Ο Snoop Dogg, το Fintech και τα Startups στην Ελλάδα

Τον ξέρεις τον Snoop Dogg. Είναι αυτός ο περίεργος rapper που κυκλοφορεί εκεί στο Los Angeles με όπλα και ναρκωτικά στο αυτοκίνητο του. Γι’ αυτό εξάλλου τον συλλάβανε κιόλας το 2007, παραδέχθηκε (στο περίπου) την ενοχή του και καταδικάστηκε σε 800 ώρες κοινωνικής εργασίας.

Και τον Jared Leto ξέρεις. Εκτός από βραβευμένος με Oscar ηθοποιός, είναι και ο κεντρικός τραγουδιστής στο συγκρότημα που έφτιαξε μαζί με τον αδερφό του, Shannon: τους Thirty Seconds To Mars. Αγαπά τα ζώα, υποστηρίζει τα δικαιώματά τους και, φυσικά, είναι vegan.

Άραγε, τι θα μπορούσε να συνδέει τους 2 αυτούς καλλιτέχνες; Το FinTech και οι επενδύσεις που έχουν κάνει σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Μα… τι είναι FinTech;

Πρακτικά, πρόκειται για εταιρίες που δημιουργούν και χρησιμοποιούν τεχνολογία, για να βελτιώσουν προϊόντα που σχετίζονται με τη βιομηχανία του χρήματος. Πίστεψε με, οι επενδυτές στην Silicon Valley λατρεύουν αυτόν τον κλάδο και μάλιστα τον έχουν περιλούσει με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων.

  • Affirm // δίνει άμεσα δάνειο για αγορές με επιτόκιο μεταξύ 0–30% // $325 εκατομμύρια χρηματοδότηση
  • Personal Capital // αναλύει τα οικονομικά του χρήστη και κάνει προτάσεις επενδύσεων & διαχείρισης των χρημάτων // $104 εκατομμύρια χρηματοδότηση
  • C2FO // κάνει matching ανάμεσα σε επιχειρήσεις με επιπλέον χρήματα και σε επιχειρήσεις που έχουν κάποια τιμολόγια που δεν έχουν ωριμάσει ακόμα έτσι ώστε να πληρωθούν σε μειωμένη τιμή // $99 εκατομμύρια χρηματοδότηση
  • Kensho // χρησιμοποιεί δεδομένα & γεγονότα απ’ όλο τον κόσμο για να προβλέψει τις αλλαγές στα χρηματιστήρια // $58 εκατομμύρια χρηματοδότηση
  • Ripple // επιτρέπει στις τράπεζες να μεταφέρουν χρήματα σε οποιοδήποτε νόμισμα σε πραγματικό χρόνο // $38.4 εκατομμύρια χρηματοδότηση

Παγκοσμίως, το 2014 έγιναν “μόλις” $3 δισεκατομμύρια επενδύσεις σε εταιρίες FinTech, ενώ μέχρι το 2018 αναμένεται να αυξηθεί αυτό το νούμερο στα $8 δισεκατομμύρια.

Πώς θα αλλάξει η ζωή μας;

Καλά τα 8 δισεκατομμύρια, αλλά αυτό πώς θα μεταφραστεί στην οικονομική μας καθημερινότητα;

Customer Experience

Τα FinTech startups, χωρίς να έχουν τις αγκυλώσεις, τους περιορισμούς και τον ιδρυματισμό -ως ένα βαθμό- των τραπεζών, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εμπειρία του χρήστη στα διάφορα touch points.

Από ένα πρωτοποριακό UI & UX στο mobile application της τράπεζας, πληρωμές με το κινητό τηλέφωνο, micro-δάνεια στη στιγμή, μέχρι τις επιχειρηματικές & επενδυτικές λύσεις που θα εμφανιστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα Fintech startups μπορούν & θέλουν να κάνουν τη ζωή του καταναλωτή ευκολότερη.

Information Access

Χάρη στην πολύ φθηνή υπολογιστική δύναμη που είναι πλέον διαθέσιμη, τόσο σε local, όσο και σε cloud επίπεδο, το data mining & analysis γίνεται ακόμα πιο εύκολο & φθηνό. Συνεπώς, οι καθημερινοί χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες που, μέχρι πρόσφατα, ήταν διαθέσιμες μόνο σε ανθρώπους που είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το, διόλου ευκαταφρόνητο, τίμημα του private banking.

Ακόμα, χάρη σε αυτά τα Fintech Startups που ασχολούνται με το secondary market, μπορεί να αποκτήσει οποιοσδήποτε πρόσβαση σε μετοχές εταιριών που δεν είναι ακόμα εισηγμένες σε κάποιο χρηματιστήριο. Υπό άλλες συνθήκες, αυτό θα ήταν εφικτό μόνο, αν κάποιος επενδυτής ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει με μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια (ή ευρώ, αντίστοιχα) μία νέα εταιρία.

Intermediates

Η τράπεζα είναι ο κατ’ εξοχήν μεσάζοντας όταν μιλάμε για χρήματα. Αναλύοντας απλοϊκά το τραπεζικό σύστημα, η τράπεζα διατηρεί τα δικά σου χρήματα και μου τα δίνει εμένα επειδή τα χρειάζομαι για να ανοίξω μία επιχείρηση. Σου δίνει εσένα ένα μικρό επιτόκιο, μου χρεώνει εμένα ένα μεγαλύτερο επιτόκιο και επωφελείται από τη διαφορά.

Χάρη στα FinTech Startups και το παγκόσμιο trend του sharing economy (βλ. Uber, Airbnb), είναι θέμα χρόνου να δούμε Startups μέσα από τα οποία θα δανείζουμε και θα δανειζόμαστε χρήματα απευθείας σε/από την πηγή.

Και θα το αφήσουν αυτό οι τράπεζες;

Μπορεί να σκέφτεσαι ότι “σιγά, οι τράπεζες έχουν το χρήμα και αυτές αποφασίζουν τι και αν θα αλλάξει στη διαχείριση του”. Εν μέρει έχεις δίκιο. Εν μέρει όμως έχεις άδικο, καθώς και οι ίδιες οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις που θέλουν να εξελιχθούν, έστω και με αργό ρυθμό.

Μία κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Κέντρο Καινοτομίας της Eurobank που πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο του. Όπως είπε ο Σωτήρης Συρμακέζης (Group Chief Digital Officer), το Κέντρο Καινοτομίας θα εστιάσει σε 3 μεγάλες περιοχές:

Research & Development

Άνθρωποι που ήδη εργάζονται στη Eurobank ή θα έρθουν γι αυτό το project, θα προσπαθήσουν να σκεφτούν και να υλοποιήσουν λύσεις που θα κάνουν την εμπειρία του πελάτη της τράπεζας πιο φιλική και απλή.

Crowdsourcing

Θα δημιουργηθεί μία νέα πλατφόρμα στην οποία τόσο οι πελάτες, όσο και οι εργαζόμενοι στην τράπεζα θα μπορούν να συνεισφέρουν με ιδέες και να γίνεται ένας ανοιχτός διάλογος.

Στη συνέχεια, το αρμόδιο τμήμα της τράπεζας θα αποφασίζει αν και με ποιον τρόπο μπορεί να υλοποιήσει την ιδέα.

Fintech Startup Support

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει FinTech Startup Community. Αν με ρωτάς, θα σου έλεγα ότι δεν υπάρχει γενικότερο Startup Community, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.

Η Eurobank δηλώνει αποφασισμένη να δημιουργήσει αυτό το Community. Κι αν με ρωτάς, μπορεί. Πώς; Αρκεί να απευθυνθεί σε ένα κοινό πιο ώριμο, με καλύτερη γνώση της αγοράς και των συνθηκών που επικρατούν, με ιδέες που αφορούν το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το Fintech στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να γίνει ένα ακόμη έωλο κυνήγι μαγισσών, στην προσπάθεια να βρεθεί το billion dollar idea. Ως κοινότητα, το έχουμε κάνει αυτό στα B2C startups, στα καινούργια Facebook και σε όλες τις me-too ιδέες που προσπαθούμε να αντιγράψουμε από το εξωτερικό.

Χρειαζόμαστε ιδέες που θα μετατραπούν σε πραγματικές επιχειρήσεις με έσοδα, έξοδα και προσωπικό. Χρειαζόμαστε ανθρώπους που ονειρεύονται μία υγιή επιχείρηση και όχι ένα exit πολλών εκατομμυρίων.

Beyond Hackathon

Σε αυτό το πλαίσιο, ελπίζω, διοργανώνουν και το Beyond Hackathon. Ένα Hackathon που… είναι κάτι παραπάνω από Hackathon. Διεξάγεται στις 24 με 26 Ιουνίου και την πρώτη μέρα θα έχει ομιλίες από ανθρώπους που εξειδικεύονται στο FinTech.

Μάλιστα, θα είναι το πρώτο Regional FinTech Hackathon που διοργανώνεται. Η ομάδα της Eurobank έχει ήδη επικοινωνήσει με developers από γειτονικές χώρες (Ρουμανία, Ισραήλ, Κύπρος κτλ) και τους έχει καλέσει να συμμετάσχουν στο Beyond Hackathon.

Αν, έστω και 2–3 ομάδες έρθουν από αυτές τις χώρες, μόνο κέρδος θα είναι για το Ελληνικό οικοσύστημα. Με την εμπειρία που θα φέρουν, θα ανεβάσουν το επίπεδο και θα κάνουν interact με τους Έλληνες συμμετέχοντες, ανοίγοντας τους το μυαλό.

Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι στη Ρουμανία υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο στους developers, στην Κύπρο τα τραπεζικά προϊόντα αποτελούν μέρος της επιχειρηματικής καθημερινότητας, ενώ το Ισραήλ αποτελεί την Silicon Valley της Ευρασίας.

Αρκεί όμως ένα Hackathon;

Κατηγορηματικά όχι. Αποτελεί όμως μία αρχή που, αν μετατραπεί σε συνήθεια, θα βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία ενός hardcore community.

Και, σε αντίθεση με κάποιους που πιστεύουν ότι λείπουν τα χρήματα ή οι developers για να αναπτυχθεί αυτό το Community, εγώ πιστεύω ότι θα λείψει το σωστό business development από τα Fintech προϊόντα στη χώρα μας.

Δίχως αμφιβολία, οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό και να είναι αυτές που θα ωφεληθούν στο τέλος. Είτε επειδή θα δουλέψουν χέρι-χέρι με την κοινότητα είτε επειδή θα αναγκαστούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού τους.

Η Eurobank και η Εθνική (με το δικό της Hackathon που διοργάνωσε πρόσφατα) φαίνεται ότι θέλουν να δημιουργήσουν & να δουλέψουν μαζί με την κοινότητα και, αν με ρωτάς, αυτό είναι ενθαρρυντικό.

Like what you read? Give D. Kalogeropoulos a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.