Ska en kommun producera TV?

En tydlig trend det senaste året har varit rörliga bilder som material på webben. Mitt Facebook-flöde fylls av korta filmer från om hur du gör fantastiska efterrätter på bara tre ingredienser, live-sändningar från folk som sitter i en bil och babblar och GIF:ar på kattungar. Pallar vi mer av detta?

Som vanligt när det kommer till teknik och utveckling så handlar inte så mycket som vad vi kommer palla som mycket som vad vi kommer att föredra. Med utvecklingen som skett var det förstås bara en tidsfråga innan kommuner i framkant också började att se hur de skulle använda rörlig bild i sina digitala kanaler. Kungälv och Upplands Väsby har hållits fram som goda exempel och jag hade turen att kunna lyssna på en dragning som två kommunikatörer från Kungälv höll på SKL:s dag om digitala kanaler.

Kungälvs mål att bli bäst i kommun-Sverige på rörlig bild kom initialt från ledningen och landade i organisationen som kom att anställda ett team bestående av proffs från olika nyhetskanaler. Med bransch-standard på utrustning och en grupp medarbetare med syfte att producera filmat material kunde Kungälv nu naturligt börja rulla ut inslag, dokumentera händelser och visa upp sin kommun. En slags kommunal webb-TV. Trots att det i början möttes av medborgares protester (ska en kommun hålla på med detta?) så menar de nu att de nått flera positiva resultat som visar sig i att fler tar del av informationen och en ökad respons från medborgarna.

Kungälvs satsnings på rörlig bild har mynnat ut i en kontinuerlig produktion av korta informativa filmer med text och bild som rör allt från biljettpriser på de lokala färjorna till pensionärer som bjöds på en dag i amerikanare som kan visas såväl på deras hemsida som på sociala medier.

Så ska en kommun hålla på med rörlig bild? Om sanningen ska fram hade jag aldrig satt som mål att bli bäst i kommun-Sverige på rörlig bild. Inte för att rörlig bild är något dåligt, tvärtom det verkar ju ha fungerat bra, men att som kommun vara bra på rörlig bild är inget självändamål. Målet och meningen med all kommunikation är att nå ut och fram med budskap. Tillåt mig bli högtravande en sekund och säga att det enda vi vet om framtiden är att vi inte helt säkert kommer veta vad framtiden bär på. Om det är något en kommun kan ha som mål är det att ta fasta på detta och ha en organisation och attityd att möta denna föränderlighet. Oavsett om kommuninvånarna vill ha all kommunikation via GIF:ar eller Facebook Live.