in the US?

a) 1/20
 b) 1/10
 c) 1/4
 d) 1/2
 e) 3/4 (correct answer, which creates antibiotic resistant bacteria like MRSA and is a serious public health threat)

8. What is the leading cause of death in the U.S.?
 a) cancer
 b) AIDS
 c) smoking
 d) diabetes
 e) heart disease (correct answer, due to lifestyle choices, especially meat eating)

9. What is the leading cause of Amazon rainforest deforestation?
 a) paper
 b) wood
 c) housing
 d) urban sprawl
 e) cattle ranching (correct answer: about 85% of former Amazon rainforest, the most biodiverse place on Earth often referred to as “the lungs of the planet”, is now used for this purpose to produce cheap meat)

10. What is the leading cause of climate change (global warming)?
 a) cars
 b) not recycling
 c) wasting electricity
 d) factories
 e) livestock industry (correct answer: 51% of greenhouse gases — a majority! — are attributed to the livestock industry, according to a WorldWatch study)

11. What is the largest consumer of corn and soy, which is mostly genetically modified (GMO)?

a) Americans
 b) humans
 c) pets
 d) biofuels
 e) livestock (correct answer: livestock consume more corn, soy, and certain other crops than any other group, thereby raising the price and misallocating resources away from the poor and hungry toward the privileged)

12. Which activity uses the most water?
 a) washing dishes for a week
 b) watering a lawn for a week
 c) showering for 3 months
 d) brushing your teeth while the water is running for a year
 e) producing a single pound of California beef (correct answer: it can take about 5000 gallons of water, sometimes substantially more)
 
 13. Which of the following foods has zero cholesterol?
 a) beef and pork
 b) chicken and turkey
 c) fish, shrimp, and other sea animals
 d) milk, cheese, and eggs
 e) fruits and veggies (correct answer: only animals, including humans, produce cholesterol; plants never do)

14. Which of the following foods contains healthy fiber?
 a) beef and pork
 b) chicken and turkey
 c) fish, shrimp, and other sea animals
 d) milk, cheese, and eggs
 e) fruits and veggies (correct answer: only plant foods have fiber; animal products never do)

15. The amount of crops fed to the world’s cattle could instead feed
 a) 1/4 of the world’s people
 b) ½ of the world’s people
 c) 3/4 of the world’s people
 d) all the world’s people
 e) more than all the world’s people (correct answer: if fed to people instead of cattle, we could feed about 9 billion people, which is considerably more than the current human population)

16. What is the #1 cause of death for active police officers and firefighters?
 a) shootings
 b) fires
 c) testosterone
 d) accidents
 e) heart disease (correct answer: heart disease is the leading cause of death for in-the-line police officers and firefighters, typically accounting for about half of all deaths)

17. One kg (2.2 lbs) of wild shrimp entails about this much by-catch (other sea animals killed as collateral damage):

a) 1 kg (2.2 lbs)
 b) 2 kg (4.4 lbs)
 c) 5 kg (11 lbs)
 d) 10 kg (22 lbs)
 e) 20 kg (44 lbs) (correct answer: wild shrimp is one of the most inefficient food sources)

18. Atlantic Ocean wild fish populations have declined this much since 2000:

a) 10%
 b) 25%
 c) 50%
 d) 75%
 e) over 95% (correct answer: most of the world’s major ocean fisheries are collapsing due to industrial overfishing)

19. In 2015, the US Wildlife Services intentionally killed this many native wild animals in the US:

a) zero
 b) 3,200
 c) 32,000
 d) 320,000
 e) 3.2 million (correct answer: although it seems as if this agency should be protecting wildlife, it is actively destroying these precious animals for the benefit of livestock ranchers)

20. In the US, how much waste do farm animals produce compared to the human population?

a) 2x
 b) 5x
 c) 10x
 d) 25x
 e) 130x (correct answer: the US livestock industry produces a tremendous amount of waste that pollutes farms, neighborhoods, workers, air, atmosphere, streams, rivers, oceans, and more)

21. Not eating meat just one day a week prevents as much greenhouse gas (GHG) emissions as eating locally this often:

a) 10%
 b) 25%
 c) 50%
 d) 75%
 e) 100% (correct answer: what we eat is much more environmentally impactful than where we eat from, but nothing is stopping us from doing both and more!)

22. What is the legal meaning of “humane”?

a) kind
 b) fair
 c) compassionate
 d) socially just
 e) none (correct answer: there is no legal definition of humane, so corporations use it to better sell, not better treat, their livestock)

23. To the best of our knowledge, which of the following feel pleasure and pain?
 a) fruits and veggies
 b) beans and grains
 c) nuts and seeds
 d) mushrooms and lentils
 e) humans, cats, dogs, cows, pigs, chickens, turkeys, ducks, fish, goats, sheep, horses, bears, elephants, and other animals (correct answer: animals feel pleasure, pain, and many other feelings and emotions, but plants, without nervous systems, do not)

24. Who, on average, has the longest lifespan?
 a) meat eaters
 b) low-carb eaters
 c) high-protein eaters
 d) flexitarians and pescatarians
 e) vegetarians and vegans (correct answer: vegetarians and vegans get fewer diseases and tend to live happier, healthier, and longer lives)

Dan Brook, Ph.D. teaches sociology and political science in the San Francisco Bay Area, is a board member of the San Francisco Veg Society, an advisory board member of Jewish Veg, manages Eco-Eating, and can be contacted via brook@brook.com.

One Last Thing…

Please tap the ♥ button if you found this article worthwhile. Also feel free to share on social media. I’d really appreciate it. 😊

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.