Låt Internet sköta jobbsökandet åt dig

Det publiceras hundratals nya tjänster varje dag på Arbetsförmedlingens platsbank i Skåne län. Något arbetssökande sitter och bläddrar igenom manuellt med hopp om att hitta en ledig tjänst inom sitt område. Tidsödande och tråkigt, låt oss automatisera det där med hjälp av IFTTT (If This Then That).

För att ta del av det här krävs att du skapar ett konto på http://ifttt.com och aktiverar email-kanalen (https://ifttt.com/email)

Om du inte bryr dig om hur det fungerar, och inte känner för att lägga till andra siter än Arbetsförmedlingen (Skåne län) kan du strunta i allt nedan, och helt enkelt använda mitt färdiga recept. Du får dock byta ut nyckelordet till det du är ute efter, i mitt exempel så står det kommunikatör. Du kan även använda receptet flera gånger för att göra matchningar på mer än ett nyckelord.
Länken till recepet hittar du här: https://ifttt.com/recipes/255037-jobb-i-skane

Vi skapar ett nytt recept för att fånga upp en RSS-feed. RSS-feeden har jag hittat på lediga tjänster i Skåne län på Arbetsförmedlingens webbplats (http://www.arbetsformedlingen.se/For-arbetssokande/Lediga-jobb.html?url=-123388378%2FStandard%2FSokViaArbetsort%2FSokresultatViaArbetsort.aspx%3Fq%3Ds%2528ld%2528199%2529l%252812%2529%2529a%252820%2529%26ps%3D&sv.url=12.237ec53d11d47b612d78000171). Funkar självklart att använda andra jobb-webbplatsers RSS-feed också.

Vi drar igång och berättar vad som ska hända.
Den där stiliga RSS-feedikonen kör vi på!
Vi vill matcha nyckelord, så “New feed item matches” är det som gäller.
Här väljer jag vad jag vill leta efter, i mitt exempel blir det “kommunikatör”. I Feed URL lägger jag in Arbetsförmedlingens RSS-flöde till lediga tjänster i Skåne län.
Så! Om vi matchar kommunikatör i RSS-flödet så ska …vad hända?
Jo, jag vill ha ett email. Kan även välja att få SMS (fungerar bara med Tre och Telenor än så länge).
Ja, skicka mig ett mail…
Här låter jag det vara, ser bra ut. Jag får titeln på lediga tjänsten, innehållet och länken till tjänsten på Arbetsförmedlingens webbplats.
Så! Färdiga! Nu sparar vi det hela.
Trycker igång det manuellt för att se om något hittas nu med en gång (det körs annars automatiskt varje kvart). SE! Triggered 1 times, det betyder att vi redan hittat något!
Och där kom ett email med en gång. Kommunikatör i Lunds kommun. Inte så illa!

Mycket trevligare än att sitta och klicka sig genom jobb efter jobb som ändå inte är intressant, dessutom så garanterar jag att du fortare får reda på de lediga jobben som passar dig. Mailet med matchningen kommer dyka upp högst 15 minuter efter att Arbetsförmedlingen publicerat det på sin webbplats.
Att vara först är ibland viktigt då det ofta inte finns någon ansökningstid, utan arbetsgivaren stoppar då de anser sig ha hittat rätt personer att kalla till intervju.

Detta är absolut inte enbart för de som letar jobb, utan även för de som redan är igång i arbetslivet men inte vill stänga dörrar. De som inte har tid att varje dag sitta och lusläsa lediga tjänster, utan istället få pushat förslag till sig i mailen.

Hoppas att någon får nytta av det här