3D modellemeye giriş: Yeni başlayanlar için ipuçları

Digital Panorama
5 min readApr 26, 2023

--

Tasarım ayrıntıların önem kazandığı bir işse, 3 boyutlu modellemenin ayrıntıların kaliteyi ve bütün hikayeyi belirlediği bir disiplin olduğunu söyleyebiliriz. Digital Panorama olarak bu yazımızda sabır, teknik bilgi, gözlem kabiliyeti ve yaratıcılık gerektiren 3 boyutlu modellemeye başlangıç yapmak isteyenler için bazı ipuçlarını derliyoruz.

Midjourney gibi araçlar görsel üretimini yapay zeka desteğiyle kolaylaştırabiliyor gibi görünse de 3 boyutlu görsellerden söz ettiğimizde yapay zekanın henüz gidecek yolu olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum oyun tasarımı, ürün tasarımı, CGI destekli filmler, televizyon ve mimari var olmaya devam ettikçe, 3D modelleme yetkinlikleri dijital dünyanın en önemli yetkinlikleri arasında sayılmasını beraberinde getiriyor. Özel yazılımlar kullanmayı, sabırlı olmayı, çok zaman harcamayı ve ayrıntılarda kusursuzlaşmayı gerektiren 3 boyutlu modelleme uzaktan bakanlar için zor görünüyor olabilir. Kolay olduğunu söylemek çok gerçekçi olmaz. Fakat yeterince sabrı ve yaratıcılığı olan herkes, üç boyutlu modelleme konusunda uzmanlaşabilir.

Fikirleri görsel dünyaya taşıyan ve üç boyutlu, uzun ömürlü dijital içerikler üreten ödüllü stüdyo Digital Panorama olarak bu yazımızda, 3D modellemeye giriş yapmayı düşünenler için bazı tavsiyeler sıralayacağız. Fakat dilerseniz öncelikle 3 boyutlu modellemenin neden önemli olduğunu özetlemeye çalışalım.

3 boyutlu modelleme neden önemli?

3 boyutlu modeller, sanat, eğlence, oyun ve simülasyon süreçlerinde gerçek dünyayı ve kavramsal görselleri tasvir etmek için kullanılır. Sanal gerçeklikten video oyunlarına, mimariden 3 boyutlu baskıya, televizyon ve sinema sektöründen bilimsel ve tıbbi görüntülemeye kadar pek çok sektörde bir karşılığı olan 3 boyutlu modelleme, metaverse’ten ve Web3 tabanlı internet teknolojilerinden söz ettiğimiz bir noktada giderek daha önemli hale geliyor. Zira oyun ve film yapım sektörleri başta olmak üzere dijital dünyada pek çok sektör, artırılmış gerçekliği ve üç boyutlu görselleştirmeyi sanal dünyada gerçeğe daha da yaklaşmak için kullanıyor.

Bugün fiziksel ürün tasarlayan ürün ekipleri ve markalar dahi, prototiplerini üç boyutlu olarak dijital ortamda oluşturuyor ve gerçeğe giderek yaklaşan bu modeller, markaların uzun yıllar boyu saklayabileceği dijital varlıklara dönüşüyor. Örneğin bir ayakkabı veya beyaz eşya markası son kullanıcıya sunduğu ürünlerin replikalarını 3D modelleme yazılımlarında üreterek bu ürünlerin tamamen özelleştirilebilir, değiştirilebilir, yeniden tasarlanabilir versiyonlarına sahip oluyor. Bu modellemeler, şirketlerin gelecek reklam kampanyalarında veya ürünlerinde yeniden değerlendirilebiliyor. Tüm bunlar, verimliliği ve dijital esnekliği beraberinde getiren 3D modelleme uzmanlığını her sektör için değerli kılıyor.

3D modellemeye başlayanlar için ipuçları

3D modelleme, gerçeğin pek çok detayını dijital bir ekranda yansıtmayı başardığı için pratikle mükemmelleşen bir yetenek olarak öne çıkıyor. Güçlü bir gözlem kabiliyetine, ürünleri parça parça görebilmeyi sağlayan analitik bir düşünme biçimine ihtiyaç duyan 3D modelleme mesleği, en ince ayrıntıları tek bakışta görmeyi ve bu iş için üretilen özel yazılımlarda uzmanlaşmayı da gerektiriyor. Tam da bu noktada Digital Panorama olarak 3D modellemeye başlayanlar veya başlamayı düşünenler için aşağıdaki başlıklara dikkat etmenin önemli olacağını düşünüyoruz.

  1. Doğru yazılımı seçin

Autodesk 3ds Max, Blender, Maya, ZBrush ve Maya… 3 boyutlu modelleme konusunda araştırma yapmaya başlayanların karşılaşacağı en ünlü 3D modelleme programları arasında öne çıkan tüm bu yazılımların, 3D modelleme uzmanı adayının beklentilerine ve faaliyet göstermeyi planladığı sektöre göre güçlü veya geliştirilebilir yanları farklılaşıyor. Programlar genel özellikleri itibarıyla birbirine benzese de en popüler, söz konusu sektör veya iş alanında en yaygın kullanılan yazılımı seçmek, uzmanlaşma sürecini kısaltan ayrıntılardan biri sayılıyor.

  1. Terminolojiyi öğrenin

3 boyutlu modelleme, grafik tasarımın ötesine geçen karmaşıklıkta bir terminolojiyle de beraber geliyor. Topoloji, vray, shading, ray tracing, vertex, triangle, quadrilateral, NURBS, geometric pipeline, blending, Boolean gibi pek çok İngilizce kelimeye ev sahipliği yapan bu terminolojide ilk aşamada bilmeniz gereken kavramları ne kadar hızlı öğrenirseniz, uygulamaya geçme ve ilk modellemeleri yapma süreciniz de kolaylaşıyor. Eğer büyük hedefler koyuyorsanız, pek çok yazılımı İngilizce kullanmak durumunda kalacağınızı göz önünde bulundurarak 3D modelleme terminolojisini İngilizce karşılıklarıyla öğrenmenizi öneriyoruz. Bu veya bu bağlantıdaki terminoloji sözlükleri işinizi kolaylaştırabilir.

  1. Topoloji yaklaşımını kavrayın

Bugün 3D modellemede endüstri standartları, modelinizin kenarlarının üç boyutlu nesnede nasıl dağıtıldığını gösteren güçlü bir topolojiyi şart koşuyor. Coğrafya derslerinden yakın bulmuş olabileceğiniz bu kavram, tüm dokulardan ve tasarım öğelerinden arındırılmış üç boyutlu modelin üç farklı aks üzerinde nasıl çizgilerden meydana geldiğini tanımlıyor. 3D modelleme bağlamı içinde topolojiyi dışarıdan yekpare bir bina olarak gördüğünüz yapının içindeki demirler olarak düşünebilirsiniz. 3 boyutlu modelin kenar dağılımını ve yapısını ortaya koyan topoloji terimi, dış görünüme dair net bir yanıt vermiyor. Başka bir deyişle dışarıdan aynı görünen iki yapının kenarlarının konumlandığı yerler farklılaştığı için farklı topolojilere sahip olabilecekleri gerçeği her modelde varlığını koruyor. Topolojisi iyi ve amacına uygun olarak tasarlanmış bir 3 boyutlu modeli özelleştirmek, yeniden uyarlamak bir o kadar kolaylaşıyor.

  1. Gözlem yapın

3 boyutlu modelleme, tıpkı statik görüntülere hareket kazandıran animasyon gibi, yüksek bir gözlem kabiliyeti gerektiriyor. Bir öğenin en iyi 3B modellemesini çıkarmak, o öğenin veya ona benzer öğelerin ayrıntılarına hakim olmaktan geçiyor. 3 boyutlu modelleme uzmanlarının, gerçeğe yakın dijital görüntüler oluşturabilmek için mutlaka gerçek imajlardan, olaylardan ve olgulardan beslenmesi gerekiyor.

  1. Bloklarla başlayın

3D görüntü modellemeye giriş yapmaya karar verdiğinizde, kusursuzluğu hedeflemeden adım atmanız gerekiyor. Kullandığınız yazılımın dinamiklerini, 3 boyutlu modellemenin kendine has özelliklerini ve detayların önemini keşfedebilmek için “blockout” olarak adlandırılan bir fazı deneyimlemeniz öneriliyor. Modelleme yaparken ne elde edeceğinizi görmek açısından önem taşıyan bu süreçte 3B modellemeyi kaba taslak bir planlamayla yalnızca bloklar oluşturarak keşfetmeyi deneyin. Bu adımı legolarla oynamak ya da Minecraft’ta önceden belirlenmiş materyallerle anlamlı şekiller üretmek gibi düşünün ve yalnızca blokları, dört köşeli üç boyutlu yapıları kullanarak anlamlı sahneler yaratmaya çalışın.

  1. Modelleme tekniklerini kullanın

3 boyutlu modelleme uzun yıllardır uzmanların üzerine düşündüğü ve teoriler geliştirdiği bir disiplin. Bu teoriler, farklı 3D modelleme tekniklerini de beraberinde getiriyor. Kutu modelleme, poligon modelleme, nurbs & curve modelleme, fotogrammetri gibi farklı modelleme teknikleri, hem terminolojiyi hem de teknolojileri anlamak açısından başvurulabilecek ilk ipuçlarından birini oluşturuyor. Örneğin box modelling yalnızca kutuları — düz ve sivri kenarlı şekilleri kullanarak anlamlı bir kompozisyon yakalamayı tanımlarken, poligon modelinde dörtgenler yerine çok kenarlı öğeler kullanılıyor.

  1. Doku ve materyallerden kullanın

Üç boyutlu modellemeleri gerçeğe birkaç adım daha yaklaştırmak için, blockout döneminde dahi doku ve desenlerden faydalanabilirsiniz. Üç boyutlu çiziminize ekleyeceğiniz farklı doku ve materyaller, üç boyutlu bir evrende ışıklandırmanın nasıl olacağı ve topoloji üzerinde nasıl konumlanacağı konularında da size bilgi verir. Dokular, üç boyutlu modellemenin yapıldığı malzemeye dair ipuçları taşır ve doku kullanımı, ışığın modelle nasıl etkileşime girdiğini ve bu etkileşimi hangi açıdan gerçekleştirirse gerçeğe daha yakın bir sonuç elde edilebileceğini gösterir.

8. Denemekten kaçınmayın

3D modelleme sektöründe profesyonel bir kariyer hedefliyorsanız veya amatörce bu sektörle ilgilenmeye başladıysanız en kapsamlı yetenek setini yapacağınız pratiklerle kazanabileceğinizi unutmayın. Kendinize daima zor bir yola çıktığınızı fakat bu yolu aşmayı başarabileceğinizi hatırlatın.

Digital Panorama’yla tanışın

Fikirleri dijital ve fiziksel, iki boyutlu ve üç boyutlu ürün tasarımlarına ve görsellere dönüştüren ödüllü stüdyo Digital Panorama olarak bilgisayar destekli görsel üretiminin her geçen yıl daha çok yaygınlaşan bir disiplin olacağına inanıyoruz. Düşüncede ve uygulamada sınırları kaldıran 3D modelleme yetkinliklerimizle markaların ürün ve görsel içerik tasarımı ihtiyaçlarına uçtan uca yanıt veriyoruz. Fikirleri 3 boyutlu hikayelere dönüştürüyor ve markaların yıllarca kullanabilecekleri dijital varlıklar üretiyoruz. Bizi daha yakından tanımak için Medium hesabımızı takip edebilir, yenilenen internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

--

--