511 studenten doneren bloed in UHasselt tijdens inzamelactie Bloedserieus

Bloed geven doet leven, en dat beseffen ze in de UHasselt maar al te goed.

DIEPENBEEK — Bloedserieus Diepenbeek houdt voor de eerste keer dit jaar halt op de Diepenbeekse campus van Universiteit Hasselt. Met 511 donoren spreekt de organisatie van een grote, maar geen overrompelde opkomst.

Voor het universiteitsgebouw van Universiteit Hasselt op campus Diepenbeek staan enkele camionettes van het Rode Kruis de bloeddonoren op te wachten. Mensen die al hebben gedoneerd, komen met een verband rond hun arm naar buiten gewandeld. Eenmaal binnen is er ook geen ontsnappen aan: vandaag draait hier alles om bloed geven.

Hoewel vooral het Rode Kruis in het oog springt, mag eigenlijk Bloedserieus met de pluimen gaan lopen. Dat is namelijk de organisatie die deze bloedgeefactie organiseert. ‘Bloedseries is een instantie die studenten en professoren aanspoort om mensenlevens te redden door een bloeddonatie. Het is een organisatie voor en door studenten, waarbij alleen vrijwilligers werken’, verduidelijkt Lotte Van Droogenbroeck die zelf ook vrijwilligster is.

‘Bloedserieus is een actie voor en door studenten’

Naast Diepenbeek zijn er nog vijf andere studentensteden waar Bloedserieus actief is. Dit is het geval in Leuven, Brussel, Antwerpen, Kortrijk en Gent. Per stad zijn er twee inzamelacties per jaar. Die worden dus georganiseerd door studenten met de steun van het Rode Kruis, en dat al zo’n 25 jaar lang.

De actie is vooral gericht op studenten. ‘Maar eigenlijk mag iedereen komen doneren. Professoren, medewerkers van op de campus en mensen van buitenaf zijn ook zeker welkom. Hoe meer bloed, hoe beter! Al is het overgrote merendeel van de donoren studenten’, aldus Van Droogenbroeck.

Nieuwe bedpartner

Er heerst een zeer solidaire sfeer op de campus. Iedereen is vriendelijk voor elkaar, want ze weten dat ze met dezelfde intentie naar hier zijn gekomen. Er zijn ook enkele mensen die de campus nogal teleurgesteld verlaten. Sommigen mogen namelijk geen bloed geven. Dat kan verschillende redenen hebben. Onder andere een recente reis in malariagebied, pas gevaccineerd zijn of te weinig wegen kunnen een reden zijn van afwijzing. L. R. is tevergeefs afgezakt naar de campus. ‘Ik ben geweigerd omdat ik pas een nieuwe bedpartner heb. Blijkbaar moet je vier maanden dezelfde bedpartner hebben, en dat wist ik niet’, beweert L. R..

‘Ik werd geweigerd om bloed te geven omwille van mijn nieuwe bedpartner’

Ook Heleen Van de Broek is eraan voor de moeite. ‘Ik ben geweigerd omwille van een ijzertekort. Dat is heel spijtig want ik had graag bloed gegeven. Ik had me al mentaal voorbereid op de donatie omdat ik toch wel wat schrik heb. Verloren moeite dus.’ Maar de artsen laten de geweigerde mensen niet links liggen. ‘Op de campus zelf heb ik ijzerpillen meegekregen, waardoor ik bij de volgende inzamelactie wél kan komen doneren!’ besluit Van de Broek.

Om de teleurstelling van een weigering te voorkomen, kan iedereen via de website van Bloedserieus controleren of hij geschikt is als donor. Dit door 25 simpele vraagjes in te vullen.

Ondanks de lange wachtrij en de vele bloeddonoren en vrijwilligers heerst er toch een opvallende stilte. De donoren hebben hun handen vol met in het stressballetje te knijpen. De universiteitsstudenten die geen bloed geven, lopen dan weer met een klein schuldgevoel voorbij.

Duizelig

Britt Raskin komt voor de derde keer doneren.

Een van de bloeddonoren is Britt Raskin. ‘Het is al de derde keer dat ik dit doe. Ik heb eens gelezen dat 70% van de mensen bloed nodig heeft, maar slechts 3% het geeft. Door regelmatig te doneren probeer ik ook mijn steentje bij te dragen. Vorige keer voelde ik me duizelig. Dat kwam omdat ik niet gegeten had.’ Voldoende suiker binnen hebben voor de donatie is nodig om de suikerspiegel in evenwicht te houden.

Om eventuele duizeligheid te voorkomen, wordt er gezorgd voor genoeg eten en drinken. Er is een groot dessertbuffet met cake, koeken en nog meer lekkers. Ook de nodige gesuikerde frisdranken ontbreken niet. Toch zijn er vandaag ook al enkele mensen onwel geworden. Maar moest er iemand zich écht niet goed voelen, is dat geen probleem. Er lopen namelijk genoeg dokters rond in hun herkenbare witte jas.

Achteraf krijgen de donoren een goedgevulde goodiebag. Daarin zit chips, kauwgom, appelsap en nog veel meer. Aan enkele lange tafels achteraan zitten de mensen die al bloed hebben gegeven. Zij kijken nieuwsgierig naar de inhoud van de goodiebag. ‘Het is fijn dat we dat krijgen, maar daarvoor doen we het natuurlijk niet’, zegt Stig Peeters, die al voor de derde keer bloed komt geven.

Flyeren

De eerste bloedinzamelactie in 2017 van Bloedserieus Diepenbeek was volgens de organisatie geslaagd, maar niet overdonderend. ‘Door te flyeren hebben we nog 120 mensen extra kunnen overtuigen om te komen doneren’, aldus vrijwilligster Van Droogenbroeck. Dat maakt dat er op de twee inzameldagen 511 donoren zijn langs geweest. ‘Dat is een gemiddelde opkomst’, zegt hoofdverantwoordelijke en financieel verantwoordelijke van Bloedserieus Diepenbeek Jolien Duponselle.

Ondanks het vele volk heerst er een opvallende stilte bij de bloeddonoren.

‘Onze maximale capaciteit is 300 mensen per dag, dus 600 op deze twee inzameldagen. Die maximale bezetting wordt nationaal geregeld. Hierbij wordt er gekeken naar de gemiddelde opkomst van vorige jaren. Er kan ook een equipe van 400 studenten per dag gestuurd worden, maar dat is omwille van het aantal studenten in Diepenbeek niet haalbaar. Omdat één van de twee dagen vrijdag was, kwam er wat minder volk opdagen. Dan slapen studenten uit na een TD en zijn er ook al veel terug naar huis. Maar over het algemeen zijn we tevreden’, besluit Duponselle.

De volgende inzamelactie staat gepland voor in mei. Dat zal de tweede en dus ook laatste zijn van 2017 voor Bloedserieus Diepenbeek. Naast de specifieke doelgroep van studenten kunnen andere mensen natuurlijk ook hun steentje bijdragen. Dat kan in één van de elf permanente doneercentra. Bloedserieus en het Rode Kruis blijven iedereen oproepen om te doneren, want bloed geven doet leven.

David Panis

Like what you read? Give David Panis a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.