De Vlaamse ‘neutrale’ overheid

Vandaag was er (28 augustus 2017) heel wat te doen over Amina, een moslima die met foto op een vacature verscheen van de VDAB.

Prompt werden de reacties op de twitter-post die de vacature aankondigde overstelpt met de gebruikelijke kleinzielige (en vanuit 1 bepaalde politieke faceboek groep georchestreerde) reacties. 
Het HLN-niveau waarbij je meteen de racisten, zogenaamde nationalisten en andere toog-meningen te horen krijgt, gemixt met de nodige slogans van N-VA’ers uit een of andere onooglijk dorpje.

Dit is misschien een goede gelegenheid om de vele politici (ook van zichzelf “links” situerende partijen trouwens) even iets uit te leggen over een “neutrale overheid”. Want deze walgelijke term kwam telkens weer terug.

Eerst en vooral wil ik meedelen dat ik tegen de staat ben (ik zie het nut niet in om een hoop land af te bakenen en de mensen die daar binnen wonen te nummeren en tax te laten betalen zoals in de middeleeuwen… er zijn andere manieren om een maatschappij richting te geven), ik ben ook tegen VDAB en tegen de manier waarop deze overheid met jobs om gaat. 
Maar ik tracht even buiten mijn hokje als anarchist te denken, en mee te gaan in het Vlaamse verhaaltje.

Wat is er mis met deze vacature en de reacties?

Een overheid is per definitie NIET neutraal. Basta. 
Een entiteit die zichzelf als een overheersende macht opstelt en zelfs gewapenderhand een deel van uw inkomsten eist elk jaar (belastingen) en wanneer u iets verbruikt, koopt, leent of van een dienst gebruik maakt, is natuurlijk niet neutraal. Ze hebben als overheid wel degelijk een mening, een standpunt: ze zien hun onderdanen en inwoners als inkomsten, en te manipuleren ondergeschikten.

Een “neutrale overheid” is niet meer dan een gimmick, een PR-stunt, een soort van synoniem met de zichzelf aangemeten identiteit. (Tip: wanneer iemand van een Vlaamse inslag over “identiteit” begint, … ren dan weg)

Deze overheid gaat daarenboven ook nog eens jobs voorzien om hun diensten te verlenen (in dit geval zelfs bij VDAB, waar men mensen als wandelende buidels met subsidie behandelt en meer en meer een instrument is geworden om mensen te kunnen schrappen en in de armoede duwen teneinde meer goedkope werkkrachten te voorzien voor foute ondernemers).

Deze overheid plaatst dan een vacature en zet er een foto bij van een medewerkster. Deze dame droeg, zoals zovelen die bij de overheid werken, een hoofddoek. Voor hetzelfde geld had het iemand geweest die “Bart” noemde en een appel aan het eten was, of een “Hilde” die net een zelfgebreide trui aan had.
Maar in dit geval was het toevallig iemand met een hoofddoek. 
En dat laatste is blijkbaar zo not-done dat er dan veel kritiek komt van 50'ers en gefrustreerde nitwits … die dan een “neutrale overheid” eisen.

Waar zit die neutrale overheid bij het misbruiken van onze openbare plaatsen? Waar zit deze drang naar neutraliteit wanneer ik als 40+’er bij een van hun jobs solliciteer? Of zonder diploma toch tracht te werken bij de overheid? Of waar zit men wanneer het gaat over milieubewust omgaan met de middelen (een ambtenaar in een vervuilende dieselwagen bv.)?

Waar zit deze neutrale overheid wanneer er (ook voor vdab trouwens) helpdesk diensten worden opgezet in onder-aanneming, waar veelal migranten zitten te werken aan een schandalig laag loon?

Mag het niet gezien worden? Mag men geen realiteit fotograferen? Of moet men een acteur inhuren, … blank, 25 jaar, mooie glimlach… neutraal. Terwijl er allerlei diverse soorten mensen werken voor de overheid?
Het probleem is niet de foto, noch de mevrouw die er op te zien is met een hoofddoek en die wel echt voor VDAB werkt, neen, het probleem is deze misdadige overheid die blijft volharden (onder sturing van het N-VA/openVLD regime) in de boosheid om mensen tegen elkaar op te zetten.

De reactie die men wìl horen is er een van verdeeldheid, racisme en afgunst.
“Waarom moet die ******* daar met haar stomme *****ndoek op die foto staan?” en dat soort uitspraken… 
Vergis u niet, deze bestuursvorm teert op dat niveau van verrotting en neergang. Veelal als afleiding van de echte zaken die fout lopen op de achtergrond (ons vergiftigd voedsel, budget, echte koopkracht….)

En terwijl op bepaalde diensten soms in vast dienstverband maar vaak bij interimcontracten bij een onderaanneming van een onderaanneming van een onderaanneming mensen van allerlei pluimage moeten werken aan 5 à 9 euro per uur netto, gaat men zeuren over het feit dat deze mensen vooral niet op de foto mogen, aangezien dat niet “neutraal” is. Wie had je dan gedacht dat er uw telefoon opneemt als u naar zo’n dienst belt? Of wie denkt u dat de overheid aanwerft om bv. uw park schoon te maken (om maar één voorbeeld te nemen). Allemaal ingenieurs die in Hove of Leuven wonen, blank, 25 jaar en fotogeniek zijn? 
Neen, daar zie je allerlei mensen die tot de reële wereld behoren.

Wel, ik heb graag een subjectieve overheid, een overheid die er misschien openlijk en eerlijk voor zou uitkomen dat ze liever geen moslims of mensen met een andere achtergrond aanwerft. ‘t Zou niet tof zijn, maar wel eerlijker.
Hel, waarom niet, gooi ze meteen allemaal op straat en maak plek vrij voor de vele Vlaamsche werklozen… niet? Want da’s eigenlijk wat men wil denk ik… da’s eigenlijk waar men naar stuurt. Maar geef het dan tenminste toe, in plaats van jullie als verkapte Gestapo’s te verstoppen achter termen zoals “neutraliteit” of “identiteit” of “waarden”. Want deze waarden zijn enorm ver zoek in deze maatschappij waar jullie armoede cultiveren om alle ‘lager’ mensen tot jullie slaven te maken. 
En met lagere mensen bedoel ik iedereen die niet tot de hogere middenklasse behoort en in de weekends met Vlaamsche pothelm op het hoofd gaat pochen met hun stoere rechtse hardwerkende houding tegenover hun gelijkgezinde vriendjes, waarna ze naar hun Faceboek groepen gaan om de volgende “vreemdeling” aan te vallen. “ ‘t Is tegen de onderdrukking meneer”. Yeah right.

Moest er ooit een onafhankelijk Vlaanderen komen, mag u die neutraliteit al vast in jullie achterwerk omhoog duwen, samen met die nep-vlag en dat achterlijk volkslied zonder volk.

(was dat neutraal genoeg?)