За проблемите с хормоните: причини, симптоми и превенция


Хормоните са химически вещества, които носят важна информация за функционирането на тялото. Дисбаласирането на хормоните води до множество неприятни симптоми и здравословни усложнения.

Натовареното ежедневие, стресът, неправилното хранене, вредните химикали и вещества, които ни заобикалят, са фактори и предпоставки за хормонални нарушения както сред млади, така и сред хора в напреднала възраст. Добрата здравна, физическа и хранителна култура са начин да предотвратим подобни смущения или да подпомогнем вече започнатото медикаментозно лечение.

Тази статия има за цел да ви информира относно различните проблеми, които хормоналните смущения могат да предизвикат и да предложи природни и натурални методи за справяне с проблема, но не е заместител на лекарското лечение.

Какво са хормоните?

Хормоните са биохимични съединения с голяма биологична активност — малки количества от тези вещества оказват мощен регулаторен ефект. Често са представяни като “химическите вестоносци” на тялото — те се отделят от специални жлези и се транспортират директно в кръвта. По този начин се предава важна информация относно започване, спиране или моделиране на почти всички физиологични процеси, познати на медицината (растеж, развитие, метаболизъм, настроение, поведение, регулация на имунната система и други.)

Отделянето на хормоналните вещества става чрез действието на ендокринната система, която включва хипофиза, щитовидна жлеза, тимус, надбъбречни жлези, околощитовидни жпези, полови жлези, задстомашна жлеза, епифиза.

Поради свързаността на химичните реакции в организма, най-лекият дисбаланс на един хормон секретиран от дадена жлеза, може да даде лошо отражение на цялостното ни здравословно състояние и да се прояви с различни симптоми.

Какви са симптомите на хормоналния дисбаланс?

Симптомите на хормоналните нарушения са разнообразни и варират за различните заболявания. Едни от най-честите симптоми на хормонален дисбаланс са:

 • Нередовен месечен цикъл (безплодие)
 • Покачване на тегло или драстично отслабване без промяна на диетата
 • Промени в апетита
 • Проблеми с храносмилането
 • Неутолима жажда
 • Изпотяване със специфична миризма
 • Сърцебиене
 • Обилно потене
 • Депресия и тревожни състояния
 • Безсъние, нарушения на съня
 • Проблеми с паметта
 • Намалено либидо
 • Кървящи венци
 • Косопад, проблемна кожа

В случай че срещнете познати симптоми е добре да си направите изследвания и да се консултирате с ендокринолог. В следващите редове ще обясня, какви са най-честите причини за объркване на хормоните и има ли начин да предотвратим подобни смущения.

Защо хормоните се объркват?

Трудно е да се определят всички причини за объркването на хормоните. Едни от най-разпространените състояния свързани с дисбаланс на хормоните са аменорея (липсваща менструация) , естрогенна доминантност, поликистоза на яйчниците, нисък естроген, занижен тестостерон, хипотиреоидизъм, базедова болест (болест на Грейвс), адренална умора, диабет). Менопаузата също е вид хормонално нарушение, което се приема за нормално, но може да се повлияе от промени в начина на живот.

Повечето от тези заболявания се отключват от стрес, забързан начин на живот, прекомерното излагане на химикали, емоционална и/или физическа преумора. Тютюнопушенето, честата употреба на алкохол и хората с наднормено тегло също са едни от най-често страдащите от хормонални смущения.

Разбира се, има и хора с генетично предразположение към дисбаланс на хормоните, но дори техните симптоми могат да бъдат подобрени с промени в начина на живот, балансиран спорт и правилен режим на хранене.

Как да балансираме хормоните си ?

 1. Балансиран прием на мастни киселини

Много от нас са чували за Омега 3 и Омега 6 мазнините, но често забравяме, че тяхното съонтошение е важно, а не просто приемът им.

Омега 3 мастните киселини са група от 9 полиненаситени мастни киселини. Три от тези мастни киселини са от особено голямо значение за човешкия организъм — единственият начин да ги набавим е чрез храната или с хранителна добавка. Това са:

 • Алфа линоленична киселина (АЛК / ALA);
 • Ейкозапентанова киселина (ЕПК / EPA);
 • Докозахексанова киселина (ДХК / DHA).

Омега 6 мастните киселини са група от 10 мастни киселини, от които отново се срещат 3 незаменими за организма мастни киселини:

 • Гама-линоленична киселина (ГЛК/GLA);
 • Линолеична (линолова) киселина (ЛК/LA);
 • Арахидонова киселина (АрК/АrА);

Факт е че няма универсална диета, която е подходяща за всеки, но наличието на разнообразие от мастни киселини е необходимо за множество органи и функции в орагнизма, сред които и хормоните.

Небалансираният прием на Омега 3:6 мастни киселини, може да причини хормонални смущения и да влоши симптомите на хора, страдащи от хормонален дисбаланс.

В съвременната хранителна култура преобладават студено-пресования зехтин, олиото, растителните мазнини, които са източници главно на Омега 6 мазнини. Макар и да е общоприето ,че зехтинът и растителните мазнини имат полезни свойства, често се увличаме в тяхната употреба, с което нарушаваме правилното съотношение на Омега 3:6.

Университетът в Пенсилвания наскоро открива, че съотношението на Омега 3:6 е диетата на предшествениците ни е било 1:1, а сега пропорциите са 1:10 в полза на Омега 6. Учените правят изследвания , за да докажат че основната причина за множеството заболявания в Америка се крие именно в нарушения прием на мазнини.

Прилагам списък с 15 храни и добавки, които са най-богати на Омега 3 мастни киселини, за да улесня включването им във вашата диета.

 • Скумрия: 6,982 мг за 80 г
 • Рибено масло от сьомга: 4,767 мг за 1 чаена лъжичка
 • Масло от черен дроб на треска: 2,664 мг за 1 чаена лъжичка
 • Орехи (накиснати поне 8 часа): 2,664 мг за 1/4 купичка
 • Семена чия: 2,457 мг за 1 чаена лъжичка
 • Херинга: 1,885 мг за 80 г
 • Сьомга (дива): 1,716 мг за 80 г
 • Ленено семе (сурово): 1,597 мг за 1 чаена лъжичка
 • Риба тон: 1,414 мг за 80 грама
 • Бяла риба: 1,363 мг за 80 грама
 • Сардина: 1,363 мг за 1 консерва
 • Конопено семе: 1000 мг за 1 чаена лъжичка
 • Аншоа: 951 мг за 60 г
 • Ферментирала соя: 428 мг за 1/4 купичка
 • Пилешки жълтък: 240 мг за 1/2 купичка

За тези, които се притесняват от съдържанието на живак в рибните продукти — вредата от неконсумирането на есенциални мастни киселини от двете групи е по-голяма, от вредата от консумирането на риба, която съдържа минимални количества живак.

Ядките също са добър източник на мазнини, но, за да са полезни, те трябва да се накисват определено време преди консумация — в противен случай натоварват перисталтиката, откъдето получаваме обратен ефект.

2. Пробвайте адаптогенни билки

Позволявам си да 'открадна' официалната медицинска дефиниция за адаптогенните вещества от сайта на bb-team, а именно:

“Адаптогените са нов клас метаболитни регулатори, които увеличават способността на организма да се адаптира към промени и стресори в заобикалящата го среда, така че да избегне щетите от тях, независимо дали са с физична, химична или биологична природа.”

Не е случайно, че в последните години адаптогенните билки набират скорост в лечението на различни хронични заболявания и резултатите са положителни. Множество медицински проучвания, направени между 1998 и 2012 г., доказват ефективността на адаптогенните билки за лечението на диабет, както и за стимулирането на нормалната функция на щитовидната жлеза.

Една от любимите ми адаптогенни добавки с високо количество GLA (Омега 6 Гама-линоленовата киселина), е маслото от пореч (borage oil). Тя е страхотна добавка за жени в менопауза или дами с нередовен цикъл; за мъже, които са подложени на високи нива на стрес. Проучванията показват, че GLA може да спомогне за балансиране на нивата на прогестерона в тялото. Набавянето на необходимото количество GLA с храната е трудна мисия, затова добавката от пореч е прекрасно решение.

В случай, че се налага да прибегнете към контрацептиви заради болезнена менструация или нередовен цикъл, опитайте да включите масло от пореч. Редица медицински изследвания доказват благоприятното му влияние върху хормоналните смущения. Ако симптомите ви изчезнат и се чувствате добре, синтетичните контрацептиви, които предприемате за да си осигурите редовна менструация вече може да останат на заден план. Дискутирайте темата със своя акушер-гинеколог.

Друга много популярна билка е “Трибулус терестис” — тя е позната сред мъжете, като стимулатор на либидото и помощник за производството на тестостерон. Приемът от жени на “Трибулус терестис” при необходимост, се свързва с балансиране на хормоните, регулиращи месечният цикъл (обратно на схващането, че ще завиши нивата на тестостерон).

Макар че са хранителни добавки, маслото от пореч и “трибулус терестис” не се препоръчват за бременни жени (хормоните по време на бременност се балансират по друг начин). Приемайте добавката както е указано на опаковката и най-добре се консултирайте с лекар, за да обсъдите нежелани взаимодействия с други лекарства.

4. Откажете се от козметиката, тежките химически препарати, променете начина си на живот

Химикалите от козметиката, която ползвате, преминават през кожата и стигат до кръвообращението — за да се пребори с вредните вещества организма заема защитна позиция и се подготвя за 'битка' с лошите химикали. Това разбира се води до стрес. Дори любимата ви ролка против изпотяване може да бъде заподозряна като фактор за хормонални смущения. Козметиката без парабени и с неутрален мирис е добър избор. Опитайте се да използвате перилни препарати без химикали, подходящ избор са предназначените за бебета прахове и гелове за пране. Въпреки това, винаги следете реакцията на тялото си — хипоалергенен препарат, може също да накара тялото ви да реагира.

Не използвайте химически препарати за почистване на фурната и кухненските уреди. На пазара има достатъчно алтернативни варианти за почистване на основата на маслиново масло или други натурални продукти, които почистват също толкова добре, но са с грижа за околната среда и вдишването на частиците от химикалите няма да стресира организма ви излишно.

Сменете пластмасовата бутилка за вода, със стъклена и избягвайте съхранението на храна и вода в пластмасови съдове, както и тяхното нагряване.

При всяко ходене в супермаркета ви връчват касовата бележка. Все още има касови апарати, които използват мастило, което съдържа веществото Бисфенол А (промишлен химикал, за който се смята, че вреди на множество функции в организма). Спестете си докосването на бележката, за да си спестите досега с този химикал — дори в малки количества той може да подейства токсично на организма ви.

5. Изследвайте нивата си на витамин Д3 и закупете добавка, ако е необходимо

Ако работите в офис, по цял ден сте на закрито и слънчевата светлина не ви достига, най-вероятно нивата ви на витамин Д3 са занижени.

Проучванията показват, че витамин Д3 е необходим за имунната система, влияе на храносмилането, играе важна роля в секрецията на инсулин, а значението му е много-по важно, отколкото се е смятало преди. Изследванията от 2002 година са показали, че препорачителната дневна доза за витамин Д3, може би е леко занижена, тъй като Витамин Д3 е необходим за множество процеси в организма. Последните проучвания от 2016 пък показват връзката между Витамин Д3 и болести на сърцето, а връзката между липсата на достатъчно количество Витамин Д3 и диабет при хора, които нямат наднормено тегло също се констатира през 2016 година след проучване на медицинския университет в Пенсилвания.

След като направите кръвни изследвания, консултирайте приема на добавка със своя личен лекар — важно е да знаете колко единици са ви необходими, за да върнете витамин Д3 в нормите и да не предозирате организма.

6. Спрете алкохола, цигарите и кафето поне за три месеца, а впоследствие се старайте да ги приемате в занижени количества

Алкохолът, цигарите и кафето са често употребявани, но са особено противопоказани в период на изчистване на организма и връщането на хормоналния баланс. Кофеинът влияе на централната нервна система. В малки дози кафето може да не пречи на някои хора, но повечето от нас често прекаляват с броя на кафетата, а качественото кафе определено не 'вирее' в кафе машината, разположена в близост до вашия офис. В случай, че сте решили да балансирате хормоните си, преустановяването на кафето е задължително! Може да го замените с плодов или зелен чай, с по-ниско съдържание на кофеин.

Алкохолът влияе на черния дроб — орган, свързан с още 400 функции в човешкото тяло. Прекомерната употреба на алкохол може да стане причина за проблеми с панкреаса; води до депресия и тревожност, пречи на усвояването на определени хранителни вещества и натоварва нервната система. Освен всичко това ежедневната консумация на алкохол може да доведе до проблеми с хормона естроген.

За вредата от тютюнопушенето може да прочетете навсякъде. Всички скорошни проучвания сочат, че освен останалите си негативни влияния цигарите водят и до смущения в хормоналния баланс.

7. Тренирайте често, но заложете на кратките тренировки

Физическата активност е важна част от връщането на хормоните в норма. Много е възможно един здрав човек, който рязко смени начина си на живот и започне да тренира прекалено усилено, да завърши освен с физически травми и с хормонален дисбаланс. Това се случва най-често при жени/мъже, които си поставят прекалено високи цели (например сваляне на 10 килограма за месец), започват се изтощителни, многоразови тренировки и небалансирани хранителни режими с рязко намаляне на въглехидратите и мазнините. Организмът възприема това като 'стрес' и нивата на кортизол могат рязко да се завишат, което да повлияе на останалите хормони, важни за нормалната работа на организма.

В дългосрочен план, при правилно трениране, след циклично натоварване се наблюдава усъвършенстване на механизмите на нервно — хормонална регулация. Увеличават се синтетичните възможности на ендокринните жлези, което позволява при изпълняване на физически натоварвания по-дълго да се поддържа високо хормонално ниво за осигуряването на мускулната дейност.

Интервалните тренировки са прекрасно решение за всички дами, които искат да си върнат килограмите, без да стресират организма прекалено много, както и за мъжете, които се нуждаят от тестостероново покачване и покачване на мускулна маса. За покачването на тестостерона са важни и силовите тренировки с тежести.

Тъй като в тази статия ние говорим за балансирането на хормоните, за вас е важно да разберете, че с такава цел не е хубаво да подлагате организма на дълги и продължителни тренировки, които изтощават и стресират организма.

За старт, заложете на високо интензивна програма не по-дълга от 20 минути, но във високо интензивните периоди се старайте да давате всичко от себе си.

Каквато и форма на трениране да изберете, винаги загрявайте преди упражненията, хидратирайте се добре и се фокусирайте върху това, което правите с тялото и за тялото си.

8. Спете и почивайте

Все повече хора се оплакват от проблеми със съня, а това дава отражение на здравето, умственото развитие, хормоните. Понякога има фактори, които не можем да контролираме, за да си вземем необходимото количество сън, но можем да се опитаме да подобрим съня и почивката си с няколко прости правила.

Опитайте се да си “откраднете” време и спете във всяка свободна минута — времето зад телефона или компютъра може да бъде прекарано в леглото. Напомняйте си, че тялото и умът се нуждаят от почивка, за да може нивата на стрес да се балансират. Старайте се да контролирате емоциите си и да не хвърляте енергия в ненужни дейности. Ако имате проблеми със заспиването, може да помислите за ежедневен ритуал, който да изпълнявате преди сън. Релаксиращ душ или вана вършат чудесна работа за отпускане на сетивата. Тренирането преди сън не е препоръчително, а тренировката рано сутрин може да ви осигури по-спокоен сън през нощта. 
За да подобрите качеството и продължителността на съня си можете да опитате да слушате музика с делта или алфа честоти. Медитацията и йогата също действат отпускащо — намерете вашият начин да се отпуснете и да отделите време за почивка.

В заключение следва да обобщим че начинът на живот, храната и физическото натоварване са основните компоненти, които влияят на функционирането на ендокринната система, която се грижи за синтеза и балансирането на хормоните в човешкото тяло. Макар да има генетически предпоставки за хормонални нарушения, някои прости правила могат да ни помогнат да се преборим с неприятните симптоми и да подпомогнем лекарственото лечение на множество хормонални проблеми. Ключът към доброто здраве е балансирания начин на живот, а добрата здравна, хранителна и физическа култура, са ключови за справянето с проблема.

Ресурси:

 1. Smith-Ryan AE, Trexler ET, Wingfield H, Blue MNM. Effects of high-intensity interval training on cardiometabolic risk factors in overweight/obese women. Journal of sports sciences. 2016;34(21):2038–2046. doi:10.1080/02640414.2016.1149609.
 2. Chandrasekhar, K., Jyoti Kapoor, and Sridhar Anishetty. “A Prospective, Randomized Double-Blind, Placebo-Controlled Study of Safety and Efficacy of a High-Concentration Full-Spectrum Extract of Ashwagandha Root in Reducing Stress and Anxiety in Adults.” Indian Journal of Psychological Medicine 34.3 (2012): 255–262. PMC. Web. 2 Mar. 2017.
 3. Sala-Vila, A., Harris, W.S., Cofán, M., Pérez-Heras, A.M., Pintó, X., Lamuela-Raventós, R.M., Covas, M.-I., Estruch, R. and Ros, E. (2011) ‘Determinants of the omega-3 index in a Mediterranean population at increased risk for CHD’, British Journal of Nutrition, 106(3), pp. 425–431. doi: 10.1017/S0007114511000171.
 4. John R. Lee, Jesse Hanley, Virginia Hopkins., “What Your Doctor May Not Tell You About(TM): Premenopause: Balance Your Hormones and Your Life from Thirty to Fifty”
 5. Haidari F, Zakerkish M, Karandish M, Saki A, Pooraziz S. Association between Serum Vitamin D Level and Glycemic and Inflammatory Markers in Non-obese Patients with Type 2 Diabetes. Iranian Journal of Medical Sciences. 2016;41(5):367–373.
 6. http://www.mindbodygreen.com/0-9523/9-signs-you-have-a-hormonal-imbalance-easy-ways-to-fix-it.html
 7. https://draxe.com/
 8. http://www.bb-team.org/
 9. Софийски Университет “Св. Климент Охридски”, Теодоси Цветков “Физиология на ендокринната система.Хормони и промени в нивата на хормоните при физическо натоварване. Класификация на хормони” 2016г.

Допълнителна информация:

Статията и всяка информация, която е публикувана в нея е любителски събрана информация и предоставена на български език с информативна цел. Винаги се консултирайте със сертифициран специалист и лекар относно вземането на хранителни добавки, спирането на лекарствени средства и алтернативно лечение, което правите заедно с лечението, което вече ви е назначено.