Fotografie de https://www.facebook.com/BucurestiOptimist/?fref=photo, folosita fara permisiune

300 pentru 3 ani

Reformarea Legii Electorale

Sumar

Acest articol analizeaza structura politica a Parlamentului, si propune introducerea unui Parlament bicameral, cu 100 de senatori si 200 de deputati, cu mandate de durata diferita — 5 si 3 ani respectiv.

Rolul senatorilor este sa reprezinte interesele unei regiuni pe termen lung.
Pentru acesta, propun 2 senatori/judet, alesi pe 5 ani.

Rolul deputatilor este sa reprezinte direct interesele alegatorilor, cu schimbare frecventa pentru a pastra relevanta schimbarii optiunilor
politice.
Pentru deputati, propun alcatuirea de circumscriptii de cate 50.000 de alegatori. Deputatii trebuiesc alesi in doua tururi de scrutin, similar cu alegerile prezidentiale, in fiecare circumscriptie, pentru 3 ani.

Aceste schimbari trebuie facute de guvernul interimar, si sa fie in efect pentru alegerile generale din 2016.

Analiza

Puterea politica in Romania porneste din Parlament. Pentru o reforma eficienta a societatii politice, avem nevoie de reformarea Parlamentului in sensul:

* reprezentarii vointei corecte a Poporului

* raspunderii directe a Parlamentului in fata electoratului

* prevenirii abuzului de functie in Parlament

In continuare voi analiza fiecare din punctele de mai sus, si voi
propune solutii pentru indeplini cerintele lor.

Deputatii

In sistemul electoral curent, Parlamentul reflecta vointa partidelor politice. Voturile se dau dupa indicatiile de partid, si in Parlament sunt alesi ilustri necunoscuti a caror singura calitate a fost prezenta pe un loc sus pe lista de alegeri a partidului.

Pentru reprezentarea vointei electoratului, este necesara raspundere directa. Propun pentru aceasta doua puncte: * deputatii trebuie alesi de catre 50.000 de alegatori, direct. Astfel, numarul de voturi minim pentru a intra in Parlament trebuie sa fie de 25.000.

Acest numar semnificativ de voturi va preveni intrarea in Parlament a unor oameni care nu reprezinta pe nimeni. Pentru asigurarea numarului de voturi, propun alegeri din doua tururi pentru deputati. * un termen scurt pentru mandat va forta raspunderea in fata electoratului * alegerea directa previne ascunsul in spatele unui liste de partid, iar termenul scurt aduce presiune pentru indeplinirea promisiunilor electorale. Scurtarea mandatului de la 4 la 3 ani va aduce agilitatea necesara si prevenirea fosilizarii in functie.

Senatorii

Focusarea actiunilor Camerei Deputatilor pe termen scurt trebuie contrabalansata in Parlament cu o viziune si reprezentare pe termen mediu si lung.

Acest rol revine Senatului, si acesta trebuie sa nu raspunda imperativelor imediate, pentru a putea lua decizii nepopulare dar potrivite pe termen lung.
Aceste decizii trebuie luate in perspectiva imbunatarii situatiei macroecomice pe termen mediu si lung, si senatorii trebuie sa reprezinte interesele unor regiuni intregi.

De aceea propun ca senatorii sa reprezinte regiuni intregi, cate 2 pe judet, dupa modelul camerei superioare americane. Mandatele sa fie marite, de la 4 la 5 ani, dar cu o limita de 2 mandate. Alegerile trebuie sa fie balansate, asa ca o cerinta majora este ca senatorii dintr-un singur judet sa fie obligatoriu din partide diferite — asta previne folosirea Senatului pentru rezolvarea disputelor politice, si sa ramana focusat pe adoptarea politicilor macroeconomice.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.