De Antwerpeling

Spreiden

Sinds onze ‘marketing burgemeester’ Patrick Janssens werd het een trend in Antwerpen om alles in het werk te stellen om van deze stad een soort open evenementenhal/pretpark te maken. En ja, wanneer je daar toen kritiek op had, werd je meteen als verzuurd beschouwd. Uiteraard. Kritiek is niet meer van deze tijd. Neem gerust een selfie in de McDonalds met je duim omhoog, alles is altijd prima.

De verandering (u weet nog, denken durven doen… ) die sinds het aantreden van Bart De Wever als burgemeester / zelfverklaarde Keizer Augustus is ingezet heeft deze uitverkoop, zoals ik het noem, nog meer versneld en vooral scherper gemaakt.

Eerste en vooral, in het artikel dat in De Morgen verscheen over het spreiden van vluchtelingen door Mr Duchateau (waarom hebben al die Vlaams-Nationalisten de meest bourgeoisie namen?) geen alleenstaand iets. Het kadert in een bredere strategie die al langer toegepast wordt door ons stadsbestuur.

Een strategie die er uit bestaat om de mensen die men als ongewenst beschouwt stilaan uit het straatbeeld te weren in de stad, alsook de minder zichtbare probleemgevallen of andere mensen die niet meteen economisch opbrengen. Junkies, daklozen, vluchtelingen, het oogt uiteraard niet mooi tussen al dat fraais in onze stad waar de gemiddelde toerist zich kapot komt vervelen en dan van pure ellende maar kilo’s chocolade moet gaan kopen in de paar nep-pralinezaken die het meest in’t oog springen…

Dit gaat hoofdzakelijk via de OCMW’s waarbij je steevast een woning of hulp krijgt toegewezen op voorwaarde dat je je niet in bepaalde zones vestigt. 
De zones die dan wèl aangeraden worden, zelfs nogal heel agressief worden aangeboden in feite, zijn wat men in de pers het platteland durft noemen. Maar waar men in realiteit de Noordelijke gemeentes mee aanduidt die sinds de inlijving enkele decennia terug onder rechtstreeks bestuur staan van Antwerpen.

Het gaat hier dus hoofdzakelijk om Deurne (Noord), Hoboken en Merksem. Het resultaat laat zich niet raden: wanneer een stad systematisch alle door onze politici als “ongewenst” (lees; niet kapitaalkrachtig genoeg) beschouwde mensen meer dan tien jaar in bepaalde zones dumpt, krijg je niet alleen een slechte sfeer, maar gecombineerd met een opzettelijke verwaarlozing en gebrek aan investeringen een ronduit verziekte streek. 
Ik noem het stilaan “De Goelag van Antwerpen”, de plek waar men immobiele mensen, langdurig zieken, ocmw klanten, langdurig werklozen, junkies, gezinnen met zware problemen, enzovoorts laat terecht komen zonder al te veel ondersteuning of omkadering. In een zone waar er een enorm gebrek is aan werk, winkels, handel, en zelfs infrastructuur.
En nu wil men daar dus ook vluchtelingen bij gaan spreiden uiteraard…

Meer nog, los van hetgeen waar sprake van is in dit artikel, kan je je de vraag stellen hoezeer men niet tuk is op de vrijgekomen plekken in onze stad. Het gemiddelde inkomen in Antwerpen centrum moet omhoog, zoveel is duidelijk. 
Blijkbaar zit er meer achter dan gewoon de rotte appels (want zo worden de mensen bekeken wanneer ze geen centen genoeg hebben om continue te consumeren in deze stad) verwijderen. De opzet is naar mijn mening om van Antwerpen, en bij uitbreiding heel Vlaanderen een voor-de-rijken zone te maken. Geen LEZ (lage-emissie zone) maar een HIZ (Hoge-inkomens Zone)
Waar je ofwel in de watten wordt gelegd wanneer je het goed hebt financieel, ofwel in de grijze Goelag wordt gedumpt om zonder enige hulp weg te kwijnen en wanneer je geluk hebt mag opdraven op de rijken in de stad te soigneren met een veelal onderbetaalde rotjob.

En hier komt het echt smerige soort politiek naar boven. Tegelijk met al deze moderne vormen van deportatie -want dat is het- zijn er ook andere zaken bezig. Zaken die vooral gericht zijn op projecten te laten draaien en de korte termijnswinsten op kap van de bevolking te maximaliseren. Vergis u niet, achter elke Vlaamse vlag, staat een industrieel met een business plan.

Even terzijde, de nva’ers noemen het nu herverdeling of spreiding, een termen-goocheltruuk waar menig dictator en fascistisch regime jaloers op zou zijn, gerafineerd en doordacht, maar daarom niet minder gericht op het gebruiken van de staatsstructuur om een eigen ideologie van een partij door te duwen. Hoe ging dat ook al weer? Wij dienen niet de staat, de staat dient ons? Maar ik dwaal af.

Langnek

Samen met deze politiek van spreiden en verwijderen, krijg je ook een waar bombardement aan evenementen op je afgevuurd in deze stad. 
Ook dit is iets dat kadert in dezelfde politiek, wanneer je je staat te vergapen aan de vele events in de stad, krijg je intussen op de achergrond een ware economische weerslag. Tegelijk gaan hier op bepaalde plekken mensen voor verhuizen naar betere oorden, waarna de goeie plekken ook kunnen omgevormd worden tot hotels, B&Bs of andere verblijfszaken die op toerisme gericht zijn, om het niet te hebben over de vele buitenverblijven in de stad. Waar je dan voor de ‘fun’ even kan komen genieten van Antwerpen en haar evenementen, en dan snel terug kan opkrassen naar je echte woonst.

De stad wordt als een open evenementenhal beschouwd, er gaat geen dag voorbij of er zijn wel zeilraces, marathons, reuzenstoeten, vuurwerk, muziekfestivals (en of je nu wil of niet, je zal het horen), maar ook bierproeffeesten, culinaire happenings, de Zomer van Antwerpen, wielerwedstrijden, … en ga zo maar door, de evenementen in Antwerpen zijn zo overdadig dat het haast een industriële machine is die continu de brood-en-spelen uit moet blijven produceren.

Op zich, heb ik niks tegen een stad die af en toe een evenement doet. Een stad moet leven, bruisen en daar mag zeker een feestje bij…. de overdaad is echter zo veelvuldig dat je je kan afvragen of we echt elke week moeten lastig gevallen worden het hele jaar door.

Een “zomer van de rust” in Antwerpen zie ik niet zo meteen gebeuren (daar zit geen geld in, want dat zou enkel de eigen bevolking ten goede komen, en daar is men niet mee bezig). 
Zolang er maar horden toeristen op afkomen is’t allemaal in orde zo lijkt het wel — winst als enige doel. 
Want voor de lokale bevolking is het meestal geen feest, eerder pure overlast. Wat niet wil zeggen dat ik zelf ook niet eens kan meedoen met iets, uiteraard… De strategie erachter is echter iets dat me zwaar begint te storen. Zeker in combinatie met de ‘spreiding’ die bepaalde sujetten binnen de partij N-VA willen toepassen.

De stad wordt op deze manier een soort Efteling: een afgebakend terrein waar je letterlijk en figuurlijk moet betalen om binnen te mogen komen gapen naar de attracties en de leuke evenemtenen die worden onderhouden, maar waar de bewoners niet meetellen (tenzij ze in een hotel, of dure loft zitten die door een van de projectvrienden werd neergepoot).

Wat ik niet begrijp is dat een partij die de burgemeerster levert, en er prat op gaat “ons volk” (wie dat ook moge wezen) te verdedigen, al vlaggenzwaaiend ‘t Stad uitverkoopt aan projectbaronnen en evenementen organisaties.

Er zit duidelijk een strategie achter: alle mensen die bij het OCMW komen aankloppen worden systematisch “aangeraden” met stevige hand, om naar een randgemeente te verhuizen, men gaat er ook vanuit dat daar geen investeringen nodig zijn (tenzij er een projectboy een nieuwe grijze blok kan zetten om nog meer opstapelmensen in op te bergen).

Terwijl, in schril contrast, het in de binnenstad altijd leute en plezier is… een festijn met oesters, toeristen in dure boetieks en lounge bars op elke mogelijke gezellige plek, afgewisseld met de ene blitze auto na de andere. Deze gezellige plekken worden één voor één ingepalmd door Nederlanders en projecten die blijkbaar een duwtje in de rug krijgen van onze eigenste Keizer Augustus. Terwijl je verder in de echte cultuurwereld moet liggen bedelen bij de bevolking om überhaupt nog te kunnen blijven voortbestaan (zolang je niet op een podium staat te swingen met een BV, krijg je niets, ook dat is Vlaanderen).

Het volk, waar onze Keizer Augustus ooit zo voor leek te strijden, is niks meer dan een melkkoe voor deze partij, haar vlaggen zijn niet meer dan een leeuwvormige gimmick, een toneelattribuut bijna, om nog een paar goedgelovige rechts-nationalisten aan zich te binden — hetzelfde soort volk dat zich identificeert met (fake)Vlaanderen maar weldra misschien zelf moet verhuizen wegens “niet elitair genoeg”… helaas worden deze mensen ook voor aap gehouden door een partij die zich in het staats-, en stadsapparaat heeft weten te wringen en dat nu schaamteloos gebruikt om zelf rijker te worden en hun Nederlandse en Vlaamse industrievrienden te helpen. Een partij die handig in de leemte is gesprongen die de SP.a hier achterliet.

Efteling

Een stad moet in deze ‘visie’ dus een soort toonzaal worden, een showroom waarbij de historische gebouwen moeten dienen als vermakelijk decor. Waar platcommerciële evenementen ter vermaak van toeristen moet dienen.

Waarom gaat men binnenstad van Antwerpen niet ommuren en er inkom vragen nadat men alle armen, zieken, bejaarden en politieke opposanten heeft verwijderd? 
Misschien is dat de volgende stap in dit plan …

Je kan er meteen ook een partnership met de Efteling of andere pretpark voor aangaan, om de gebouwen beetje op te smukken in een bepaalde stijl en allerlei soorten straatentertainment te organiseren ter vermaak van diezelfde Hollandse toeristen die onze stad innement en de meeste handelszaken bezitten (bij monde van onze burgemeester die het hen absoluut het hun zin wil maken, ook al moet hij daarvoor de oorspronkelijke Antwerpenaren een hak voor zetten …).

In enkele decennia tijd, zal Antwerpen op deze manier volledig zijn uitverkocht, met enkele historische gebouwen (die paar die nog niet zijn omgebouwd tot een hotel, zoals aan de Handelsbeurs) als decor voor een niet-aflatende stroom vlaggenzwaaierij, nepcultuur en consumerisme.

De politic zijn intussen vooral bezig met zichzelf te verheerlijken, en desnoods voor de zoveelste keer nog een eigen gecreëerd ‘heet hangijzer’ als gespreksonderwerp naar voren te schuiven.
Het ontAntwerpen van Antwerpen gaat inmiddels onverminderd voort.

Wat ooit begon met een McDonald’s tegen onze kathedraal, gaat inmiddels verder met diezelfde zeilraces, marathons, 10 Miles, eindeloze reeksen festivals, bierproeverij, stoeten, massahysterie, wielerwedstrijden, … te veel zelfs om op te noemen.

Het lijkt wel of je in een stad woont die stilaan het equivalent van het Cowboydorp in Bobbejaanland wordt, waar alle ziel, alle inhoud en alle mensen die er rondlopen enkel dienen om te consumeren en hetgeen ze in hun portefeuille hebben op te souperen… terwijl de bewoners (zeker wanner ze arm zijn), liefst in De Goelag worden gedumpt in een uitzichtloze grijze jaren ’70 blok in het Noorden tenmidde een schrijnende verkeersellende.

De vergelijking met Noord-Korea is niet veraf meer, waar je ook winkels hebt voor de buitenlandse diplomaten om Westerse spullen te kopen, maar verder alles nep is, en de lokale bevolking ja moet knikken en in grijze blokken leeft, en mag blij zijn met een job van de staat of het bedienen van toeristen.

Durf vooral geen kritiek hebben op dit regime dat systematisch de vlaamse vlag misbruikt om hun eigen bevolking de stad uit te jagen (of te deporteren via OCMW, oeps nee… spreiden…) naar wat men dan in de pers “het platteland” noemt. In realiteit wil men een Vlaanderen-voor-de-rijken… en wil men in de historische steden enkel de hele rijke burgers en toeristen, terwijl alle andere “ongewensten” met geraffineerde systemen worden naar buiten gefilterd.

Dit is niet meer onze stad, maar de stad van een medogenloze uitverkopersbende die het enkel doet voor korte termijnswinst, het zielige is dat de mensen die deze boel hebben opgestart, nu een groot deel van de oppositie vormen en bijgevolg geen haar beter zijn...

Zwaai intussen maar lekker verder met de heupen op een zoveelste festival.

Er zijn er genoeg deze zomer, drink er ook nog wat bier bij en je vergeet al je zorgen. Misschien drink je zelfs genoeg bier en door vrijwilligers ingeschonken cocktails (want niets is gratis hier zoals u weet, behalve arbeid voor de stad) om nog te onthouden op wie je nu weer had gestemd.
Nog een paar jaar, en we kunnen als Antwerpenaren aan de kassa inkom betalen om onze kathedraal nog eens te mogen bekijken, alwaar de Hollandse gids ons wegwijs zal maken…nog een paar jaar en de partijen die deze stad hebben uitverkocht zullen zeggen dat hun opzet niet gelukt is, waarna ze met een dikke bankrekening gaan zetelen in de raden van bestuur van dezelfde projectbedrijven die ze rijk hebben gemaakt met dit crony-bestuur, de naam kapitalisme zelfs niet waardig,…

Ik hou nog van mijn stad, maar ik spuw op uw vlag, want uw vlag dient enkel uzelf.

deadeyes

gerelateerd artikel:

https://www.demorgen.be/binnenland/antwerpen-wil-vluchtelingen-de-stad-uit-b04de4a5/

Like what you read? Give deadeyes a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.