Krachtige content die verwondert

Krachtige content vertelt het “Waarom” van uw organisatie. In de inspirerende presentatie van Simon Sinek staat hij stil bij het Golden Circle concept. Waarom doet u wat u doet? Indien het antwoord op deze vraag consistent naar voren komt in uw content, worden bezoekers kopers die geloven wat u gelooft.

Storytellers raken de juiste snaar in iedere fase van de reis die klanten maken. Van de eerste oriëntatie tot en met verwondering. Zij blinken uit in verhalen die gaan over het waarom van hun organisatie. Hier een aantal inspirerende voorbeelden die bezoekers in beweging brengen:

www.patagonia.com

Patagonia is een merk van outdoor-kleding. De mensen van Patagonia staan voor de schoonheid van de planeet. De klanten van Patagonia zijn mensen die van die schoonheid willen genieten en duurzaamheid belangrijk vinden. De verhalen die Patagonia op de website vertelt maken dit duidelijk: Geen missie of Over ons, maar relevante en mooi vertelde verhalen over natuurgebieden en expedities. Patagonia gelooft wat haar klanten geloven en raken met hun inhoud de juiste snaar.

We go where you go

www.pon.com

“Van Hollandse handelsreiziger tot wereldspeler.” Pon is een internationale handels- en serviceorganisatie. Met A-merken als Cervélo, Volkswagen, Caterpillar, MAN en Continental bieden zij hun klanten het beste van het beste. Klanten kiezen voor kwaliteit, betrouwbaarheid, degelijkheid en kwaliteit. Zij zijn trots op de producten die Pon verkoopt. In het verhaal wat Pon vertelt steekt men hierop in. Men is trots op de geschiedenis van het bedrijf, de handelsgeest en de degelijke merken die men voert.

Storytelling vertelt uw verhaal van de eerste prikkel en oriëntatie tot en met de aankoop en de fase van verwondering. Iedere voorbeeldklant legt een reis af en is op zoek naar oplossingen. De juiste antwoorden op het juiste moment, dat is waar het om draait. Wat zijn de vragen die men stelt waar uw bedrijf oplossingen voor heeft? De voorbeeldklant of buyer persona is uw vertrekpunt voor de creatie van content en context. Lees hierover ook mijn artikel over buyer persona’s.

Bij content kunt u denken aan:

 • Whitepapers;
 • E-Books;
 • Whitepapers;
 • Blogposts;
 • Social media posts;
 • Video’s;

Als we praten over context, dan gaat het om:

 • Voor wie schrijft u content? Maak hier altijd een mapping met uw voorbeeldklant;
 • Content is maatwerk voor de voorbeeldklant die u wilt bereiken;
 • De juiste timing bij de distributie geeft uw content relevantie.

In het kader van content strategie ziet een typisch proces er in de praktijk er als volgt uit:

 • Call to action;
 • Landingspagina;
 • Bedankpagina

Om te weten welke vragen u moet beantwoorden met welke informatie in welke stap van het proces, is het belangrijk in te zoomen op deze reis die uw voorbeeldklant aflegt. Deze reis wordt gekenmerkt door vier fases:

 • Vinden;
 • Verbinden;
 • Verzilveren;
 • Verwonderen.

De klant ervaart een probleem en is op zoek naar een oplossing waarvan men de definitie nog niet exact weet. Men zoekt dus in algemene zoektermen en zal over het algemeen niet direct naar uw site klikken. Blogs, zoekmachines en social media zijn de platformen waar men naar antwoorden zoekt.

In deze fase is het belangrijk systematisch relevante blogposts te creëren en te voorzien van een call-to action. Ook zal een analyse moeten worden gemaakt van de meest gebruikte keywords. Deze keywords zijn belangrijk om in de titel en body van uw blogposts te gebruiken. Blogposts kunnen weer worden gebruikt op social media om te delen en traffic te genereren naar uw site. Let er hierbij op dat u de taal van uw klant gebruikt!

Een call-to-action is een button met het doel de bezoeker in beweging te krijgen en naar de volgende fase van de klantreis te brengen. De tekst is actiegericht en maakt gebruik van keywords die in lijn zijn met het aanbod. De button heeft de juiste kleur en is strategisch gepositioneerd. Testen, analyseren en aanpassen is hierbij belangrijk om de call to action maximaal te laten converteren.

Een goede call to action heeft een click-to-submission rate hebben van gemiddeld 10% (Bron: Hubspot).

Hieronder een voorbeeld van een inbound proces in de praktijk. Na het intoetsen van een zoekterm in Google, begint de klantreis. Van zoekresultaat en call to action, naar landingspagina en bedankpagina.

Call to action webinar Youwe
Landingspagina webinar Youwe
Bedankpagina inschrijving webinar Youwe

Indien u de juiste snaar heeft geraakt en uw bezoekers in de volgende fase van hun klantreis zijn beland, is het tijd uw inspanningen te verzilveren. Bezoekers moeten in beweging komen en worden beloond met een aanbieding die waarde toevoegt in de klantreis die men aflegt op weg naar de oplossing voor het probleem dat men ervaart. Via een call-to-action onderaan uw blogpost, social media post of zoeklink in een zoekmachine, komt de klant op een landingspagina terecht. In deze fase van de reis wordt de onbekende bezoeker geconverteerd naar een lead. Een landingspagina bevat altijd een formulier dat bezoeker invult om het whitepaper, e-book of andere informatie te ontvangen. Verder dient de content een actiegerichte titel te hebben en de body relevante keywords te bevatten. Leg duidelijk de waarde van uw propositie uit en ondersteun dit met visuele content, zoals een afbeelding, animatie of video. Verwijder de navigatie en andere links, zodat de klant niet verleid wordt weg te navigeren.

Een goede landingspagina heeft een conversion rate van gemiddeld 20% (Bron: Hubspot).

Gefeliciteerd, een onbekende bezoeker is geconverteerd naar een lead! De bezoeker heeft de moeite genomen om het formulier op de landingspagina in te vullen. Het is tijd om de klant te belonen! De volgende stap in de klantreis is de bedankt pagina. De content op de bedankpagina heeft verschillende doelen:

 • U levert wat u heeft belooft of manage de verwachtingen;
 • De nieuwe lead gaat naar de volgende fase;
 • U voorziet de klant eventueel van aanvullende informatie;
 • U geeft de lead de mogelijkheid uw propositie te delen met social media buttons.

Content speelt een cruciale rol. Toch heeft maar 44% van de B2B marketeers en 39% van de B2C marketeers een gedocumenteerde contentstrategie. In mijn artikel “Uw salesproces met 20% verkorten?” ga ik in op de volgende twee fases van de klantreis, Verzilveren & Verwonderen.


Originally published at www.digifocus.nl on January 14, 2016.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.