Elstartolt a Cybathlon, az első bionikus olimpia

A Paralimpia mellett már a bionikus segédeszközökkel rendelkező embereknek is rendeznek olimpiát 2016-ban, ma indult el ugyanis Zürichben az első Cybathlon, az Eidgenössische Technische Hochschule Zurich (ETH Zurich) és a National Centre of Competence in Research (NCCR) Robotics rendezésében. Az ötlet kiötlője Robert Riener professzor, aki lehetőségek akart adni a kiborg művégtag és egyéb pótlásokkal rendelkezőknek is, hogy ők is teljes életet élhetnek a tudomány jóvoltából egy nemzetközi versenyen.

A kiborg olimpia nemcsak a sportolóknak, de azoknak a cégeknek is remek bemutatkozási lehetőséget jelent, akik a végtagpótlások kortárs és futurisztikus technológiáját ma fejlesztik. A versenyen lehet látni, hogyan működik egy-egy a hétköznapokra tervezett bionikus megoldás speciális versenyhelyzetben, mit bírnak a bionikus pótlásokat valójában egy éles bevetésen, mennyire működnek sikeresen és végzik el az elvesztett végtagok szerepét.

A Cybathlon mellett egy 2 napos konferencia és kiállítás is megrendezésre kerül, ahol a bionika legújabb fejlesztéseit lehet megtekinteni, illetve előadásokon mutatják be mennyire fejleszthetőek a meglévő implantok, milyen új megoldások állnak már ma is rendelkezésre az emberi élet teljessé tételére.

Maga a Cybathlon a Swiss Arena in Klotenben zajlik, 6 sportágban indulnak a versenyzők: kerékpározás, kerekesszék, bionikus láb és kéz implant, egzoszkeleton (segítő vázas), agyi interfészes (Brain Computer Interface avagy BCI) komputeres segédlettel élők versenye.

A világ lakosainak csaknem a 15%-a valamilyen módon fizikailag tartós sérüléssel él. A bionika tudománya manapság már robot művégtagokkal és egyéb mesterséges testrészekkel próbálja az eredeti funkciókat ellátni több kevesebb sikerrel. Olvashattunk az érző, az idegpályára csatlakozó robotvégtagokról és az egzoszkeletonról, ami járni segíti a kerekesszékbe kényszerül és lebénult embereket.

A tudomány megpróbál a legújabb megoldásaival a segítségükre sietni, láthatóan sikerrel, hogy újra teljes értékű életet éljenek. A Cybathlon erre a kissé mostoha sorban lévő tudományra próbálja felhívni most a világ figyelmet.

Like what you read? Give Laszlo Tolgyes a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.