Uber, ψέματα, λάθη και μηνύσεις

Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο, θέλω να σου πω ότι το έχω γράψει εδώ και 3 εβδομάδες. Ο λόγος που δεν το δημοσίευσα τότε ήταν επειδή ήθελα να δώσω μία ευκαιρία στο Uber και να αποκτήσω προσωπική εμπειρία από την υπηρεσία. Δυστυχώς όμως, όταν προσπάθησα να πάρω taxi, δεν υπήρχε κανένα διαθέσιμο στο κέντρο της Αθήνας.


Ήταν θέμα χρόνου να αποφασίσει το Uber να κάνει την είσοδο του και στην Ελληνική αγορά. Οι αγγελίες για τη στελέχωση του Ελληνικού παραρτήματος είχαν γίνει… viral ενώ λίγο καιρό πριν είχε ανοίξει η φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για οδηγούς που θέλουν να συμμετάσχουν στο UberX πρόγραμμα. Από περιέργεια, δήλωσα κι εγώ συμμετοχή χωρίς όμως να επικοινωνήσει κανείς μαζί μου στη συνέχεια.

Κάπου εκεί εμφανίστηκαν και οι πρώτες δηλώσεις από διάφορους οδηγούς ταξί που απειλούν με σπασμένα αυτοκίνητα όποιον τολμήσει να μετατρέψει το προσωπικό του αυτοκίνητο σε ταξί μέσω του Uber. Προφανώς αυτά τα είδαν και οι άνθρωποι του Uber και αποφάσισαν να υποχωρήσουν και να λανσάρουν την υπηρεσία UberTaxi που λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργεί και το Ελληνικό Taxibeat.

Το επικοινωνιακό λανσάρισμα

Παρόλο που η θέση του Operations & Logistics Manager δεν έχει καλυφθεί ακόμα, τα στελέχη του Uber αποφάσισαν να προχωρήσουν στο λανσάρισμα της υπηρεσίας UberTaxi την Τρίτη που μας πέρασε με αρκετές τυμπανοκρουσίες που όμως μοιάζουν περισσότερο με πυροτεχνήματα παρά με μία δουλεμένη στρατηγική.

Την ημέρα του λανσαρίσματος είδαμε ένα blog post που μιλούσε για το πρώτο ride και κάποια posts σε Facebook και Twitter. Ναι, προφανώς το blog post αποτελούσε διαφημιστικό και ένας τρόπος για να ανακοινωθεί το λανσάρισμα και τίποτα το μεμπτό δεν υπάρχει σε αυτό. Το ετοιμάσανε από πριν και το έβγαλαν online την κατάλληλη στιγμή. Το γεγονός ότι κάποιοι κάθισαν και κοιτάγανε τα EXIF data φωτογραφιών για να αποδείξουν ότι δεν έγινε live όλο αυτό, μου φαίνεται μάλλον ανούσιο.

Αν θα έτρεχα με άλλον τρόπο το content; Σίγουρα. Για την ακρίβεια, θα είχα ετοιμάσει από πριν το κείμενο και απλώς θα έβγαζα τις φωτογραφίες εκείνη τη στιγμή για να δείξω ότι όντως συνέβη τώρα. Άσε που ο “zero customer” δεν είναι κάτι κάτι το εντυπωσιακό για να χρειαστεί να στηθεί το blog post με αυτόν τον τρόπο.

Αν όμως με ρωτάς αν το θεωρώ σοβαρό επικοινωνιακό λάθος, τότε σίγουρα όχι.

Στο Facebook είδαμε ένα share του blog post και από κάτω τους οδηγούς ταξί να σχολιάζουν κατηγορώντας το Uber. Απ’ ότι φαίνεται οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη σελίδα έχουν επιλέξει να μην απαντάνε στα σχόλια ούτε να κάνουν κάποιο moderation. Δεν ξέρω αν είναι στρατηγική επιλογή ή απλά δεν παρακολουθούν το κανάλι, αλλά περίμενα ότι θα έβγαιναν πολύ πιο επιθετικά όπως έχουν κάνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Στο Twitter είχαμε ένα απλό, “ανακοινωσιακό” tweet που δεν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις ή συζητήσεις. Όμως, παράχθηκε γύρω από το λανσάρισμα του Uber πολύ πρωτογενές περιεχόμενο, τόσο σε επίπεδο Twitter όσο και σε επίπεδο blog posts. Περιεχόμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί περισσότερο engagement με τους χρήστες και, ιδανικά, να τους μετατρέψει σε ambassadors.

Τι λέει ο κόσμος;

Πολλοί έγραψαν για το λανσάρισμα του Uber από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ένα από τα κείμενα που ξεχώρισα, ήταν αυτό του Παναγιώτη Βρυώνη που υποστήριξε σθεναρά το Taxibeat. Όχι για λόγους “αγαπάμε και στηρίζουμε Ελλάδα” αλλά γιατί ο Παναγιώτης, ως ενεργό μέλος της Ελληνικής startup κοινότητας, έχει ίδιον συμφέρον να κερδίσει τη μάχη το Taxibeat και όχι το Uber. Τίμια και απόλυτα τεκμηριωμένη άποψη.

Από την άλλη, η Νίκη Σωτηροπούλου έγραψε στο startupper.gr ότι δεν καταλαβαίνει αυτό το “μίσος” που υπάρχει απέναντι στο Uber. Όπως αναφέρει και η ίδια, αυτό οφείλεται στο δικό της timeline και network, αλλά φοβάμαι ότι οι startuppers αποτελούν τους early adopters και δίνουν την απαραίτητη ώθηση σε οποιαδήποτε τεχνολογική υπηρεσία κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελληνική αγορά. Στο δικό μου πάντως timeline, δεν εντόπισα αυτό το μίσος που αναφέρεται στο κείμενο της. Όπως και να ‘χει όμως, η Νίκη σωστά γράφει ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι η καλύτερη δυνατή υπηρεσία που θα κάνει τη ζωή της πιο εύκολη και τις μετακινήσεις της καλύτερες. Δίκαιο το αίτημα της αν σκεφτείς ότι πρόκειται για ελεύθερη αγορά.

Μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία θα δεις αν κοιτάξεις τα σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα διάφορα ειδησεογραφικά sites. Εκεί οι οδηγοί ταξί και ο ΣΑΤΑ έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους και απειλούν συναδέλφους τους, επιβάτες και το υπουργείο. Τριτοκοσμικά πράγματα που, στα μάτια μου, αποδεικνύουν ότι αυτός ο κλάδος χρειάζεται επειγόντως καθάρισμα.

Μάλιστα, στην επίσημη σελίδα του ΣΑΤΑ στο Facebook είδαμε τον σύλλογο να ενημερώνει όλα τα μέλη του ότι θα διαγραφούν αν συνεργαστούν με το Uber ενώ η αμέσως προηγούμενη ανάρτηση κλείνει με το:

“Από σήμερα ως διοίκηση, δεν θα μπορούμε (και δεν θα έχουμε την δυνατότητα), να προστατέψουμε κανέναν από την οργή των συναδέλφων. Δυστυχώς, οι αυθόρμητες αντιδράσεις δεν χαλιναγωγούνται.”

Κι αν νομίζεις ότι όλα αυτά είναι ανούσιες απειλές που μένουν στα λόγια, τότε μάλλον κάνεις λάθος. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Αθήνα, χρειάστηκε να επέμβει η Αστυνομία για να αποφευχθούν τα χειρότερα μεταξύ των παρευρισκομένων και των ανθρώπων του ΣΑΤΑ. Ακολούθησαν οι, καθιερωμένες, μηνύσεις και τώρα μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό το δικαστικό θέμα. Εξάλλου, δεν είναι μυστικό ότι το Uber έχει έρθει αντιμέτωπο με το νόμο σε πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως.

Η αθώα περιστερά…

… δεν είναι άλλη από το Uber. Χρησιμοποιώντας τακτικές που είναι, τουλάχιστον, συζητήσιμες, έχει βγει στην αγορά αναζητώντας οδηγούς που θα σχηματίσουν τον πρώτο στόλο του. Οι φήμες μιλάνε για 30 διαθέσιμα αυτοκίνητα, αριθμός τρομακτικά μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Αθήνα κυκλοφορούν περίπου 16.000 ταξί και πρόκειται για μία πόλη των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων. Βέβαια, πόσοι είναι αυτοί που πληρώνουν το ταξί τους, στην Ελλάδα, με πιστωτική κάρτα;

Κλείνω την παρένθεση και επανέρχομαι στο Uber και τις τακτικές στρατολόγησης οδηγών ταξί. Ανεπιβεβαίωτες φήμες λένε ότι για κάθε ολοκληρωμένο recruitment οδηγού από άλλον οδηγό, ο οδηγός που έκανε τη σύσταση, θα παίρνει 50€. Δίκαιο μου ακούγεται και θεωρώ ότι θα δουλέψει καθώς τα 50€ είναι ένα σημαντικό ποσό, ειδικά για τους οδηγούς ταξί που, κατά τα δικά τους λεγόμενα, μπορεί να μην βγάλουν καν τα έξοδα τους μία ημέρα.

Κάπου εδώ σταματάνε οι αλήθειες και αρχίζουν τα ψέματα. Οι οδηγοί ενημερώνονται ότι οι κούρσες θα πληρώνονται μόνο με πιστωτική κάρτα αλλά μελλοντικά θα υπάρξει και η δυνατότητα ώστε οι πληρωμές να γίνονταιμε μετρητά. Αυτό που δεν λένε όμως τα στελέχη της Uber είναι ότι σε καμία πόλη του κόσμου, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ένα ακόμα φάουλ γίνεται όταν μιλάνε στους υποψήφιους οδηγούς για την προμήθεια του Uber. Ενώ παγκοσμίως το Uber κρατά το 20%, στην Ελλάδα οι οδηγοί ενημερώνονται ότι θα κρατάει μόλις το 5% μετά την δοκιμαστική περίοδο του λανσαρίσματος.

Uber vs Taxibeat

Και κάπου εδώ ξεκινά και η μεγάλη κόντρα με τον τοπικό ανταγωνιστή που λέγεται Taxibeat. Προσωπικά, το αγαπώ το Taxibeat, το χρησιμοποιώ από την πρώτη μέρα που βγήκε και πλέον είναι η μόνη μου σκέψη όταν μιλάμε για ταξί στην Αθήνα.

Όμως, δεν έχω κανένα πρόβλημα να δοκιμάσω το Uber και να δω ποια υπηρεσία είναι καλύτερη (αν κάποια είναι καλύτερη) και ποια με συμφέρει περισσότερο να χρησιμοποιώ.

Πάντως, δηλώνω από τώρα ότι αν οι δύο υπηρεσίες με τον καιρό αποδειχθούν ισάξιες σε ποιότητα εξυπηρέτησης και διαθεσιμότητας οδηγών, θα προτιμήσω το Taxibeat γιατί μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει να χρησιμοποιεί συζητήσιμες τακτικές όπως αυτές που περιέγραψα παραπάνω ή σαν αυτές που χρησιμοποιεί το Uber στο εξωτερικό και σίγουρα έχεις ακούσει. Είναι καλό για το οικοσύστημα των αστικών μετακινήσεων να υπάρχουν ικανοποιημένοι πελάτες, ικανοποιημένοι προμηθευτές και ικανοποιημένοι οδηγοί.

Για να είμαι όμως ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι το Uber ενδιαφέρεται να “χτυπήσει” επιχειρηματικά το Taxibeat.

Γίνε εσύ ταξιτζής

Θεωρώ θέμα χρόνου να δούμε και το UberX να λανσάρεται. Το UberTaxi μοιάζει με τον Δούρειο Ίππο που θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα και τους χρήστες της εφαρμογής στην Ελλάδα ώστε να έρθει το UberX που πρόκειται για μία ξεχωριστή υπηρεσία. Το UberX θα αποτελέσει μία τελείως διαφορετική συζήτηση, με άλλες παραμέτρους και πολύ πιο πολωμένες αντιδράσεις από όλους τους εμπλεκομένους.

Εν κατακλείδι

Μέχρι τότε όμως, ας ελπίσουμε ότι ο στόλος των Uber Taxis θα αυξηθεί και θα μπορέσω να το δοκιμάσω για να αποκτήσω προσωπική εμπειρία.

Για περισσότερα σχόλια για το Uber, απόψεις για την επικοινωνία, τη διαφήμιση και τις startups, κάνε με follow στο twitter: @dkalo