ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΦΤΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΠΕΡΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΕΝΑ ΜΗ-ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι διάφορες παγκόσμιες ημέρες, θεσπισμένες από Διεθνή Ινστιτούτα και άλλα σώματα αμφιβόλου προελεύσεως και λειτουργίας, αποτελούν γιορτές, γιορτές που συνδέουν -ρομαντικά- τους εκπροσώπους διαφόρων ετερόκλητων ομάδων ως προς κάποιο χαρακτηριστικό ή δραστηριότητα ή αντικείμενο (ύπνος, ποίηση, θέατρο, κρέας κτλ.)

Όσο και αν αναζητώ κάποιο σπάραγμα χαράς, η γιορτινής διάθεσης στις μέρες αυτές, δεν βρίσκω παρά μία διαπίστωση: πως οι παγκόσμιες ημέρες, αποτελούν θλιβερά μνημόνια -σκοπίμως χρησιμοποιώ την λέξη αυτή-, ενθυμήματα δηλαδή δραστηριοτήτων και φαινομένων της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας, που επειδή ο χαρακτήρας τους έχει αλλάξει ποιά μορφή και λόγω ύπαρξης, απαιτείται, ίσως, κάποιο συμβάν, για να υπενθυμίσει την ύπαρξη τους ως θεσμό ή ήθος της ανθρώπινής δραστηριότητας και ύπαρξης.

Βλέπω λοιπόν αποκρυσταλλωμένα θραύσματα στις παγκόσμιες ημέρες, πραγμάτων που σήμαιναν κάτι στην ανθρώπινη ζωή κοινωνικά και βιολογικά. Θραύσματα που τοποθετούνται παρατακτικά και με προσοχή σε γυάλινες προθήκες αποκομμένες από την ουσία τους, που είναι καθημερινή, πραγματική και ανθρώπινη, ουσία που δεν επιδέχεται κατανάλωσης αλλά βίωσης.

Η παγκόσμια ημέρα θεάτρου είναι τοποθετημένη δύο μέρες μετά την εθνική μας Εορτή για τον εθνικοαπελευθερωτικό επαναστατικό αγώνα της 25 Μαρτίου και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Δύσκολα μπορεί κανείς να μην προσέξει τις θλιβερές ομοιότητες αλλά και τις σπουδαίες διαφορές.

Πάρα το γεγονός του υποβιβασμού των εθνικών εορτών σε διεκπαιρεωτικές πράξεις και αργίες, οι γιορτές αυτές συνοδεύονται από εθιμοτυπίες και ιστορίες που ακόμη και στον μεγαλύτερο πολέμιο αντίστοιχων θεσμών, η συνέπεια και η ιστορία τους, αφήνει έστω μια πικρή γεύση δέους.

Άλλωστε οι μέρες αυτές αποτελούν στην ουσία τους μνημόσυνα, μνημόσυνα πράξεων, δράσεων και ιδεών, πραγμάτων που χάραξαν την ανθρώπινη συλλογική ψυχή ενός τόπου, πραγμάτων που άφησαν κάποιο σημάδι στην ιστορία.

Τούτα τα ενθυμήματα αποτελούν τελικά αφορμές, αφορμές για να συλλογιστεί κανείς την διαδρομή του μέσα σε μία ιστορικότητα και να επανεξετάσει και να επανακαθορίσει τις αξίες και τις αρχές του, σύμφωνα με μια διαδρομή.

Αποτελούν όμως και κηδείες, γιατί σηματοδοτούν το τέλος. Σηματοδοτούν πάντα το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας επόμενης, με δεδομένες τις εκφρασμένες αξίες μιας περιόδου που συμπυκνώνονται σε κάποιο σημαδιακό γεγονός.

Θυμόμαστε το γεγονός, γιατί με την εκτέλεσή του, εκτελούνται οι αξίες και οι αρχές που το προκάλεσαν, αφήνοντας νέο χώρο για την ανάπτυξη νέων αρχών, αξιών και εν τέλη νέων κόσμων από το χάος του κάθε παλιού.

Δεν είμαστε αυτοί που έπραξαν το γεγονός, αλλά αυτοί που το κληροδότησαν ώς γενεαλογικό δέντρο και που χτίζουν και βιώνουν την ολόδικη τους κοσμοθεωρία μακριά ποια από αυτό αλλά εξ αυτού.

Αποτελούν τούτα τα μνημόσυνα, πυξίδες προς το παρελθόν.

Τι είναι τελικά η παγκόσμια μέρα θεάτρου και η κάθε παγκόσμια ημέρα?

Το θέατρο είναι ένα μέσο επικοινωνίας, κοινωνικό, πολιτικό, ψυχοσυναισθηματικό αλλά και καλλιτεχνικό.

Δεν παύει όμως να είναι μέσο.

Μια ανθρώπινη δραστηριότητα, που εκφράζει την συναισθηματική διαδρομή, την ιστορία και την πράξη των ανθρώπων που την απαρτίζουν (συντελεστές και θεατές).

Μια ανθρώπινη πράξη.

Πράξη κοινωνίας.

Χρειάζεται άραγε μνημόσυνο για αυτό?

Τί θα ανακαλύψει κανείς διαλογιζόμενος τον “εορταστικό” αυτόν θεσμό?

Σε ποιό τέλος θα στραφεί η βελόνα της πυξίδας?

Εάν γιορτάζεται και μνημονεύεται μια ανθρώπινη δραστηριότητα — όπως το θέατρο- τί σημαίνει ίσως?

πως τελείωσε η δραστηριότητα ή το επίθετό της?

Μήπως χάθηκε το ανθρώπινο αντίκρισμα του θεσμού και εκείνο είναι φλούδι άδειο από καρπό?

τίνος πράγματος αποτελεί έναυσμα?

της ενθύμησης του θεάτρου ως πράξη ή , ίσως, της ανθρώπινης διάστασης που προκάλεσε την ύπαρξή του?

Το θέατρο όπως και η κάθε τέχνη είναι φορέας ιστοριών, ιστοριών πολύ προσωπικών και αληθινών, είναι φορέας ιστοριών λαών.

Η κοινωνιολογική προσέγγιση της θέσπισης ομοιογενών νοηματικών συνόλων και της συμβολοποίησης τους δια μέσου της διοργάνωσης φιεστών, ώς σημείο ενεργειακής πύκνωσης και συνέπειας, είναι πάντα διαφορετική όταν λείπει το εφαλτήριο, το σημείο ορόσημο, η πραγματική ιστορία, η δακρύβρεχτη, η αιματοβαμμένη, η θεογόνα.

Το να γιορτάζουμε την ύπαρξη του θεσμού του θεάτρου, ή της ποίησης, ή της ζωγραφικής και του σινεμά ανεξάρτητα από κάποιο σημείο επαφής με την πρακτική καθημερινότητα, με την κοινωνία, με τον πολιτισμό στην εφαρμογή του — έτσι φιλολογικά-, μοιάζει με το να γιορτάζει κανείς την ικανότητα του να σκάβει μια τρύπα επειδή έχει το φτυάρι.

Παγκόσμια ημέρα φτυαριού.

Εκτός πάλι αν έχουμε φτάσει στο σημείο να απειλείται η ύπαρξη του θεσμού, δηλαδή του φτυαριού (ή του θεάτρου εν προκειμένω) κάτι που θα σήμαινε είτε ότι είμαστε στα πρόθυρα ενός απολυταρχικού καθεστώτος (με όποια έννοια μπορεί αυτό να λάβει) είτε, πιό σημαντικά, ότι έχει ξεχαστεί ο λόγος ύπαρξης του, ότι σε αυτόν τον υπερανεπτυγμένο τεχνολογικό πολιτισμό των μικροτσίπ και των χρηματαγορών, το ανθρώπινο στοιχείο που προκαλεί τον θεσμό — όπως η ανάγκη καλλιέργειας, ανοικοδόμησης το φτυάρι-, έχει εκλείψει. Κάτι που θα σήμαινε πως ο άνθρωπος του σήμερα, δεν είναι πιά άνθρωπος.

Ο άνθρωπος που δεν είναι ποιά άνθρωπος.

αυτός που δεν είναι ολόκληρες, γιατί ολόκληρος είναι κανείς όταν εκφαίνει τις δυνατότητές του, και ο άνθρωπος είναι ολόκληρος όταν μαζί με την τέχνη, την λογική και την τεχνολογία, το πνεύμα και το συναίσθημα, ενεργεί μαζί τους την Πίστη και την Κοινωνία.

Ζώον Πολιτικόν.

Ειδάλλως σπέρμα.

όπως οι σπόροι λεμονιάς δεν είναι λεμονιά αλλά σπέρμα λεμονιάς, μία δυνάμει λεμονιά, έτσι και ο άνθρωπος που δεν είναι ποιά άνθρωπος είναι σπέρμα ανθρώπου.

Ο υιός του σπέρματος, είναι το σύνολο των σπερμάτων που άνθισαν, που κοινώνησαν το ένα το άλλο με την βεβαιότητα πως το καθένα είναι διαφορετικό από το άλλο και γεμάτο αντιθέσεις από εκείνο, το ένα βίαιο, το άλλο αγαθό, το ένα μεγάλο, το άλλο μικρό, αλλά όλα μαζί αρμονικά συναποτελούν την Θεϊκή πνοή, την ψυχή, τον Υιό του Ανθρώπου.

Θραύσματα ανθρώπου και σπέρματα λοιπόν αποτελούν το κατακαμμένο σκηνικό της 27 Μάρτη 2017.

Ανάμεσα στα συντρίμμια που καπνίζουν, νιώθω σαν βλαστός έτοιμος να ξεπεταχτεί, να μπλεχτεί σαν κισσός γύρω απ΄ τους άλλους οργιώδεις βλαστούς, ζωντανός, καθημερινός, ακράτητος μέχρι να καρποφορήσει πάλι το αμπέλι και να χυθεί το αιμάτινο κρασί γάργαρο στην παλιγγενεσία του Διονύσου καταπολεμώντας την στέρφα ακρασία της ατομικότητας.

Μια στιγμή περισυλλογής, αυτή είναι η παν-κόσμια ημέρα, η μόνη που ξέρω, μια στιγμή περισυλλογής κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε πνοή, όλα τα άλλα είναι αφορμές , αλλά αφορμές υπάρχουν πολλές, οι στιγμές λείπουν, και οι ζωές.