Apple Watch İlk İzlenimlerim

Değeri zamanla anlaşılacak

Deniz Ergürel
6 min readApr 8, 2015

Deniz Ergürel

iPhone’la cebe giren Apple, şimdi de bileklerde. Basına özel düzenlenen etkinlikte yeni Apple Watch serisini denedim. 24 Nisan’da satışa sunulacak olan saatlerin fiyatı 349 dolardan başlıyor, 17 bin dolara kadar çıkıyor. Peki Apple Watch ne işe yarıyor ve iPhone kadar etkili olacak mı?

Apple Watch, şirketin Steve Jobs sonrasında piyasaya çıkardığı ilk yeni sınıf ürün. Bir anlamda Steve Jobs’ın en önemli sınavı. Piyasa değeri 700 milyar doları geçen şirket, acaba bu yeni ürünle birlikte değerine değer katabilir mi? Apple Watch’ın nasıl bir ilgi göreceği bu açıdan çok önemli.

Apple Watch’ın üç farklı modeli bulunuyor

Apple Watch Sport, anodize alüminyum kasadan ve güçlendirilmiş Ion-X camdan üretilmiş; fiyatı 349 dolardan başlıyor.

Apple Watch safir kristal cam ve 316L paslanmaz çelikten oluşuyor; başlangıç fiyatı 549 dolar.

– Serinin en lüks modeli ise Apple Watch Edition. 18 ayar altından üretilen bu model sadece bazı özel Apple mağazalarında satışa çıkacak. Fiyatı 10 bin dolardan başlayıp 17 bin dolara kadar çıkıyor.

38 ve 42 mm olmak üzere iki farklı ekran boyutu var

  • Değişik renklerdeki lastik, deri ve metal kayış aksesuarlarıyla kullanılabilen Apple Watch, tercihen sağ veya sol kolda kullanılabiliyor. Retina display ekrana sahip olan saatin 38 ve 42 mm olmak üzere iki farklı ekran boyutu var. 38 mm’lik modelin ekran çözünürlüğü 340 x 272. 42 mm’lik modelin ekran çözünürlüğü ise 390 x 312. Daha küçük boyutlu olan 38 mm’lik model ince bilekli kullanıcılar için tasarlanmış.
  • Suya ve yağmura dayanıklı olan saatin alt kısmında kalp ritmini ölçen safir camdan üretilmiş bir sensör bulunuyor. Ayrıca hareket algılayan gyro ve accelerometer gibi sensörler de eklenmiş.
Kolumda gördüğünüz saatin fiyatı 10 bin dolar
  • Apple Watch, sadece iPhone 5, 5C, 5S, iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’la uyumlu çalışıyor. Android desteği yok.
  • S1 adı verilen özel bir işlemciye sahip olan cihaz doğrudan internete bağlanmıyor. WiFi ve GPS bağlantısını eşlendiği iPhone üzerinden alıyor. Eşgüdümlü evrensel zamanla (UTC) 50 milisaniyeye kadar uyumlu olan cihaz, kullanıcının bulunduğu konuma göre otomatik olarak saati ayarlıyor.
  • Force Touch özellikli Retina ekran safir kristalden üretilmiş. Bu ekran dokunma ve bastırma arasındaki farkı anlıyor.
  • Taptic Engine sayesinde bildirim veya mesaj aldığınızda bileğinize hafifçe dokunuyor.
  • Dijital taç (digital crown) olarak adlandırılan parça, klasik saat kolunu andırıyor ve saatin menüleri arasında dolaşmamızı sağlıyor.
  • Açıkçası Apple Watch’ın nasıl çalıştığını öğrenmek biraz vakit alan bir iş. Hatta bazıları için biraz karmaşık bile gelebilir. Ara yüzü iPhone kadar kolay değil. Sanırım bu durum, Apple mühendislerinin ilerleyen zamanda üzerinde daha çok çalışması gereken bir konu.

Kalp atışını ölçüyor, otel odasının kapısını açıyor

  • Apple Watch uygulamalarının en çok yoğunlaştığı alan sağlık ve spor. Saatin alt tarafındaki sensörler anlık kalp atışlarını ölçebiliyor. Hareket sensörleri ise kullanıcının gün içerisinde kaç adım attığını ve yaktığı kalori miktarını hesaplıyor.
  • Apple Watch, internet bağlantısı olan uyumlu ev cihazlarını ve Apple TV’yi kontrol edebiliyor. 8 GB depolama alanına müzik yüklenebiliyor. Apple’ın mobil ödeme sistemi Apple Pay’i destekleyen cihaz, anlaşmalı mağazalarda kredi kartı yerine kullanılabiliyor. Bazı otel, havayolu veya otomobil markaları büyük bir gizlilik içerisinde Apple Watch’a özel uygulamalar geliştirdi.
  • Ünlü otel zinciri Starwood Hotels & Resorts Worldwide’ın geliştirdiği bir uygulama, kart kullanmadan, Apple Watch’la otel kapısını açmak için kullanılıyor. BMW elektrikli arabalarının şarj durumunu gösteren bir uygulama geliştirdiğini açıkladı. Hyundai ise aracı uzaktan kilitleyip açacak bir uygulama geliştiriyor. Twitter, Facebook, American Airlines gibi firmaların da Apple Watch için geliştirdiği uygulamaları mevcut.
  • Bir süredir farklı markaların akıllı saatlerini kullanan birisi olarak Apple Watch’ın özellikle e-posta ve mesaj uyarısı yapma alanında başarılı olacağını düşünüyorum. Yeni gelen mesajlara bakmak için telefonda dakikalarca vakit geçirmek mümkün. Apple Watch bunu daha kısa sürede yapmamıza imkan sağlayabilir.

Pil ömrü günlük kullanım için yeterli

  • Apple Watch’ın en çok merak edilen özelliği pil ömrüydü. Bize verilen bilgiye göre pil süresi 18 saat olacak. Günlük kullanım için yeterli bir süre bu. Cihaz saatin altı kısmına mıknatısla bağlanan özel bir bağlantı kablosuyla şarj oluyor. Bu şarj kablosunun çok estetik olduğunu not etmeliyim. Apple gerçekten ismine yakışır bir çözüm bulmuş. Ama şarj süresinin daha uzun olacağı yeni çözümler şart. Güneş enerjisi bir çözüm olabilir mi? Kimbilir…

İlgi çekecek mi?

Araştırma şirketi Canalys verilerine göre 2014 yılında global akıllı saat satışları 4,6 milyon adet olarak kaydedildi. Piyasada Motorola, LG, Samsung, Asus, Sony, Huawei ve Pebble gibi bir çok şirketin akıllı saat modeli bulunuyor.

JP Morgan’ın yayınladığı bir rapora göre Apple’ın akıllı saat satışları piyasadaki tüm markaların üzerine çıkacak. 2015 yılında 26 milyonluk satış rakamı telaffuz ediliyor. 2015 sonuna kadar iPhone kullanıcılarının en az yüzde 5’inin Apple Watch satın alacağı tahmin edilmekte. 2016 yılında ise bu rakamın en az üç katına çıkıp, yüzde 16’ya ulaşması bekleniyor.

Bakalım beklentiler ne kadar doğru çıkacak…

Giyilebilir bilgisayarlar insan hayatında ne değiştirecek?

Dünyanın sayılı antropologlarından, Intel Labs başkan yardımcısı Genevieve Bell, 2013'te Türkiye’ye geldiğinde giyilebilir bilgisayarlar hakkındaki fikrini sormuştum. Intel’in gelecek teknolojilerine yön veren bu bilim kadını bana şu cevabı vermişti:

“Akıllı telefonların yaygınlaşmasının altında bizi can sıkıntısından kurtarma vaadi yatar. Canımız sıkıldığında onlarla oyun oynayabilir, SMS atabilir, başkalarıyla konuşabilir veya internete girebiliriz. Henüz giyilebilir bilgisayarların insanlara neyi vaat etmesi gerektiği konusunda çok emin değiliz. Ama giderek büyüyecek bir alan olduğu kesin, çünkü insanoğlu uzun zamandır teknolojiyi üzerinde taşıma hayali kuruyor. Bugün bu hayalin gerçekleşmesinin henüz çok başındayız.”

iPhone ne kadar telefonsa, Apple Watch da o kadar saat

Apple Watch iddialı bir akıllı saat, ama iPhone ne kadar telefonsa, Apple Watch da o kadar saat. Asıl mahareti uygulamalarında. Sağlık ve fitness Apple’ın en çok önem verdiği alan.

Saatin sensörleri kullanıcının nabzını ve attığı adımları hesaplıyor. Tanıtım etkinliğinde sahneye çıkan manken ve sporcu Christy Turlington, Tanzanya’daki Kilimanjaro maratonuna hazırlanırken Apple Watch’ı nasıl kullandığını anlattı. Turlington konuşmasında özellikle “motivasyon” kelimesine vurgu yaptı. “Apple Watch sadece fitness alanında değil, günlük işlerinizde de sizi motive ediyor.” dedi.

Şu anda birçok marka, hayatın farklı alanları için Apple Watch uygulamaları geliştirmekte. Apple Watch’ta kullanılan bazı yenilikler, mesajlaşma dünyasını değiştirebilir. Örneğin, “Digital Touch” özelliğiyle ekranda bir çizim yapıp, arkadaşınıza mesaj atabiliyorsunuz. Dokunma hissi oluşturan “Taptic Engine” bir başka Apple Watch kullanıcısına kalp atışınızı gönderiyor. “Force Touch” esnek Retina ekrandaki hafif dokunuş veya güçlü basma hareketi arasındaki farkı anlıyor ve ona göre tepki veriyor. Bu özellikler mesajlaşma alışkanlıklarımızı değiştirecek potansiyele sahip.

Onun değeri zamanla anlaşılacak. Bir saat olmanın ötesine geçmeli

iPhone ilk defa tanıtıldığında piyasada birçok akıllı telefon vardı. Apple Watch çıktığında da durum aynı. Zaten Apple bir ürünü ilk defa çıkaran değil, mevcut ürünleri çok daha çekici, estetik, basit ve kullanışlı hale getiren bir marka. Bir de zengin uygulama seçenekleri sayesinde muazzam bir eko sistem oluşturuyor. Zaten akıllı saatlerin başarısı da, bir saat olmanın ötesine geçmesiyle mümkün. Bunu yapacak olan şey de zengin uygulama seçenekleri. Bir de bakmışsınız, akıllı saatsiz evden çıkamaz olmuşuz. Bence onun değeri zamanla anlaşılacak… Apple bunu yine yapabilir.

Handikaplar

Apple Watch’ı ilk elime aldığımda tasarımını çok beğendimi belirtmiştim. Ama ara yüzüne alışmak biraz süre istiyor. Hani iPhone’u ilk defa elinize aldığınızda hemen kullanmaya başlıyordunuz ya, işte Apple Watch’ta bu sanki o kadar da kolay değil. Öğrenmek için biraz vakit geçirmeniz gerekiyor. Bu Apple’ın üzerinde daha çok çalışması gereken bir konu diye düşünüyorum.

Bir diğer handikap, Apple Watch’ın bağımsız bir ürün olmaması. iPhone 5, 5S, 5C, 6 veya 6 Plus olmadan Apple Watch kullanılamıyor. Telefondan ayrı bir ürün olarak tasarlansa daha iyi olmaz mıydı diye düşünmeden edemiyorum.

Ve tabii ki pil ömrü. Apple Watch her akşam şarj etmeniz gereken bir ürün. Masaüstünde yeni bir şarj cihazına yer açmak şart.

Apple Watch İnfografiği

Zaman Gazetesi’nin yetenekli tasarım ekibiyle bir infografik hazırladık. Aşağıda göreceğiniz infografikte Apple Watch’ın bir çok özelliğini tek bir sayfada derlemeye çalıştık.

İlk kaynak: http://www.denizergurel.net/apple-watch-incelemesi/

--

--

Deniz Ergürel

Engineering Project Manager. Tow-Knight Entrepreneurial Journalism Fellow.