Пролетно почистване на съзнанието с предизвикателство


С настъпването на пролетта имам нужда от почистване на мислите, дома и съзнанието. Постоянната нужда от вещи, които на пръв поглед изглеждат необходими започва да ме потиска. А натрупването на тези “неща” тежат.

Замислих се за тези неща и подарих и изхвърлих голяма купчина вещи тези дни. Олекна ми, но не е достатъчно.

Не съм някакво хипи, което живее в синхрон с природата и постоянно практикува йога. Ям месо; хвърлям си отпадаците заедно; почти всеки месец от куриерската фирма ми носят нещо ново за дома, за детето или за мен. Има хора, които пазаруват повече от мен. Има и такива, които нямат възможност да пазаруват колкото аз мога да си позволя.

Но започвам да си давам сметка как в общество, в което постоянно се обсъжда липсата на средства, голяма част от нас се обсебва от “нуждата” да купим нещо.


Искам да променя това за себе си и се надявам да си намеря последователи.


Консумеризмът — нормата, която предаваме на нашите деца

Не познавам хора, които да смятат, че щастието се измерва с броя на нещата, които притежават. Въпреки това, посланието , което изпращаме на поколенията след нас е съвсем друго. В много семейства, в които има възможност, нещата с покупките излизат от контрол. Това е съвсем нормално, всички ние искаме най-доброто за децата си, но често ставаме жертва на собственото си желание да сме по-добри родители.

Споделям един прост пример. Някой от вашето обркъжение е купил говорещото куче на марката “….” и нещо започва да ви яде от вътре. От една страна знаете, че детето ви е най-щастливо, когато гризе пластмасова бутилка от минерална вода, въпреки че кошът с играчки е препълнен. Но от друга страна, започвате да си втълпявате, че това куче наистина стимулира мозъчната дейност или както в магазина ще ви кажат “тази играчка развива фината моторика”.

Всички обаче знаем, че дори да не купим поредната играчка, нашето дете ще си развие фината моторика опознавайки света по своему. Детето няма да научи да произнася частите на тялото от говорещото куче, то ще подражава на нас родителите и ще се учи от нас, стига да му отделяме нужното време.

Мога още много да пиша по темата, но виждате накъде бия. С тази публикация реших да приема предизвикателството и да предизвикам и вас.

Не купувайте неща, които не са ви от първа необходимост за 60 дни.


Опитайте, без покупка на вещи, дрехи, аксесоари, козметика и всякакви други “неща” 60 дни.

Отделете времето за пазаруване, за нещата, които ви носят удоволствие.

След 60 дни, нека си направим равносметка.

Бяха ли нашите деца по-нещастни?

Как се отрази това на спестяванията ни?

Чувстваме ли се по-добре?

Интересно ще ми е да разбера как се е отразило това на вас и вашите семейства.

Ще пишем пак след два месеца.

Чао от мен,

Дени

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Denitsa Anastasova’s story.