Toad for Oracle Kullanım İpuçları

Yavuz Demirok
4 min readNov 19, 2021

--

Toad, Oracle veritabanlarına bağlantı yapabilmemizi sağlayan, aynı zamanda ilişkisel olan veya ilişkisel olmayan veritabanları üzerinde işlemler yapabildiğimiz bir veritabanı yönetim aracıdır.

Toad kullanırken kullanımı kolaylaştıracak, uygulama kullanımını hızlandıracak bazı pratik bilgilerden bahsedeceğim.

1. Otomatik Değiştirme: Kullandığımız sorgu, tablo isimleri veya sık kullanmamız gereken fonksiyonlar için kısa bir anahtar tanımlayarak toad editor üzerinde belirlediğimiz anahtar kelimeyi yazarak otomatik değiştirme işlemi yapabiliriz.

View → Options → Editor → Auto Replace kırılımında aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir tanım yapabiliriz. Yeni bir tanım yapabilmek için Add butonuna basılarak Value ve Replace With değerleri girilmeli ve ardından OK butonuna basarak kaydedilmelidir.

View — Options — Editor — Auto Replace

Toad Editor içerisinde “ss” yazıp Boşluk veya Enter tuşuna bastığımızda “select * from” olarak değişiklik yapılmış olacaktır.

Auto Replace

2. Sorgu Satırını Kapatıp/Açma : Toad Editor’de bazı yazılım uygulamalarında olduğu gibi başına çift çizgi “--“ yazılan kavram pasif hale getirilebiliyor. 1 satırdan daha uzun olan sorgularda özellikle test yaparken bazı satırları açıp kapatarak deneme yapmak gerekebiliyor. Bu durumda çift çizgiyi elle yazmak yerine CTRL + B tuşlarına basarak yapabiliriz. Kapalı bir satırı geri açmak için ise CTRL + SHIFT + B ye basarak satırı açabiliriz.

CTRL + B → — select * from TEST_TABLE.DATA1

CTRL+SHIFT+B → select * from TEST_TABLE.DATA1

3. Büyük/Küçük Harfe Çevirme : Sorgunun tamamını veya sorgudaki bazı alanları küçük veya büyük harfe çevirmek gereken durumlar olabiliyor. Bazen küçük harflerle girdiğimiz bir kelimeyi silmeye gerek kalmadan büyük harfe çevirebiliriz. Sorgu içerisinde büyük veya küçük harfe çevirmek istediğimiz alanı seçili duruma getirdikten sonra CTRL + U yaparak büyük harfe, CTRL + L yaparak küçük harfe çevirebiliriz.

Bu sorguda kalın yazı ile belirlediğim alanı seçili duruma getirdikten sonra;

select * from TEST_TABLE.DATA1 → CTRL + L → select * from TEST_TABLE.data1

Bu sorguda alın yazı ile belirlediğim alanı seçili duruma getirdikten sonra;

select * from TEST_TABLE.data1 → CTRL + U → select * from TEST_TABLE.DATA1

4. Sorguyu Otomatik Formatlama : Toad Editor de uzun veya karmaşık yapıda yazılan sorguları, sıralı ve düzenli hale getiren bir özelliktir.

Örneğin aşağıdaki gibi bir sorgu yazdığımızı düşünelim (daha karmaşık ve uzun bir sorgu da olabilir);

format code

Sorguyu otomatik olarak düzenleyebilmek için tool üzerinde görünün “Format code” butonuna bastığımızda yazdığımız sorgu aşağıdaki şekilde görünecektir. Daha uzun sorgularda bunun farkı daha net görünmektedir.

5. Kullanıcı Ayarlarını Başka Bilgisayar’a Taşıma: Bir bilgisayardan başka bir bilgisayara Toad kullanıcı ayarlarınızı, kayıtlı bağlantı ayarları ile kullanıcı adı ve şifreler, bu özellik ile kolayca taşınabilmektedir.

Mevcutta kullanılan Toad’dan kullanıcı ayarlarını backup dosyası olarak almamız gerekir. Bu backup dosyasını yeni pc deki toad’a import ederek tüm ayarlarımızı taşıyabiliriz.

Toad ana ekrandayken Utilities → Copy User Settings seçerek açılan ekranda backup file’ın kopyalanacağı adres seçilir ve export işaretlenerek kopyalama yapılır.

Yeni bilgisayarda ayarlarımızı taşımak istediğimiz Toad uygulamasında Utilities → Copy User Settings seçerek açılan ekranda import işaretlenir ve diğer bilgisayardan aldığımız ayarlar dosyası seçilerek yeni bilgisayara taşıma işlemi yapılır.

6. Hücrede Uzun Rakamların Tam Görünmemesi: Bazı tabloların rakamsal değer içeren alanlarında aşağıdaki gibi uzun haneli değerler görünebilir. Toad’da sorgulama yaptığımızda bu değerlerin hücrede açık halini görmek istediğimizde aşağıdaki ayarları kullanabiliriz.

Scientific Notation

View → Toad Options → Data Grid → Data sekmesindeki “Display large numbers in Scientific Notation” seçeneğinin başındaki Tick işaretini kaldırmamız gerekiyor. Bu işareti kaldırdıktan sonra yeni bir Toad Editor sayfası açarak yeni sayfa üzerinden sorgulandığında bu alanlardaki değerlerin uzun sayısal değerleri tablolarda görünecektir.

Display Large Numbers

7. Sorgunun Arka Planda Çalıştırılması: Toad Editor’de yazdığımız bazı sorguların dönüşünü almak biraz vakit alabiliyor. Bu sorgu dönene kadar aşağıdaki gibi processing ekranı geliyor ve diğer editor üzerinde çalışmamızı engelliyor. Bunun arka planda çalışıp buradaki sorgu işlemeye devam ederken farklı editor de çalışabilmemiz için Toad’da aşağıdaki gibi ayar yapabiliriz.

View → Toad Options → Oracle → Transactions → Execute queries in threads seçilmelidir. Sonrasında yapılan tüm sorgulamalar arka planda çalışacak ve farklı editor üzerinde işlem yapabilir olacağız.

Execute queries in threads

--

--