Hi Debby,
Nancy Moorman
1

Hey Nancy,

Het verbaast me dat ik zoveel Nederlanders aantrek met dit stuk. Veel van mijn Vlaamse collega’s hebben de indruk hebben dat het bij jullie allemaal wel vlot verloopt op dat vlak.

Ik ben het met je eens dat er meerdere factoren zijn die het moeilijk kunnen maken om een creatief beroep uit te oefenen. In dit artikel wou ik dan ook vooral ingaan op een factor die we zelf in de hand hebben: het idee dat boosaardige opdrachtgevers de oorzaak van alle ellende zijn zodat we geen verantwoordelijkheid opnemen voor ons imago van hobbyclubje.

Websites als Fiverr zijn een perfect voorbeeld van hoe creatieven zichzelf de das om doen. De enige manier om ervoor te zorgen dat het bedrijven niet meer lukt om een logo te scoren voor € 20 is door respect te hebben voor ons eigen vak en niet op zo’n vragen in te gaan. Maar dat vergt inderdaad engagement van de hele sector. Anders werkt het niet.

Zoals je zelf al aanhaalt zijn opdrachtgevers die op zoek zijn naar zo’n goedkoop logo sowieso niet de klanten die bereid zijn om een eerlijke prijs te betalen. Wanneer je zo’n opdracht uitvoert en nadien een correcte prijs wil aanrekenen gaan ze ervandoor. Daar bouw je geen carrière mee uit. Laat hen dus maar zitten met hun prefab-rotzooi zodat wij kunnen werken voor opdrachtgevers die creativiteit en vakkennis wél naar waarde schatten.

Want het wordt inderdaad steeds gemakkelijker voor leken om het allemaal zelf te doen: schrijven, fotograferen, ontwerpen, websites bouwen. En de resultaten zijn er ook naar. Het is óók onze taak om opdrachtgevers ervan te overtuigen dat creatief werk een investering is waar hun bedrijf baat bij zal hebben. Dat amateuristisch werk hen meer schade berokkent dan dat het hen nieuwe klanten oplevert.

En een carrière als die van Massimo Vignelli zal je niet vaak meer tegenkomen. Technieken evolueren razendsnel en er is veel meer concurrentie. Een situatie waarin élke zelfstandige goed en lang kan leven van zijn vak lijkt me dan ook niet haalbaar. Maar daardoor voor een hongerloon gaan werken zal de perceptie niet veranderen. Integendeel: het doet ons wanhopig overkomen.

En van wanhoop wordt geprofiteerd.