Positief racisme is ook racisme

peele zet je aan het denken als geen ander.

Jordan Peele is met zijn debuutfilm ‘Get Out’ zeker iemand om in de gaten te houden. De acteur, komediant en nu ook regisseur kan actualiteit omtoveren in een blockbuster. De film zet je aan het denken maar laat je ook op het puntje van je stoel zitten.

De film gaat over een jonge zwarte fotograaf, Chris, die samen met zijn vriendin, Rose, een weekend weggaat om zijn schoonouders te ontmoeten. De familie is zeer verwelkomend maar toch voelt Chris zich niet helemaal op zijn gemak. Iedereen om hem heen reageert heel raar en iets klopt er niet. Chris komt er langzaam maar zeker, mede door de hulp van zijn beste vriend, achter dat het goed mis zit.

Genre
 
Het genre komische horror beloofd veel. Toch moet je oppassen dat het niet teveel op ‘Scary movie’ moet gaan lijken. En Peele staat ook bekend om komedie. Toch heeft hij bij ‘Get Out’ geen nadruk op het komische gelegd. De beste vriend van de hoofdrolspeler is de solo verantwoordelijke voor de komische toon in de film. Peele heeft daarin zeker de juiste keuze gemaakt. De grappige pauzes in de film maken het wat luchtiger, maar met mate.

Daardoor is er genoeg ruimte voor de horror die ons beloofd werd. Voor echte horror liefhebbers is het misschien een kleine teleurstelling. Zelfs de grootste angsthaas zou het merendeel van de film kunnen kijken. De echte horror is pas aan het einde op zijn hoogtepunt. Toch heeft de film geen nood aan meer enge beelden. Er is spanning genoeg om dat goed te maken.

Peele lijkt terug in de tijd te gaan met zijn film. Wie van Alfred Hitchcock houd, kan zeer tevreden zijn met deze film. De spanning boud zeer geleidelijk op. Je vangt sommige dingen op, maar tast in het begin van de film vooral in het donker. Het begin lijkt een opeenvolging van ongerelateerde beelden. Het ene moment kijk je naar een heftig dispuut en het volgende moment kijk je naar iets wat lijkt op een bingofeestje voor doven. Maar richting het midden van de film word alles duidelijk. En je kan niks doen dan op het puntje van je stoel te gaan zitten om achter het mysterie te komen.

Zeker niet zwart-wit
 
Peele heeft een complexe manier gevonden om zijn onderwerp, racisme, aan te snijden. Racisme word zeker niet op een zwart-wit manier bekeken. Je ziet veel negatief racisme. Vanaf het eerste moment wanneer een zwarte man word ontvoerd in een witte buurt is het vrij duidelijk. Ook heeft Chris later een aanvaring met de politie. Iets wat in Amerika zeer gevoelig is na de vele zinloze doden veroorzaakt door politie. De film past perfect in het ‘Black lives matter’ straatje. Toch voelt het er niet dik opgelegd. Maar ook word er veel aandacht besteed aan positief racisme. Iemand zegt in de film ook ‘black is in fashion’. Peele legt zelfs meer de aandacht op positief racisme dan op het negatieve. Het is verfrissend om te zien dat Peele dit perspectief kiest.

Dit perspectief gecombineerd met de horror en de luchtige komedie lijken een perfecte combinatie te zijn voor Jordan Peele. Dit nieuw gevonden talent beloofd veel.

Door Danique Koenes

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.