PREMIERĂ: Arhivele Naționale publică Actul de Naștere al Căpitanului Mișcării Legionare, Corneliu Zelea Codreanu, extras din Registrul Stării Civile Iași din Septembrie 1899. DOCUMENT

C.
4 min readJun 8, 2022

--

Direcția Județeană a Arhivelor Naționale – Iași a publicat pe 20 martie 2018 un document din Registrul Stării Civile Iași care corectează informația falsă publicată la o obscură editură de un obscur istoric vienez născut în Elveţia din părinţi de origine albaneză şi care acum este profesor al facultăţii de istorie din Viena, un oarecare Oliver Jens Schmitt, cu privire la nașterea lui Corneliu Zelea Codreanu. Este de notat că deși se menționează ca dată a nașterii ziua de 12 septembrie 1899, nașterea lui Corneliu Codreanu a avut loc chiar la miezul nopții, el serbându-și ziua pe 13 septembrie, conform relatărilor vremii. Pentru aprofundarea subiectului recomandăm o lucrare mai apropiată de adevărul istoric și lipsită de interese (tot) obscure, redată în extrase pe site-ul https://mizeriaistoriei.wordpress.com/tag/istoria-miscarii-legionare/.

Iată documentul, în transcrierea voluntară a directorului Direcției Județene a Arhivelor Naționale - Iași, Florin Cîntic:

Arhivele Naționale Iași
COLECȚIA Stare Civilă Iași nr. 3 / 1899
REGISTRUL STAREI CIVILE — PENTRU NĂSCUȚI

Act de Naștere

“Nr. 1104 / 14.09.1899 Corneliu Codreanu (12 septembrie 1899)

Din anul unamieoptsutenouăzecișinouă, luna Septembre, Ziua patrusprezece, ora zece dimineața. Act de Naștere a copilului Corneliu, de sex bărbătesc, de religie Ortodoxă, născut alaltăieri, la douăsprezece Septembre, ora douăsprezece post meridian, în orașul Iassy, la casa din strada Golia cu N. 45, fiu al lui Ion Codreanu și a Elizei Codreanu de douăzecișitrei ani, domiciliați în Iassy. Această declarație s’a făcut de Dimitrie Botez de patruzeci ani, serv. domiciliat în despărțirea a treia, cu adresa Institutului Grigorian din Iași, sub N. 558 din anul curent, în fața lui Alecu Martenică de patruzeci ani și a lui Grigore Nedelcu de patruzeci ani, ambii servi domiciliați în despărțirea a treia, care au subscris acest act, după ce li s’a citit, împreună cu noi și cu declarantul. Constatat după lege de noi, Gheorghe Costăchescu, oficier Stării Civile Comuna Iassy. Declarantul și martorii declarându-ne că nu știe subscrie se atestă de noi.

Declarant: D. Botez

Martori: Al. Martenică, Gr. Nedelcu

Oficeriu Stării Civile: G. Costăchescu

Adaos pe coloana din stânga:

Proces verbal. 17 martie 1902.

Noi, Gheorghe Ionescu, Ofițer Stării Civile Comunei Iași, motivat de cererea Dlui Ion Zelea Codreanu, înregistrată la No.1389 din a.c. și pe baza Hotărârei Consiliului de Miniștri, publicată în Monitorul Oficial sub no. 267 din 6 Martie anul curent, constatăm că: în corpul actului de față, precum și pe marginea lui, înaintea numelui de “Codreanu”, atât la copil, cât și la părinții lui, pe lângă cele ecsistente se mai adaugă și acel de “Zelea”. Ofițer: G. Ionescu

Înscris pe coloana din stânga jos:

Încetat din viață la 30 Noiembrie 1938 în comuna Jilava – Ilfov, actul de moarte no. 44 din 5 Decembrie 1938. – 1938 decembrie 17 – Ofițer Stării Civile, G. Pârău.”

Istoricul Mircea Stănescu postează și paginile cu referirile inexacte ale personajului vienez:

Pentru detractorii de ieri și azi ai Căpitanului Mișcării Legionare, amintim că avocata Lizeta Gheorghiu, apărătoarea lui Corneliu Zelea Codreanu la înscenarea judiciară din 1938, a arătat la proces că mama Căpitanului, Eliza Brauner, este fiica româncei Marita Sârghi și a lui Carol (zis Costache) Brauner, român ortodox după mamă, ca fiu al româncei Elisabeta Cernea și german numai din partea tatălui său, Adolf Brauner, de origine bavareză (sursa: http://www.marturisitorii.ro/2016/09/13/viata-unui-erou-legendar-corneliu-zelea-codreanu-13-septembrie-1899-30-noiembrie-1938/).

Alte surse: http://arhivelenationale.ro/site/directii-judetene/iasi/

http://www.napocanews.ro/2014/12/lansare-de-carte-skandenberg-noul-alexandru-al-balcanilor-la-centrul-de-studii-transilvane-fotovideo.html

--

--